Έντυπη Έκδοση

ΕΥΑΛΩΤΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Αχίλλειος πτέρνα οι επενδύσεις

Με ένα θαύμα πλέον θα αποφύγει η Γερμανία την ύφεση στο γ' τρίμηνο, κινδυνεύοντας να συμπαρασύρει την Ευρώπη σε άσχημες καταστάσεις, καθώς οι εξαγωγές γερμανικών αγαθών για το μήνα Αύγουστο σημείωσαν κάθετη πτώση 5,8% στα 84,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο που είχαν καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο +8,5%, σκορπίζοντας αισιοδοξία για ριμπάουντ της γερμανικής οικονομίας από το -0,2% στο ΑΕΠ του β' τριμήνου.

Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών τον Αύγουστο υποχώρησαν 1,3% στα 70 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο που είχαν δώσει +1,0%. Ως εκ τούτου το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας (εποχικά προσαρμοσμένο) υποχώρησε τον Αύγουστο στα 17,5 δισ. ευρώ από το ιστορικό ρεκόρ 22,2 δισ. του Ιουλίου. Οπως ανέφερε τότε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία (Destatis, 9/8), οι εξαγωγές 101 δισ. ευρώ του Ιουλίου ήταν η υψηλότερη τιμή που είχε ποτέ καταγραφεί.

Οι ισχυρές επιδόσεις του γερμανικού εμπορίου καταμεσής του καλοκαιριού έδιναν διθυραμβικούς τίτλους όπως «Γερμανικό πλεόνασμα-ρεκόρ σηματοδοτεί ένα δυνατό γ' τρίμηνο» (Reuters, 8/9), κάνοντας αναλυτές, όπως τον Κάρστεν Μπρέσκι, να υποστηρίζουν πως η ζήτηση από ΗΠΑ και Βρετανία ισορροπεί την υποχώρηση των γερμανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Αυτή τη φορά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING-DiBa, τέταρτου μεγαλύτερου ιδρύματος λιανικής τραπεζικής στη Γερμανία, το έθεσε απλά και συνοπτικά από την ανάποδη: «Δεν έχει άλλο Sommermarchen (καλοκαιρινό παραμύθι) αλλά γερμανική ιστορία τρόμου».

Διαβάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία της Destatis, ο υφέρπων τρόμος αποτυπώνεται στον όγκο των γερμανικών εξαγωγών προς τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης (μεγάλο μερίδιο των οποίων κατευθύνεται προς ΗΠΑ και Κίνα), που καταγράφηκαν στα 36,4 δισ. ευρώ και -4,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013.

Η αρνητική τάση επιβεβαιώνεται από την ευρύτερη εικόνα των γερμανικών εξαγωγών στο πρώτο οκτάμηνο του έτους και οι οποίες καταγράφονται στα 311,6 δισ. ευρώ και -0,1% σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2013. Μπορεί η επίσημη εξήγηση για την υποχώρηση των αυγουστιάτικων εξαγωγών να είναι οι σχολικές διακοπές που φέτος έπεσαν αργά, όμως οι περισσότεροι αναλυτές δείχνουν ανοιχτά προς τις δημοσιονομικές προτεραιότητες για προϋπολογισμό «schwarze Null» του διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε, τη γενικότερη αδυναμία της ευρωζώνης, την ουκρανική κρίση και την κάμψη της ζήτησης από Κίνα μεριά.

Είναι ενδεικτικό πως ο εντυπωσιακός Ιούλιος είχε δώσει εξαγωγές 44,1 δισ. ευρώ προς τρίτες χώρες, (+7,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013). Ακόμα πιο ενθαρρυντικά είχε δώσει εξαγωγές 21,4 δισ. (+15/9%) προς τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός κοινού νομίσματος.

Το μεγάλο αυτό ετήσιο ποσοστό γύρισε αρνητικά (-4,7%) τον Αύγουστο, δείχνοντας πόσο ευάλωτο είναι το διεθνές εμπόριο της Γερμανίας έξω από το καλά δεμένο μαντρί της Ευρωζώνης. Τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν στις άσχημες επιδόσεις της γερμανικής βιομηχανίας τον Αύγουστο, που ανακοινώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας, σε χαμηλά πενταετίας: Οι νέες παραγγελίες βυθίστηκαν 5,7% (6/10), ενώ η βιομηχανική παραγωγή έπεσε 4,0% (7/10). Μέχρι τις 6 και 7 Νοεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν βιομηχανικές παραγγελίες Σεπτεμβρίου και βιομηχανική παραγωγή/εμπορικό ισοζύγιο Σεπτεμβρίου -δηλαδή το μήνα που κλείνει το γ' τρίμηνο- και μέχρι τις 14 και 25 Νοεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν η πρώτη και η τελική εκτίμηση για το ΑΕΠ γ' τριμήνου, τα στοιχήματα είναι ανοιχτά για το αν η γερμανική οικονομία θα πέσει σε τεχνική ύφεση ή θα καταγράψει οριακή (και πάντως όχι βιώσιμη) ανάκαμψη.

Οι αποδόσεις στο εν λόγω στοίχημα είναι μικρές, καθώς συνδέονται άμεσα με την αδυναμία της Ευρωζώνης να πάρει τα πάνω της. Οι επενδυτές δίνουν σήμα πως τα μέτρα Ντράγκι (ιστορικά χαμηλά επιτόκια αναφοράς και αγορές ιδιωτικών τίτλων από την ΕΚΤ) για την καταπολέμηση του χαμηλού πληθωρισμού δεν αρκούν και, μέχρι να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι τι θέλουν, προτιμούν να διοχετεύουν τα κεφάλαιά τους στη χρηματοδότηση του γερμανικού χρέους, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να πληρώσουν βραχυπρόθεσμα (αρνητικές αποδόσεις στα διετή ομόλογα Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπόριο
Ευρωζώνη
Επενδύσεις