Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΜΣΕΝ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ SPREADS

«Επισφαλής η πρόσβαση στις αγορές»

«Τα spreads δείχνουν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές είναι επισφαλής» προειδοποίησε ο Πόουλ Τόμσεν, επαναλαμβάνοντας την πρόταση Λαγκάρντ για τη συνέχιση του προγράμματος μέσω μιας πιστωτικής γραμμής, λίγες ώρες πριν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συναντηθούν με την επικεφαλής του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Εξελισσόμενη σχέση» με την Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ... «Εξελισσόμενη σχέση» με την Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ... Ο Δανός αξιωματούχος, με την ιδιότητα του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επίσημα ενημερώσει το ΔΝΤ για την πρόθεσή της να τερματίσει το πρόγραμμα δανεισμού από το διεθνή οργανισμό το 2015. Ο Πόουλ Τόμσεν ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την πρόσβασή της στις αγορές, ωστόσο υπογράμμισε πως παραμένουν κάποιες επισφάλειες που σχετίζονται με την πρόσφατη αύξηση των spreads και ότι η κατάσταση είναι ακόμη "εύθραυστη" στο σκέλος αυτό» επαναλαμβάνοντας τη θέση Λαγκάρντ για μια «προληπτική στήριξη». «Είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση (με τους πιστωτές).

«Συμβουλή»

Η σχέση είναι εξελισσόμενη και οι συζητήσεις που θα γίνουν θα δείξουν για το πώς θα διαμορφωθεί αυτή», είπε ο κ. Τόμσεν, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του όταν εκλήθη να απαντήσει στο ερώτημα ποια μορφή θα μπορούσε να έχει η «προληπτική στήριξη» που συνιστά το Ταμείο για την Ελλάδα.

Αξιωματούχος του Ταμείου, που μίλησε στην «Ε» μετά τις προχθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ, έσπευσε να μας διευκρινίσει ότι πρόκειται για «μια πρόταση και μια συμβουλή» προς την ελληνική πλευρά. «Θεωρούμε ότι αποτελεί μια άγκυρα για την εφαρμογή πολιτικών που θα δημιουργήσει μια αξιοπιστία στους επενδυτές και η αποδοχή της θα διευκολύνει την έξοδο της χώρας στις αγορές, οι οποίες θα αποδεχθούν το σχέδιο θετικά», κατέληξε.

Τα ομόλογα

Εν τω μεταξύ εκτενές δημοσίευμα του CNBC αναφέρεται στον «πονοκέφαλο» που προκαλεί στους επενδυτές μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Οπως σημειωνόταν, εξαιτίας της προσπάθειας της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά να κερδίσει χθες την ψήφο εμπιστοσύνης και με αυτό τον τρόπο να διαλύσει τους φόβους των επενδυτών αναφορικά με την πολιτική αστάθεια στη χώρα, μια πιθανή πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα -που έχει εφαρμοστεί μέσω της επιβολής μέτρων σκληρής λιτότητας- έχει ήδη προκαλέσει εκνευρισμό στους επενδυτές.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων άγγιξαν υψηλό έξι μηνών εν όψει της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. Η Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ευελπιστεί ότι θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέσω των αγορών, αντί να στραφεί στην τρόικα των δανειστών που απαρτίζεται από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ζήτηση για ελληνικούς τίτλους έχει ενδυναμωθεί από τότε που η χώρα επέστρεψε στις αγορές νωρίτερα φέτος, μετά την 4ετή «εξορία» της. Ομως πολλοί αναλυτές παραμένουν ανήσυχοι για την ικανότητα της χώρας να αυτοχρηματοδοτηθεί χωρίς τη βοήθεια των εταίρων της. «Στα τρέχοντα επίπεδα, η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον μια μεγάλη πιστωτική γραμμή. Ο οίκος S&Ρ επίσης υποστήριξε λίγες μέρες πριν ότι δεν αναμένει η Ελλάδα να καταφέρει να πωλήσει 43 δισ. ευρώ σε τίτλους κατά τους επόμενους 15 μήνες», αναφέρει στο CNBC ο Ντέιβιντ Σνουτς, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην Commerzbank.

**

Ο Ακερμαν στη Σαμοθράκη

Ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν φτάνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση στη Σαμοθράκη με θέμα «Η πράξη είναι προτιμότερη από τη θεωρία» και να αναγορευθεί επίτιμος δημότης του νησιού. Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα συμμετέχουν (και έχει ενδιαφέρον η σύνθεση) ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Ντόλιος, ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γεώργιος Παυλίδης, ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας και ο επιχειρηματίας Νίκος Δημοσθένους. Η ατζέντα αφορά την ανάπτυξη του νησιού της Σαμοθράκης, αναμένεται όμως με ενδιαφέρον το εάν ο κ. Ακερμαν θα αναφερθεί και πάλι στο κρυφό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που είχε προτείνει η Deutsche Bank στις αρχές του 2010 και στο γιατί αυτό απορρίφθηκε. Μήπως δεν έφταιγε μόνον -όπως ο ίδιος ο κ. Ακερμαν δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής»- το γεγονός ότι το Βερολίνο τότε είχε μπροστά του περιφερειακές εκλογές;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζα της Ελλάδος
ΔΝΤ
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Τράπεζες
Κύριο θέμα
Σε μόνιμο Μνημόνιο