Έντυπη Έκδοση

Αλαλούμ: άλλοι μιλούν για «νέο Παπαδήμο» και άλλοι για εκλογικό αιφνιδιασμό

Στην πρόταση κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά, κλείνοντας για το κόμμα του κάθε συζήτηση. Το ερώτημα που μένει είναι αν αυτή η αναζήτηση αφορά τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τους ανεξάρτητους βουλευτές

Το ερώτημα αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει το επόμενο τετράμηνο, κυριαρχεί μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, που, αν και επανεπιβεβαίωσε την ψήφο εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση Ν.Δ, και ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα έθεσε τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο μπροστά στο ίδιο δίλημμα που βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η τελική εντύπωση από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής είναι πως η παρούσα κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης. Το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι αν η ίδια ημερομηνία λήξης υπάρχει και για την παρούσα Βουλή. Ουσιαστικά βρισκόμαστε στην αφετηρία εξελίξεων, καθώς στο παρασκήνιο αναζητείται ένας «νέος Παπαδήμος» και ήδη αρκετοί έχουν ρίξει και ονόματα στο τραπέζι. Οι συχνές αναφορές σε πρώην υπουργούς της περιόδου Σημίτη δεν είναι χωρίς σκοπό και κυρίως δεν είναι σίγουρο ότι αφορούν στην προεδρική εκλογή. Την ίδια στιγμή, οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν αποκλείουν ακόμα και εκλογικό αιφνιδιασμό του Αντώνη Σαμαρά πριν από την προεδρική εκλογή.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προκάλεσαν μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο, στην οποία «κατάφεραν» να δώσουν βήμα σε ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ανοίξουν «θεσμικά» το θέμα μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» ή «ειδικού σκοπού» χωρίς να προηγηθούν εκλογές, θέμα το οποίο είχαν ανοίξει στα τέλη Σεπτεμβρίου εκτός Βουλής κύκλοι της Ν.Δ. Ταυτόχρονα, πυροδοτήθηκε το άνοιγμα ενός νέου κύκλου συζήτησης γύρω από την αδυναμία της παρούσας κυβέρνησης να διαμορφώσει «προεδρική πλειοψηφία» 180 βουλευτών και κατ' επέκτασιν αυτής της συζήτησης παραμένει μια παράλληλη κουβέντα στα πολιτικά πηγαδάκια για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έως το Μάρτιο.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος οδηγήθηκαν στην απόφαση να απευθυνθούν στη Βουλή και να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης όταν πύκνωσαν τον Σεπτέμβριο οι φωνές αμφισβήτησης της κυβερνητικής σταθερότητας στο εσωτερικό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ειδικά μετά το φιάσκο των δύο πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Κώστας Καραμανλής, Ντόρα Μπακογιάννη από τη Ν.Δ. ζήτησαν άμεσα ή έμμεσα επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Λίγες μέρες μετά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έριξε τη βόμβα για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή με αλλαγή πρωθυπουργού και ακολούθησε στο ίδιο πνεύμα παρέμβαση του «καραμανλικού» βουλευτή Γιώργου Βλάχου.

Μια παράλληλη συζήτηση εξελισσόταν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με ταυτόχρονο ορισμό της ημερομηνίας των επόμενων εθνικών εκλογών στα τέλη του 2015 και έκτοτε έχει ανοίξει «βεντέτα» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μετά και το άκαρπο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και το φιάσκο της συνάντησής του με την Ανγκελα Μέρκελ και την επιστροφή Βενιζέλου από τις ΗΠΑ, ο κύβος είχε ριφθεί και η κυβέρνηση συρόταν στη Βουλή για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Στης Βουλής τα έδρανα

Εντός του Κοινοβουλίου το χορό άνοιξε ο πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθείς από τη ΔΗΜΑΡ βουλευτής Σπύρος Λυκούδης όταν έριξε την πρόταση-βόμβα πως «χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μία νέα συμφωνία των βασικών δυνάμεων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για μία νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που θα εξαντλήσει τα εναπομείναντα θέματα ώς το 2016». Τον ακολούθησαν ο επίσης προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο Χρήστος Αηδόνης, που δεν ακολούθησε τον Αντρέα Λοβέρδο στην επανένταξή του στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Γιάννης Κουράκος που προέρχεται από τους ΑΝΕΛ. Κοινό στοιχείο των εν λόγω βουλευτών, εκτός του ότι κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά αρνούνται να μπουν υπό τη σκέπη του Ε. Βενιζέλου στη Δημοκρατική Παράταξη, είναι και το γεγονός ότι ψήφισαν «όχι» αποσυνδέοντας τη στάση τους αυτή από την προεδρική εκλογή.

Στην ίδια γενικά κατεύθυνση κινήθηκαν οι «παπανδρεϊκοί» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σηφουνάκης, ενώ ο Δημήτρης Κρεμαστινός επανήλθε «σε μία ανανεωμένη πρόταση ευρύτερης συνεργασίας για κυβέρνηση ειδικού στόχου. Υπό πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ακόμα και με εναλλακτική πρωθυπουργία των κομμάτων που θα συμμετάσχουν».

Ωστόσο η κυβερνητική πρωτοβουλία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είχε εκ των πραγμάτων υπονομευτεί από τον εμπνευστή της κίνησης αυτής, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν ζήτησε την άμεση συγκρότηση των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Παράταξης και συνέστησε εκλογική ετοιμότητα για το 2015, παραμονές της έναρξης της συζήτησης στο Κοινοβούλιο την οποία Μαξίμου και Χ. Τρικούπη προκάλεσαν για να κλείσουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών! Σε παράλληλη σύνδεση με όσα εκτυλίσσονταν εντός της Βουλής ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωνε κατ' επανάληψη ότι «οι εκλογές είναι προ των πυλών». Ωστόσο, αυτό που πέρασε απαρατήρητο είναι το γεγονός ότι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος σημείωνε με νόημα ότι ευθύνεται ο Φώτης Κουβέλης που δεν θα ψηφίσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πολλοί ερμηνεύουν αυτή την κίνηση ως ένα μήνυμα-πίεση του Ευάγγελου Βενιζέλου όχι μόνο προς τον Φώτη Κουβέλη αλλά και τους πολιτικούς συνομιλητές του προέδρου της ΔΗΜΑΡ που βρίσκονται και εντός της Ν.Δ.

Σ' αυτό το πλαίσιο δεν είναι καθόλου τυχαία η δισυπόστατη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή μάλιστα που πρώην βουλευτές της Ν.Δ. όπως ο Βύρων Πολύδωρας, αλλά και «γαλάζια» στελέχη πρώτης γραμμής, προεξάρχουσας της Ντόρας Μπακογιάννη, ζητούν από την κυβέρνηση να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η εικόνα γίνεται περισσότερο σύνθετη αν κάποιος λάβει υπόψη του και τους συμβολισμούς με τους οποίους ξεκίνησε η διαδικασία στη Βουλή. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν άνοιξε τη διαδικασία στη Βουλή και «αντ' αυτού» όρισε τον Μάκη Βορίδη, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρνήθηκε να εκπροσωπήσει, ως πρώτος τη τάξει στο υπουργικό συμβούλιο μετά τον πρωθυπουργό, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και επέλεξε το ρόλο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Γρίφοι

Στην πρόταση κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά, κλείνοντας για το κόμμα του κάθε συζήτηση. Το ερώτημα που μένει είναι αν η αναζήτηση ενός «νέου Παπαδήμου» αφορά τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Κλειδί είναι οι ΑΝΕΛ και οι προερχόμενοι απ' αυτούς ανεξάρτητοι βουλευτές, καθώς επίσης και η ΔΗΜΑΡ. Σε ό,τι αφορά τον Πάνο Καμμένο, η παρέμβασή του στη Βουλή επιδέχεται ερμηνειών καθώς ζήτησε εκλογές αλλά δήλωσε έτοιμος για συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ μέχρι σήμερα είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν έχει ποτέ εκφραστεί αρνητικά για τον Κώστα Καραμανλή.

Το νέο πολιτικό σκηνικό ήδη διαμορφώνεται. Το κλειδί των εξελίξεων, προς το παρόν, βρίσκεται στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Βουλή
Ψηφοφορίες
Ψηφίσματα/Τροπολογίες
Κύριο θέμα
Σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον αναζητούν ψήφο εμπιστοσύνης