Έντυπη Έκδοση

Τετραγωνίσαμε τον κύκλο

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έδειξαν να διαφωνούν σε όλα χθες το βράδυ.

Και όμως ανέδειξαν έναν και κοινό στόχο τους για την υλοποίηση της πολιτικής τους: την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση επέμεινε στην ύπαρξη «σχεδίου οριστικής εξόδου από την κρίση», το οποίο όμως θα είναι συμφωνημένο από όλους ΠΡΙΝ από την προεδρική εκλογή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος, μάλιστα, προχώρησε ακόμη παραπέρα, καλώντας σε εθνική συστράτευση και συμμετοχή στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης ΤΩΡΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι δεν θα υπάρξει συναίνεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν αυτό συνεπάγεται συναίνεση στην πολιτική των Μνημονίων. Γι' αυτό απαιτεί εκλογές ΤΩΡΑ, ώστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να λήξει το μνημονιακό καθεστώς και να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα προχώρησε στην καινοφανή, αν όχι επικίνδυνη, θέση, ότι «οποιαδήποτε απόφαση χωρίς δική μας συναίνεση δεν θα γίνει δεκτή από εμάς...».

Η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο 7 σημείων για την οριστική έξοδο από την κρίση, που θα περιλαμβάνει: ολοκλήρωση της διαδικασίας με την τρόικα και έγκριση από το Eurogroup, χωρίς νέα μέτρα· ολοκλήρωση stress tests τραπεζών· ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του ευρωπαϊκού σκέλους του Μνημονίου με έγκριση βιωσιμότητας χρέους, με επιμήκυνση και χαμηλό επιτόκιο· χωρίς νέο δάνειο αλλά χρήση των μηχανισμών της ΕΚΤ και του EFSF· συμφωνημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ, με συζήτηση για την «προληπτική προστασία»· εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων· ισχυρές κοινωνικές εγγυήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ευθέως έξοδο από το Μνημόνιο και τη βιωσιμότητα του χρέους. Επέμεινε ότι το θέμα του χρέους, που το θεωρεί «ευρωπαϊκό», θα γίνει αντικείμενο ευρωπαϊκής διάσκεψης, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, αλλά και με ρήτρα ανάπτυξης. Δεν προσδιόρισε όμως σε ποιο χρονικό διάστημα τοποθετεί αυτή τη διάσκεψη και τι ακριβώς θα κάνει στο μεσοδιάστημα, που μπορεί να επεκταθεί στο διηνεκές, αν οι ευρωπαϊκές χώρες και οι λαοί τους -δανειστές της Ελλάδας- δεν δείξουν την αλληλεγγύη τους άμεσα και καταλυτικά.

Ετσι έληξε χθες το βράδυ η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κορυφαία και κρίσιμα θέματα της χώρας το επόμενο διάστημα.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι απλοί ψηφοφόροι, μη ενταγμένοι στους δύο μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς, μπόρεσαν να βγάλουν άκρη. Βγαίνουμε από το Μνημόνιο λέει η κυβέρνηση, δεν βγαίνουμε, λέει η αντιπολίτευση. Το χρέος είναι βιώσιμο, λέει η πρώτη, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, λέει η αντιπολίτευση. Δεν θα έχουμε νέα μέτρα, η πρώτη, θα έχουμε, λέει η δεύτερη. «Ξεπατικώνετε» το πρόγραμμά μας, λέει η αντιπολίτευση, μπορούμε και τις κάνουμε, λέει η κυβέρνηση.

Ο κατάλογος του ναι και του όχι είναι πολύ μακρύς και προσομοιάζει με φωτεινό σηματοδότη στην άκρη του δρόμου, από το πράσινο στο κόκκινο και τούμπαλιν.

Ή αλλιώς, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν τετραγώνισαν απλώς, αλλά «πολυγώνισαν» τον κύκλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εκτάκτως ερριμμένα