Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΗΡΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Από τα πεπραγμένα φυγείν αδύνατον

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, ώθησε τους αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να εξαπολύσουν απέλπιδα επίθεση απελπισίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ως μοναδικό τρόπο για να πάρουν μερικές κυβερνητικές ανάσες

Ενα τετράμηνο βαθύτατης πολιτικής πόλωσης ξεκίνησε την Παρασκευή τα μεσάνυκτα, με χρονικό όριο την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η δικομματική κυβέρνηση έλαβε την αναμενόμενη ψήφο στήριξης από τους βουλευτές της χωρίς απρόοπτες απώλειες.

Για όλα τα δεινά της χώρας φταίει ο Τσίπρας, αποφάνθηκαν πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος Για όλα τα δεινά της χώρας φταίει ο Τσίπρας, αποφάνθηκαν πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος Η νίκη αυτή αποδεικνύεται, ωστόσο, πύρρειος για τρεις βασικούς λόγους:

**Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να διευρύνουν περαιτέρω τις εφεδρείες τους, με «αιμοδότες» τους ανεξάρτητους βουλευτές.

**Παραμένει σχεδόν ακατόρθωτο το εγχείρημα για την εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας, του Προέδρου Δημοκρατίας, με συνέπεια να μην αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

**Αυξάνονται οι φωνές και στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης, που ζητούν «εδώ και τώρα» αλλαγή πολιτικής ή προκρίνουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Τα «αγκάθια» ήταν, βεβαίως, λίγο-πολύ γνωστά και στα δύο επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων πριν ακόμα ξεκινήσει η τριήμερη κοινοβουλευτική διαβούλευση, για αυτό και επελέγη εξαρχής ο δρόμος της μετωπικής σύγκρουσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Την εκπροσώπηση της κυβέρνησης ανέλαβε ο Μάκης Βορίδης με το γνωστό βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν. Εκτελώντας άνωθεν εντολές μίλησε, κατά την έναρξη της συζήτησης την Τετάρτη το απόγευμα, ως εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που εκπροσωπεί τους «καλούς Ελληνες». Ο ίδιος επανέφερε ταυτόχρονα στο προσκήνιο τη θεωρία των δύο άκρων, με στόχο να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη δεξιά πτέρυγα της συντηρητικής παράταξης.

Ως αρχή και τέλος όλων των δεινών εμφάνισαν τον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί και από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αρκετοί από τους υπουργούς, επιχειρώντας έτσι να παρακάμψουν τα πολιτικά τους αδιέξοδα. Παρατηρητές της συζήτησης σχολίαζαν μάλιστα με ενδιαφέρον ότι αρκετά από τα κυβερνητικά στελέχη προτίμησαν να αναλώσουν το χρόνο τους σε έντονη κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά να επικεντρωθούν, κατά το σύνηθες, στα υπουργικά τους πεπραγμένα.

Τη ρητορική της πόλωσης κορύφωσαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώτος, στην ίδια γραμμή με τον Μάκη Βορίδη, κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φλερτάρει με την τρομοκρατία και τους μπαχαλάκηδες. «Οι συνιστώσες σας παίζουν παιχνίδια με την τρομοκρατία, αλλά δεν μπορείτε να τρομοκρατείτε τη Βουλή» είπε ο πρωθυπουργός. Ο δεύτερος έφτασε στο σημείο να χρεώσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι το αυτονόητο συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμά του να ασκεί αντιπολίτευση προκαλεί αβεβαιότητα και εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας· «πάσχετε από πρόωρη κομματική αλαζονεία» τον επέκρινε. Και οι δύο κατηγόρησαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τη χώρα.

Ο κ. Τσίπρας με μια ομιλία ψύχραιμης αυτοπεποίθησης, με αυστηρούς όμως τόνους, απέρριψε τα εκβιαστικά διλήμματά τους. Υποστήριξε, αντίθετα, ότι η πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης καταδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι δύο κυβερνητικοί εταίροι και επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βρει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ζήτησε εκ νέου να γίνουν πρόωρες εκλογές για να μην μπει η χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. «Ζητάμε εκλογές όχι για να έρθουμε στην εξουσία και να διαχειριστούμε τη μνημονιακή Ελλάδα. Ζητάμε εκλογές για να αλλάξουμε την Ελλάδα», κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα από τους βουλευτές του την ομιλία του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ψηφίσματα/Τροπολογίες
Βουλή
Ψηφοφορίες
Για το ίδιο θέμα
Σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον αναζητούν ψήφο εμπιστοσύνης
«Τέλος χρόνου, κ. Σαμαρά»