Έντυπη Έκδοση

«Σήμερα ο Τομ Σόγιερ θα έκανε και parkour»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τη ΝΑΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Με ψέματα ένα σωρό σκεπάζει μία αταξία ή ζημιά του, λέει, όμως, την αλήθεια, όταν αυτό απαιτεί η δικαιοσύνη, η ευθύτητα και η τιμιότητα. Ηρωας του Τομ είναι ο Ρομπέν των Δασών.

«Αυτοσχεδιάζουμε στην πρόβα για να γίνει πιο ζωντανή και ενδιαφέρουσα μια σκηνή ή μια ερμηνεία. Είμαι κοντά στο παιχνίδι» Ν.Ν. «Αυτοσχεδιάζουμε στην πρόβα για να γίνει πιο ζωντανή και ενδιαφέρουσα μια σκηνή ή μια ερμηνεία. Είμαι κοντά στο παιχνίδι» Ν.Ν. Μαζί του είναι ο Χοκ Φιν, η θεία Πόλι και η Μπέκι, όλοι τους ήρωες μιας μικρής κοινωνίας στις αρχές του 19ου αιώνα, ενός κόσμου με τις καθημερινές του σκοτούρες, που απεικονίζεται μέσα από τα παιδιά, με περίσσευμα τρυφερότητας, αγάπης και χιούμορ. «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ», του Μαρκ Τουέιν, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Νανάς Νικολάου, στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254 - Ταύρος τηλ. 212 2540300 και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Κυριακή 19 Οκτωβρίου.

- Γιατί Τομ Σόγιερ;

«Για να γνωρίσουν τα παιδιά έναν μεγάλο κλασικό συγγραφέα, όπως είναι ο Μαρκ Τουέιν και έναν ήρωα που έχει αγαπηθεί από γενιές παιδιών και που ταυτίζεται με όσα ζει, σκέφτεται και απολαμβάνει ο καθένας στην παιδική του ηλικία. Για να δοθεί το έναυσμα στα παιδιά να "κατεβάσουν" από το Internet όχι μόνο παιχνίδια, αλλά και τις ταινίες που έχουν γυριστεί για τον Τομ Σόγιερ, να αγοράσουν το βιβλίο, να κουβεντιάσουν γι' αυτό. Γιατί, τέλος, δίνει την ευκαιρία μιας παράστασης-τοιχογραφίας μιας άλλης εποχής, με τους ήρωες να βγαίνουν από τις σελίδες του παραμυθιού και να μας γοητεύουν, μέσα από ένα υπέροχο θέαμα υψηλής -πιστεύω- αισθητικής».

- Ανέμελο;

«Οπως το βάψιμο του φράχτη, ίσως η πιο διασκεδαστική, χαρακτηριστική "Τομ Σόγιερ" σκηνή. Πώς να βάψεις κάτασπρο ένα φράχτη Σαββατιάτικα αντί να πας για μπάνιο; Μα... αν καταφέρεις να τον βάψουν για σένα οι άλλοι και μάλιστα να το χαρούν με την καρδιά τους! Μουσικοχορευτική σκηνή παιδική ανεμελιάς, όπου το βάψιμο είναι ένα μικρό θεατρικό "τρικ"».

- Το μήνυμα;

«"Κουράγιο είναι να δρας σε πείσμα του φόβου", έλεγε ο Μαρκ Τουέιν. Σοφή κουβέντα ενός ανθρώπου που έγραψε τα έργα του παρατηρώντας τη ζωή γύρω του. Αυτό ακριβώς κάνει και ο ήρωάς του. Γιατί ο Τομ Σόγιερ δεν είναι μόνο το άτακτο, ατίθασο αγόρι. Είναι ένα παιδί με έντονο το αίσθημα της φιλίας και του δικαίου. Οταν έρχεται η ώρα, ξεπερνάει το φόβο του και βρίσκει ακριβώς το κουράγιο να αποκαλύψει την αλήθεια που θα σώσει έναν αθώο και θα κάνει το μικρό μας φίλο ήρωα του χωριού! Ο Τομ Σόγιερ έτσι δικαιώνεται ως ήρωας και δίνει λαμπρό παράδειγμα σε μικρούς και μεγάλους θεατές. Αλλά και σε όσους τυχόν έχουν παρεξηγήσει το έργο. Η φράση μας ταιριάζει βέβαια "γάντι" και πέρα από τον Τομ».

- Ο θίασος;

«Δεκατρείς ηθοποιοί που δούλεψαν σκληρά και δημιουργικά. Παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν, αυτοσχεδιάζουν. Δεν είναι εύκολη υπόθεση το θέατρο για παιδιά. Ζητάει πολλή ενέργεια, πολλές ικανότητες και αντοχή. Σήμερα οι ηθοποιοί δεν σνομπάρουν το είδος, όπως παλαιότερα. Ετσι, έχεις τη χαρά σημαντικοί ηθοποιοί να ερμηνεύουν τους ρόλους και να υπερασπίζονται το κείμενό σου. Ο θίασος συνδυάζει την εμπειρία με τη νεότητα. Πραγματικά τους ευχαριστώ όλους».

- Ο Τομ Σόγιερ σήμερα;

«Δύσκολη ερώτηση. Θα τον αποσπούσαμε όσο πρέπει από το Διαδίκτυο; Θα τον φέρναμε συχνά σε επαφή με τη φύση; Το βέβαιον είναι ότι θα είχε την ίδια φαντασία, εφευρετικότητα, αλήθεια, διάθεση για ελευθερία και παιχνίδι, άγνοια κινδύνου, ώστε να επινοεί σκανδαλιές, αταξίες και μικρές περιπέτειες. Ετσι ήταν, είναι και θα είναι τα παιδιά. Ευτυχώς! Σήμερα, σίγουρα θα έκανε και parkour».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Ανθρώπινα