Ηλεκτρονική Έκδοση

Προβλήματα αντιμετωπίζει ο ιρακινός στρατός από τους ισλαμιστές

«Επίπονο προβάδισμα» των κυβερνητικών δυνάμεων

Ειδικά στη δυτική επαρχία αλ Άνμπαρ, οι δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους», δημιουργούν δυσκολίες και πιέσεις στο στρατό του Ιράκ.

Τζιχαντιστές ποζάρουν με φόντο το δρόμο που οι ίδιοι άνοιξαν στα σύνορα Συρίας - Ιράκ Τζιχαντιστές ποζάρουν με φόντο το δρόμο που οι ίδιοι άνοιξαν στα σύνορα Συρίας - Ιράκ Σε «εύθραυστη» θέση βρίσκονται οι ιρακινές δυνάμεις στα δυτικά της χώρας, ωστόο, εξακολουθούν να αντιστέκονται στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσαν την Παρασκευή Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο ιρακινός στρατός δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις στη δυτική επαρχία αλ Άνμπαρ, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι, επισημαίνοντας ότι η διεθνής προσοχή έχει στραφεί κυρίως στη βόρεια Συρία και την κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου Κούρδοι μαχητές προσπαθούν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές.

«Είναι εύθραυστα εκεί», στην επαρχία αλ Άνμπαρ, υπογράμμισε ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι κυβερνητικές δυνάμεις «διατηρούν το προβάδισμα, όμως είναι δύσκολο και επίπονο».

Οι δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγε ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες στο δυτικό Ιράκ, περιλαμβανομένων αυτών εναντίον της πόλης Ραμάντι πρωτεύουσας της αλ Άνμπαρ, βοήθησαν τον ιρακινό στρατό να αντιμετωπίσει το ΙΚ και έτσι η Βαγδάτη παραμένει ασφαλής, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου οι τζιχαντιστές δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το στρατηγικής σημασίας φράγμα της Χαντίθα χάρη στις αεροπορικές επιδρομές.

Όμως η κατάσταση αυτή καταδεικνύει εμφανώς το γεγονός ότι ο ιρακινός στρατός δεν είναι ακόμη αποτελεσματικός και εξακολουθεί να έχει ανάγκη από εκπαίδευση. «Δεν υπάρχει σύγκριση» μεταξύ των ικανοτήτων των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και αυτών του ιρακινού στρατού, σημείωσε ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος.

«Οι Κούρδοι προχωρούν, καταλαμβάνουν χωριά και εδάφη», ενώ κατάφεραν να συντονιστούν και με τις δυνάμεις του συνασπισμού, εξήγησε. Αντίθετα, σύμφωνα με έναν άλλον αξιωματούχο, το δυτικό Ιράκ είναι μια πηγή ανησυχίας, «δεν είναι καλή η κατάσταση».

Ο ιρακινός στρατός εξαπέλυσε πολλές επιθέσεις οι οποίες απέτυχαν. «Ξεκινούν μια επιχείρηση, όμως σταματά έπειτα από ένα χιλιόμετρο», πρόσθεσε.

Το ΙΚ έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη Φαλούτζα στην επαρχία αλ Άνμπαρ τον Ιανουάριο και έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να καταλάβει τη Ραμάντι και το φράγμα της Χαντίθα.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ