Έντυπη Έκδοση

100 δόσεις μόνο για μικροοφειλέτες

Το επιτόκιο των προσαυξήσεων μειώνεται από 8,76% σε 4,5%. Θα γίνεται «κούρεμα» 90% των προσαυξήσεων αν η οφειλή καταβληθεί σε 12 δόσεις

Σε δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγείται η κυβέρνηση, η οποία, όπως διεφάνη από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς έχει την αποδοχή των δανειστών στις 100 δόσεις για τους μικροοφειλέτες, αλλά μικρότερες δόσεις για τα μεγάλα χρέη.

Φοβούμενη η κυβέρνηση «στάση πληρωμών» απ' όσους έχουν μπει σήμερα στις δύο ρυθμίσεις, ο κ. Σαμαράς εξαναγκάστηκε να κάνει λόγο για «καλύτερη μεταχείριση» όσων βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς ρύθμισης, για τους οποίους θα μειωθεί στο μισό το επιτόκιο από το 8,76% σήμερα στο 4,5%.

Οντως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιχείρησαν, όπως έγραψε η «Ε» την περασμένη Τετάρτη, να παρουσιάσουν τις ρυθμίσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ως το κυβερνητικό «όπλο» απέναντι στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προωθηθεί ρύθμιση στη Βουλή που θα αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους και θα προβλέπει ενιαίο τρόπο εξόφλησης των οφειλών του ΕΝΦΙΑ, της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων ως εξής:

**Εξόφληση έως 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ.

**Από 15.001 ευρώ και πάνω η αποπληρωμή θα γίνεται σε 72 δόσεις το ανώτερο.

**Το επιτόκιο των προσαυξήσεων μειώνεται από 8,76% σε 4,5%.

**Θα γίνεται «κούρεμα» 90% των προσαυξήσεων αν η οφειλή καταβληθεί σε 12 δόσεις.

**Αν πληρωθούν σε 24 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται 85%.

**Το ποσοστό πέφτει στο 80% όταν οι δόσεις είναι 36.

**Μείωση 75% αν η καταβολή γίνει σε 48 δόσεις.

**70% μειώνονται οι προσαυξήσεις αν το χρέος πληρωθεί σε 60 δόσεις.

**Το ποσοστό μειώνεται στο 65% αν η πληρωμή των χρεών γίνει σε 72 δόσεις.

Τέλος, αν ο οφειλέτης επιλέξει τις 100 δόσεις δεν θα γίνεται καμία έκπτωση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση με μία απλή αίτηση και αν κάποιος δεν καταβάλει μία δόση, θα μπορεί να την πληρώσει με την επόμενη με προσαύξηση 15%.

Με τη ρύθμιση αυτή το Δημόσιο ελπίζει να εισπράξει σημαντικά ποσά, αφού οι οφειλέτες έως 15.000 ευρώ ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια, ενώ περίπου 450.000 είναι οι επιχειρήσεις που χρωστούν στα Ταμεία έως 15.000 ευρώ.

Οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές προσεγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ χωρίς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, που μαζί με αυτά μπορεί να φτάνουν και τα 20 δισ. ευρώ.

Τα Ταμεία με το σοβαρότερο πρόβλημα είναι δύο: ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ, καθώς και στα δύο αυτά Ταμεία έχει καταγραφεί ότι 6 στους 10 ασφαλισμένους αδυνατούν τα τέσσερα τελευταία χρόνια να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η πραγματική «κόπωση» των οφειλετών, λόγω των ανελαστικών διατάξεων που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2013, έχει οδηγήσει σε «παύση πληρωμών» ακόμη και όσους εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος τις δόσεις τους. Τα ειδοποιητήρια κατασχέσεων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών έχουν ξεπεράσει αισίως τα 80.000, παρά τη «σιωπηρή», όπως αποκάλυψε η «Ε», οδηγία Βρούτση να «μην πειραχθούν» όσοι έχουν χρέη μέχρι και 20.000 ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, και με ανελαστική πλέον την ανάγκη αύξησης των εσόδων για την κάλυψη ελλειμμάτων, κυρίως όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα μέσα στο ερχόμενο δεκαήμερο, και θα προβλέπει 100 δόσεις για χρέη έως 300.000 ευρώ.

Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι η πρόβλεψη των 100 δόσεων αφορά περίπου 500.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει της διάταξης που προωθείται, δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ το μήνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Τράπεζες
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Δάνεια
Κύριο θέμα
Γύπες καιροφυλακτούν για 100.000 ιδιοκτησίες