Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ

Φάρος σωτηρίας που πάει να σβήσει

Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα ισχύει και για φυσικά πρόσωπα, πιθανότατα από το 2016. Μέχρι τότε βέβαια, αρκετοί πολίτες θα μπορέσουν να πάρουν «ανάσα»

Μηδενικές δόσεις για δάνειο χιλιάδων ευρώ και δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι μερικά μόνο από τα ευεργετήματα του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με τα Ειρηνοδικεία ανά την Ελλάδα να αναφέρουν στο σκεπτικό τους πως για πολλούς δανειολήπτες «δεν προσδοκάται οικονομική βελτίωση, εν όψει της κρίσης που πλήττει τη χώρα και έχει ως συνέπεια τη μείωση των μισθών και γενικότερα των εισοδημάτων των εργαζομένων σε συνδυασμό και με το αυξημένο κόστος διαβίωσης».

Μπορεί να χρειάζεται περίπου μία δεκαπενταετία για να οριστεί δικάσιμος, ωστόσο ο περιβόητος νόμος Κατσέλη (3869/2010) συνεχίζει να αποτελεί μέχρι σήμερα ένα φάρο σωτηρίας για τους δανειολήπτες, που αδυνατούν ελέω οικονομικής κρίσης να αποπληρώσουν τα χρωστούμενα, συνήθως χιλιάδες ευρώ, στις τράπεζες.

Αν και ιδιαίτερα ευεργετικός, όπως άλλωστε δείχνει και το γεγονός ότι πλέον οι συζητήσεις ενώπιον Ειρηνοδικείων στην Αττική προσδιορίζονται για το 2028, ο χρόνος για την κατάργησή του μετράει αντίστροφα. Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα ισχύει και για φυσικά πρόσωπα, πιθανότατα από το 2016.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Μέχρι τότε βέβαια, αρκετοί πολίτες θα μπορέσουν να πάρουν «ανάσα», έχοντας γεμίσει το νομικό τους «οπλοστάσιο» με δεκάδες αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί από τα Πρωτοδικεία της χώρας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής:

** Τον περασμένο Μάρτιο, το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου εκμηδένισε τις δόσεις που έπρεπε να καταβάλει σε πέντε τράπεζες ελεύθερος επαγγελματίας, εξαιρώντας μάλιστα την κύρια κατοικία του από ενδεχόμενη εκποίηση.

Ο 43χρονος δανειολήπτης, διαζευγμένος και πατέρας ενός 16χρονου παιδιού, καταβάλλει μηνιαία διατροφή ύψους 300 ευρώ. Εργάζεται ως ωρομίσθιος καθηγητής αγγλικών σε οργανισμό ξένων γλωσσών και ως ελεύθερος επαγγελματίας μεταφραστής.

Τα τελευταία τρία χρόνια το εισόδημά του έχει μειωθεί δραστικά και πλέον ανέρχεται περίπου στο ποσό των 600 ευρώ το μήνα, όπως προέκυψε και από τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας που προσκόμισε στο δικαστήριο. Οι απαιτούμενες οικογενειακές δαπάνες, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 900 ευρώ μηνιαίως, περιλαμβάνουν την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του ιδίου και της διατροφής του ανηλίκου τέκνου του, καλύπτονται από εισόδημά του, ενώ λόγω της μειώσεως των μηνιαίων αποδοχών του είναι πλέον αδύνατον να καταβάλει διατροφή. Το σύνολο των οφειλών του προς διάφορες τράπεζες φτάνει σε 35.000 ευρώ από πιστωτικές κάρτες που στο παρελθόν είχε τη δυνατότητα να αποπληρώνει τις δόσεις κανονικά χωρίς να χρωστά ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες.

Ωστόσο, η δραματική μείωση του εισοδήματός του τα τελευταία δύο χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι συνεπής στις δανειακές συμβάσεις που είχε υπογράψει. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, «η χειροτέρευση της οικονομικής του κατάστασης δεν οφείλεται σε δικό του δόλο, με σκοπό να υπεκφύγει των δόσεων που χρωστά», ενώ ζήτησε και την επανεξέταση της υπόθεσης, εφόσον θα έχει αλλάξει το οικονομικό status του δανειολήπτη.

** Σε άλλη περίπτωση, το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έκρινε πως ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλλει για τέσσερα χρόνια μόλις 50 ευρώ το μήνα, με το συνολικό ποσό των οφειλών προς την τράπεζα να ανέρχεται στα 10.699,98 ευρώ.

Παράλληλα, το δικαστήριο εξαίρεσε την εκποίηση οικοπέδου, στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί η κύρια κατοικία του δανειολήπτη, επιβάλλοντάς του για τη διάσωση του ακινήτου επιπλέον μηνιαία καταβολή, ύψους 86,45 ευρώ, για μία οκταετία.

Η υπ' αριθμ. 69/2013 απόφαση κάνει λόγο πως ο εν λόγω δανειολήπτης είναι πατέρας τριών παιδιών και έχει αιτηθεί τη συνταξιοδότησή του, λόγω αναπηρίας, ενώ η σύζυγός του εργάζεται στο Δήμο Μεσσήνης. Το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα έχει έτσι περιορισθεί κατά το ποσό των περίπου 1.000 ευρώ σε σχέση με προηγούμενα έτη. Μάλιστα, προκειμένου να καλυφθούν οι καθημερινές δαπάνες, η οικογένεια δέχεται την οικονομική βοήθεια συγγενικών προσώπων, ενώ διαμένει στο σπίτι της μητέρας της συζύγου του, καθώς ακόμη δεν διαθέτουν κύρια κατοικία.

«Η οικονομική κατάσταση του αιτούντος πρόκειται να βελτιωθεί κατά τη λήψη της σύνταξής του αναπηρίας και δεν προσδοκάται περαιτέρω βελτίωση, εν όψει της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και έχει ως συνέπεια τη μείωση των μισθών και γενικότερα των εισοδημάτων των εργαζομένων σε συνδυασμό και με το αυξημένο κόστος διαβίωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

** Στην Πάτρα, το 2011 συζητήθηκε η αίτηση δανειολήπτη με οφειλές προς δύο τράπεζες, που ανέρχονταν στα 134.000 ευρώ. Ο ίδιος, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση (υπ' αριθμ. 2/2011), είναι παντρεμένος με ένα παιδί, άνεργος και παίρνει από τον ΟΑΕΔ επίδομα ανεργίας 500 ευρώ το μήνα. Η γυναίκα του απασχολείται εποχιακά και παίρνει 900 ευρώ μηνιαίως. Ο σύζυγος έχει ως περιουσιακά στοιχεία ένα σπίτι (κύρια κατοικία) 100 τ.μ., αξίας 80.000 ευρώ και ένα αυτοκίνητο, αξίας 2.000 ευρώ.

Από μία τράπεζα πήραν τρία στεγαστικά δάνεια, για τα οποία είχε εγγραφεί προσημείωση υποθήκης, ύψους 102.000 ευρώ και ένα καταναλωτικό δάνειο 16.500 ευρώ. Από άλλη τράπεζα είχαν πάρει ένα καταναλωτικό δάνειο ποσού 14.000 ευρώ. Ζήτησαν ρύθμιση από το Ειρηνοδικείο. Τι πέτυχαν;

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλλει στις τράπεζες για την εξυπηρέτηση των οφειλών του το ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως για τέσσερα έτη. Μετά τις καταβολές αυτές διαγράφονται τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων. Επίσης, το δικαστήριο είπε «όχι» στον πλειστηριασμό του σπιτιού τους και για τη διάσωσή του τον υποχρέωσε να καταβάλλει στην τράπεζα το ποσό των 333 ευρώ μηνιαίως για 17 χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Δάνεια
Ακίνητα & κτηματαγορά
Τράπεζες
Υπουργείο Ανάπτυξης
Πλειστηριασμοί