Ηλεκτρονική Έκδοση

«Εύθραυστες» οι συνομιλίες μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Ανταλαλγή πυρών στα σύνορά τους

Η συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας με τη Νότια έχει «πρακτικά εγκαταλειφθεί» εξαιτίας της ρίψης την Παρασκευή χιλιάδων φυλλαδίων με συνθήματα κατά του καθεστώτος της χώρας από νοτιοκορεάτες ακτιβιστές.

Τα δύο κορεατικά κράτη αντάλλαξαν την Παρασκευή, πυρά βαρέως πυροβολικού στα σύνορά τους, μετά την προσπάθεια των βορειοκορεατικών δυνάμεων να καταρρίψουν μπαλόνια που άφησαν ακτιβιστές της Νότιας Κορέας και τα οποία περιείχαν φυλλάδια με συνθήματα κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Βλήματα έπεσαν στο έδαφος της Νότιας Κορέας οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας απάντησαν με πυρά βαρέως πυροβολικού.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από καμία από τις πλευρές. Ο επίσημος ιστότοπος της Πιονγκγιάνγκ, Ουριμινζοκίρι, επέκρινε τη Σεούλ επειδή επέτρεψε τη ρίψη των φυλλαδίων αυτών.

«Εξαιτίας των ανεύθυνων και προκλητικών ενεργειών του καθεστώτος των ανδρείκελων της Νότιας Κορέας, η συνάντηση σε υψηλόβαθμο επίπεδο έχει πρακτικά εγκαταλειφθεί», ανέφερε ο ιστότοπος. Παρόλα αυτά η Πιονγκγιάνγκ δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα στις συνομιλίες.

«Το τι θα γίνει στις σχέσεις Βορρά- Νότου εξαρτάται πλήρως από τη συμπεριφορά των νοτιοκορεατικών ανδρείκελων», πρόσθεσε ο ιστότοπος. Μία εβδομάδα νωρίτερα οι δύο Κορέες είχαν συμφωνήσει να εργαστούν για την επανέναρξη του μεταξύ τους διαλόγου, ο οποίος έχει ανασταλεί εδώ και επτά μήνες. Η συμφωνία αυτή επετεύχθη στη διάρκεια μιας σπάνιας επίσκεψης στη Νότια Κορέα τριών υψηλόβαθμων βορειοκορεατών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο άνθρωπος που θεωρείται ο δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος της χώρας.

Η επίσκεψη αυτή, η οποία επισήμως πραγματοποιήθηκε για να ενθαρρύνουν οι βορειοκορεάτες αξιωματούχοι τους αθλητές της χώρας τους και για να παραστούν στην τελετή λήξης των Ασιατικών Αγώνων στο Ιντσεόν, δημιούργησε την ελπίδα για μια εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από δεκαετίες αντιπαράθεσης.

Όμως η Πιονγκγιάνγκ είχε προειδοποιήσει τη Σεούλ ότι αν ενέκρινε τη ρίψη εχθρικών φυλλαδίων την περίοδο που η Βόρεια Κορέα γιορτάζει την επέτειο ίδρυσης του Κόμματος των Εργατών, αυτό θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες.

Ο ιστότοπος Ουριμινζοκίρι μετέδωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας θα έπρεπε να έχει λάβει σοβαρά υπόψη της αυτές τις προειδοποιήσεις και να έχει απαγορεύσει τη ρίψη φυλλαδίων, αν πραγματικά επιθυμούσε τον διάλογο και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Τα δύο κορεατικά κράτη εξακολουθούν τυπικά να βρίσκονται σε πόλεμο, καθώς δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης μετά την εκεχειρία του 1953.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νότια Κορέα
Βόρεια Κορέα