Έντυπη Έκδοση

Κουβέλης: Ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση

Την ανάγκη «όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, με όλες τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους», να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους, υπογράμμισε ο Φ. Κουβέλης. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, τόνισε από το βήμα της Βουλής, καθώς εμποδίζεται η μετάβαση στην πραγματική ανάπτυξη.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία και την Ιταλία, που τάσσονται «εναντίον των πολιτικών λιτότητας του Βερολίνου», διαπίστωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να «ταυτίζεται με την κυρίαρχη στην Ευρώπη πολιτική που εκφωνείται από τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η χώρα αντικειμενικά δεν ωφελείται, αλλά βλάπτεται». Αναρωτήθηκε, δε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Αν στο παρελθόν είχατε ελπίδες για μια εύνοια από τη γερμανική κυβέρνηση στη βάση της τυπικής επίτευξης κάποιων στόχων, τώρα δεν βλέπετε ότι η πολιτική αυτή δεν δίνει λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα;».

Ο κ. Κουβέλης διαπίστωσε ότι χρειάζεται η επιδίωξη «μιας νέας συμφωνίας που θα θέτει ρεαλιστικούς στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής» και θα δίνει «πραγματική αυτονομία στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων».

Εκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη αλλαγής της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση και ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους. «Η αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης. Η σημερινή δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική. Και βέβαια, η πολιτική σταθερότητα δεν ταυτίζεται με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αυτή η πολιτική προκαλεί την κοινωνική αποσταθεροποίηση». ΠΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
ΔΗΜΑΡ
Κύριο θέμα
Μικρή παράταση ζωής, αλλά στην εντατική