Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Το κορίτσι είναι άνδρας

Η Κάσπερ Σεμένια του 2014 έρχεται από την Ινδία, ακούει στο όνομα Ντούτι Τσαντ, τρέχει σαν τον άνεμο και δεν είναι ούτε γυναίκα ούτε άνδρας. «Το κορίτσι μας θα κερδίσει ολυμπιακό μετάλλιο», είπε ο υπουργός Αθλητισμού της απέραντης χώρας, Τζίτζι Τόμπσον. Οπως και η Σεμένια, που ανέβηκε στο βάθρο των 800 μ. των Αγώνων του Λονδίνου. Δεν είναι τόσο απλό. Η 18xρoνη Ινδή θα πρέπει πρώτα να σκαρφαλώσει στον Γολγοθά και να επιστρέψει στους πρόποδες σώα, αβλαβής και με τη θηλυκότητά της άθικτη. «Είμαι αυτή που είμαι», απαντά στερεότυπα στους ενοχλητικούς δημοσιογράφους. Ποιος θα τολμήσει να της κατεβάσει το παντελονάκι για να δει αν έχει πουλάκι;

Αδελφούλα ή αδελφούλης;

Δύο εβδομάδες πριν από τους αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, στη Γλασκόβη, η Τσαντ απέτυχε σε «τεστ φύλου» και τοποθετήθηκε αμέσως σε αθλητική καραντίνα. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό της φτάνουν σε δείκτες αντάξιους ανδρός. Η κοπέλα αποκλείστηκε από τη διοργάνωση και υποχρεώθηκε να δει από την τηλεόραση τους Πανασιατικούς Αγώνες που ακολούθησαν. Με το ατομικό της ρεκόρ, 11.62, θα κέρδιζε χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα. Εξω από το φτωχικό σπίτι των γονιών της, πίσω στην Ινδία, είχαν στήσει αντίσκηνο δημοσιογράφοι και παπαράτσι. Η ζωή της εννεαμελούς οικογένειας έγινε κόλαση. «Κύριε Τσαντ, η κόρη σας είναι κόρη ή μήπως γιος;» «Πες μας, παιδί μου, έχεις αδελφούλα ή αδελφούλη;»

Αυτοκτονίες και χειρουργεία

Μετά το σκάνδαλο Σεμένια, η ΔΟΕ λανσάρισε μια «αδιάβλητη» διαδικασία ορμονικής θεραπείας και ενδελεχούς ελέγχου, ώστε να ξεχωρίζουν τους άνδρες από τις γυναίκες και τα λογής λογής ερμαφρόδιτα καπρίτσια της φύσης. Δεν είναι βέβαια καινούργιο το φαινόμενο. Ο Χάινριχ Ράτγιεν διεκδίκησε μετάλλιο ως «Ντόρα» στους Αγώνες του 1936, για το μεγαλείο του Χίτλερ. Η σπρίντερ Στέλλα Βαλασίεβιτς-Ουόλς ήταν η σουπεργούμαν της δεκαετίας του '30, αλλά η νεκροψία της, μισό αιώνα αργότερα, αποκάλυψε ανδρικά γεννητικά όργανα. Η Σπανιόλα Μαρία Χοσέ Μαρτίνεθ-Πατίνο πήγε την IAAF στα δικαστήρια όπου δικαιώθηκε και επέστρεψε στους στίβους των γυναικών. Η Σάντι Σουνταρατζάν, Ινδή όπως η Τσαντ, έχασε τα μετάλλιά της όταν απέτυχε σε γενετικό τεστ και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Η σφαιροβόλος Χάιντι Κρίγκερ έγινε αντρογυναίκα από τα αναβολικά των Ανατολικογερμανών και προχώρησε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου. Στη φύση, υπάρχουν αμέτρητες αποχρώσεις ανάμεσα στο μαύρο και στο άσπρο.

Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής