Έντυπη Έκδοση

Στα επίπεδα της εποχής του Ναπολέοντα οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων

Από την αρχή του καλοκαιριού τα γερμανικά ομόλογα κάνουν ράλι, με τις αποδόσεις τους να πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg (3/6), επικαλούμενο σχετική βιβλιογραφία [Homer, Sidney & Sylla, Richard (1996). Α History of Interest Rates. Rutgers University Press], οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων βρίσκονται στα επίπεδα αυτών κατά τους ναπολεόντειους πολέμους, που δεν είχαν Eurogroup αλλά Συνέδριο της Βιέννης, δεν είχαν Μάαστριχτ αλλά Βατερλό, δεν είχαν Σόιμπλε αλλά Μέτερνιχ και πάντα είχαν ρωσικό χειμώνα.

Το 1,127% των γερμανικών δεκαετών που καταγράφηκε τον κρίσιμο Ιούνιο του 2012 είναι πια παρελθόν, όπως και ο Βοναπάρτης. Οταν στις 14 Αυγούστου ανακοινώθηκε πρώτη φορά η συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ στο β' τριμήνο, η απόδοση των δεκαετών έπεσε πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 1%, συμπαρασύροντας προς τα κάτω τις αντίστοιχες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα της υπόλοιπης Ευρωζώνης, η οποία διαρκώς αναζητεί χρήμα ανακυκλώνοντας τα χρέη της, χωρίς να τολμά να τονώσει τις όποιες παραγωγικές δυνατότητες τους έχουν απομείνει.

Οπως το θέτουν παράγοντες της αγοράς, όταν χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αυστρία μπορούν να αναχρηματοδοτούν φθηνά το χρέος τους, δεν έχουν κίνητρο να προχωρήσουν σε εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα έφερναν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία (όπως τουλάχιστον τις εννοούν οι αγορές).

Από αυτήν την κατάσταση σίγουρα κερδισμένες βγαίνουν μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης που είναι πλέον σε θέση να εκδίδουν εταιρικά ομόλογα με μικρότερο κόστος (αλλά όχι τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία, που, σύμφωνα με τους Financial Times της Πέμπτης, έχουν αυξήσει σ' αυτό το οικονομικό έτος τα ελλείμματά τους κατά 150-170 δισ. ευρώ εξαιτίας των χαμηλών αποδόσεων των κρατικών τίτλων που διακρατούν).

Κέρδη και μερίσματα

Παρ' όλο που η οικονομία της Ευρωζώνης παραπαίει, η στασιμότητα στους μισθούς και οι δυνατές εξαγωγές δίνουν την ευκαιρία σε επιχειρήσεις, όπως η BMW και η Siemens, να αυξάνουν κέρδη και μερισματικές αποδόσεις. Τι θα γίνει, όμως, αν οι γερμανικές εξαγωγές συνεχίσουν τον κατήφορο, με δεδομένο πλέον ότι έχουν υποχωρήσει σε τέσσερις από τους οκτώ πρώτους μήνες του 2014 και έχουν καταγράψει -15,5% προς τη Ρωσία στο α' εξάμηνο; Και ποιος θα διαλέξει να επενδύσει στην πραγματική οικονομία σε συνθήκες αποπληθωρισμού;

Μετά τα κακά μαντάτα για το γερμανικό εμπόριο, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς υποχώρησε κι άλλο στο 0,861%. Σε κοινή τους ανακοίνωση την Πέμπτη, τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας μείωσαν τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη στη χώρα από 1,9% φέτος στο 1,3% και από 2% το 2015 σε 1,2%. Ζήτησαν δε επιτακτικά από το Βερολίνο να στηρίξει ανάπτυξη και επενδύσεις, θεωρώντας πως η προσκόλληση της καγκελαρίας στη μείωση των ελλειμμάτων δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα «σχέδιο πρεστίζ χωρίς άμεση οικονομική σημασία».

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα, όπως το διατύπωσε το Bloomberg (8/10), να στηρίξει την ανάπτυξη μειώνοντας τις υποχρεωτικές εργοδοτικές εισφορές στις συντάξεις κατά 0,6% ελπίζοντας να διοχετευτούν 6 δισ. ευρώ στην οικονομία. Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η ανάπτυξη για την Ευρωζώνη είναι σημαντική αλλά δεν θα έρθει «κόβοντας επιταγές».

Από την Ουάσιγκτον όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε δε: «Δεν έχουμε ύφεση στη Γερμανία, έχουμε εξασθένηση της ανάπτυξης». Νωρίτερα μες στην εβδομάδα είχε δηλώσει, υπεραμυνόμενος της δημοσιονομικής πειθαρχίας: «Είναι βαθιά πεποίθησή μου πως η βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση είναι απαραίτητη για να υπάρχει καλό επενδυτικό κλίμα». Ή, όπως θα το έλεγε ο Ναπολέοντας: «Αν θες να είσαι πετυχημένος στον κόσμο, υποσχέσου τα πάντα, μη δίνεις τίποτα».

Οι επενδύσεις παραμένουν η αχίλλειος πτέρνα της γερμανικής οικονομίας, καθιστώντας ανέφικτη την αναβάθμιση των απαρχαιωμένων της υποδομών. ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία