Έντυπη Έκδοση

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητούν βουλευτές

Τα μεγάλα πολιτικά αδιέξοδα της κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά και ο φόβος των πρόωρων εκλογών, οδήγησαν βουλευτές της συμπολίτευσης, καθώς και ανεξάρτητους συναδέλφους τους, στη διατύπωση κοινού αιτήματος για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Κοινή συνισταμένη των «πρεσβευτών» της πρότασης αυτής ήταν ότι τόσο η σημερινή συμπολίτευση όσο και η αυριανή αριστερή κυβέρνηση δεν θα έχουν τα εχέγγυα για να καταθέσουν ρεαλιστική πρόταση εξουσίας που θα βγάλει τη χώρα από τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε να σχηματιστεί «κυβέρνηση κοινού στόχου και ευρύτερης συνεργασίας με πρωθυπουργό ευρύτερης αποδοχής, ή ακόμα και με εναλλασσόμενο πρωθυπουργό». Υποστήριξε ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπραγματευτεί η χώρα με τους δανειστές», οι οποίοι, υπογράμμισε, «επιδιώκουν να επιβάλουν στη χώρα ανάπτυξη τριτοκοσμικού τύπου».

Μιλώντας αργότερα με δημοσιογράφους, ο κ. Κρεμαστινός εξήγησε ότι στην κυβέρνηση αυτή θα μπορούσαν να μετάσχουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου τα οποία θα συμφωνούσαν και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μην γίνουν πρόωρες εκλογές.

Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις και των συναδέλφων του από το ίδιο κόμμα, Νίκου Σηφουνάκη και Θάνου Μωραΐτη. Ο τελευταίος ειδικά διαχώρισε πλήρως τη θέση του από τη «συντηρητική κυβέρνηση» του Αντώνη Σαμαρά.

Στο ίδιο πολιτικό πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών Σπύρου Λυκούδη, (μίλησε για κυβέρνηση των δύο βασικών πρωταγωνιστών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης), Κώστα Γιοβανόπουλου, Βασίλη Οικονόμου, Βύρωνα Πολύδωρα και Γιώργου Κουράκου. Ο τελευταίος, ολοκληρώνοντας χθες την αγόρευσή του στη Βουλή, υπογράμμισε συμπερασματικά ότι «για αυτό και χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της χώρας». Την ίδια θέση υπηρετούν (σε ιδιωτικές συζητήσεις) και οι ανεξάρτητοι Πάρις Μουτσινάς και Γιώργος Κασαπίδης.

Υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, θέτοντας όμως ως απαράβατο όρο να προηγηθούν εκλογές.

Η κυβέρνηση, πάντως, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθένας από τη δική του σκοπιά, και διά των εκπροσώπων τους, Σοφίας Βούλτεψη και Πάνου Σκουρλέτη, απέρριψαν κάθετα και οριζόντια το ενδεχόμενο τέτοιας εξέλιξης. Κυβερνητικές πηγές καταλόγιζαν στους ανεξάρτητους βουλευτές ατομικό παιχνίδι ρόλων ενόψει και της προεδρικής εκλογής ενώ επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν και τη ρητορική όσων από τους βουλευτές της συμπολίτευσης εξέφρασαν ανάλογες θέσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Βουλή
Κύριο θέμα
Μικρή παράταση ζωής, αλλά στην εντατική