Έντυπη Έκδοση

Μαλλιά κουβάρια Δένδιας - Χαρδούβελης για τα επιχειρηματικά δάνεια

Τις κυβερνητικές αρρυθμίες που υπάρχουν και αυξάνονται όσο φουντώνουν τα εκλογικά σενάρια, ανέδειξε η υπόθεση της ρύθμισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Η εμπλοκή που αποκαλύφθηκε την ύστατη ώρα του πρώτου κύκλου της διαπραγμάτευσης, ανέδειξε ακόμα μία φορά ότι ο συντονισμός μεταξύ των υπουργών είναι ανύπαρκτος, την ώρα που προσωπικές στρατηγικές και μεθοδεύσεις επικρατούν στη στρατηγική που χαράσσει το κάθε υπουργείο.

Υπό αυτή την έννοια το επεισόδιο που δημιουργήθηκε μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης κατά την τελευταία μέρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με αφορμή την πρόοδο των συνομιλιών με τους επικεφαλής στο θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, επιβεβαίωσε απλώς αυτό που συζητείται ευρέως στην κοινωνία. Οτι δηλαδή οι υπουργοί κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, αναζητώντας περγαμηνές για τη μάχη της κάλπης.

Η διαπίστωση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, αμέσως μετά την τελευταία συνάντηση με την τρόικα το βράδυ της Δευτέρας, ότι βρισκόμαστε κοντά στην τελική συμφωνία με την τρόικα για τη ρύθμιση που θα αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, προκάλεσε τουλάχιστον αμηχανία στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, ο κ. Χαρδούβελης δεν είχε την ίδια εικόνα.

Το γεγονός αυτό διαπιστώθηκε και κατά τη διάρκεια της «θεωρητικά» τελευταίας συνάντησης του κ. Χαρδούβελη με τους επικεφαλής της τρόικας το μεσημέρι της Τρίτης, όταν οι δανειστές τού ξεκαθάρισαν ότι η λύση που θα δοθεί πρέπει να είναι λύση πακέτο τόσο για τα επιχειρηματικά όσο και για τα ιδιωτικά δάνεια, αφήνοντας τη λήψη των αποφάσεων για τον δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων από τις αρχές Νοεμβρίου.

Η διάψευση των προσδοκιών του υπουργείου Ανάπτυξης, από το υπουργείο Οικονομικών, οδήγησε την ηγεσία του Ανάπτυξης να περάσει στην αντεπίθεση με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει ότι «η τρόικα έχει συμφωνήσει περισσότερες από μία φορές στο σχέδιο για τα επιχειρηματικά δάνεια, ωστόσο άλλοι παράγοντες δεν μας επέτρεψαν να νομοθετήσουμε».

Η κόντρα μεταξύ των δύο υπουργών έφτασε στο μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ανέλαβε δράση, ζητώντας να βρεθούν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στη βάση τους, και να γίνει ακόμα μία συνάντηση ώστε να μη μείνει η αίσθηση εμπλοκής και ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας.

Το αποτέλεσμα της έκτακτης συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών με την παρουσία των δύο εκ των τριών της τρόικας και των Γκίκα Χαρδούβελη, Νίκου Δένδια και Χρήστου Σταϊκούρα, έβγαλε «κερδισμένο» τον πρώτο, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα.

Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν ότι το σκηνικό της Τρίτης ήταν μόνο ένα επεισόδιο από το σίριαλ που εξελίσσεται εδώ και καιρό μεταξύ του Γκίκα Χαρδούβελη και του Νίκου Δένδια. Οπως έλεγαν αρκετοί, ένα σίριαλ μεταξύ ενός υπουργού που θέλει να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ως ο βασικός διαπραγματευτής με τους δανειστές και ενός υπουργού που θέλει να εμπεδωθεί ως ο βασικός διεκδικητής της καρέκλας του αρχηγού του κόμματός του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ακίνητα & κτηματαγορά
Τράπεζες
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Πλειστηριασμοί
Δάνεια
Υπουργείο Οικονομικών
Κύριο θέμα
Γύπες καιροφυλακτούν για 100.000 ιδιοκτησίες