Έντυπη Έκδοση

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΣΥΡΙΑ, ΙΡΑΚ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ

Ο Ερντογάν παίζει με τις ζωές των Κούρδων

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ιστότοπο al-monitor, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το Κομπάνι για να διαπραγματευτεί με τους Κούρδους ώστε να αποσπάσει τις μέγιστες παραχωρήσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε δημοσίως ότι οι Κούρδοι είναι εξίσου επικίνδυνοι με τους μαχητές του Ι.Κ.

Στις 24 Σεπτεμβρίου επτά φέρετρα νεαρών Τούρκων, κουρδικής καταγωγής, που πολέμησαν στο Κομπάνι επέστρεψαν στο Ντιγιάρμπακιρ για να θαφτούν. Λίγες μέρες αργότερα, την 1η Οκτωβρίου, άλλες τρεις σοροί 19χρονων παιδιών που σκοτώθηκαν στις ίδιες μάχες έφτασαν την Τουρκία.

Κούρδοι μαχητές υπερασπίζονται «με νύχια και με δόντια» το Κομπάνι Κούρδοι μαχητές υπερασπίζονται «με νύχια και με δόντια» το Κομπάνι Οσο αυξάνονται τα φέρετρα των νεαρών Κούρδων, που κατάφεραν να περάσουν στα τέλη του καλοκαιριού τα κλειστά τουρκικά σύνορα για να υπερασπιστούν την πόλη των προγόνων τους, τόσο το μίσος 15 εκατομμυρίων Κούρδων στρέφεται προς την κυβέρνηση της Αγκυρας.

Η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επέλεξε για μεγάλο διάστημα να παίξει ένα παιχνίδι σκοπιμοτήτων, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο επέκτασης του Ισλαμικού Κράτους ως μέσω πίεσης για την επίτευξη των συμφερόντων της στην περιοχή.

Την απομάκρυνση δηλαδή του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία, την οποία η Αγκυρα ζητεί επίμονα τα τελευταία δυο χρόνια -χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση από τη Δύση- και φυσικά τον περιορισμό των εξουσιών των Κούρδων.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ιστότοπο al-monitor, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το Κομπάνι για να διαπραγματευτεί με τους Κούρδους ώστε να αποσπάσει τις μέγιστες παραχωρήσεις ως αντάλλαγμα της βοήθειας που θα τους παρέχει.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου (φωτ. από την Αθήνα) Διαδηλώσεις συμπαράστασης γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου (φωτ. από την Αθήνα) «Ο Ερντογάν βλέπει το Κομπάνι ως ευκαιρία κι όχι ως απειλή» αναφέρει η Τουρκάλα δημοσιογράφος Αμπεριν Ζαμάν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την περασμένη εβδομάδα ο Σαλίχ Μουσλίμ, επικεφαλής του Κόμματος της Δημοκρατικής Ενωσης (του συριακού κόμματος των Κούρδων, παρακλάδι του ΠΚΚ), είχε μυστική συνάντηση με ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) από τους οποίους ζήτησε να επιτρέψουν την είσοδο όπλων και βαρέων οπλικών συστημάτων από τα σύνορά τους με προορισμό το Κομπάνι.

Οπως αναφέρει το al-monitor, οι Τούρκοι αξιωματούχοι απαίτησαν ως αντάλλαγμα τη διακοπή κάθε σχέσης με την κυβέρνηση Ασαντ, τη διάλυση του συριακού κουρδικού κόμματος και την απομάκρυνσή του από το ΠΚΚ.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, ο Μουσλίμ φέρεται να συμφώνησε σε κάποια από τα θέματα για τα οποία, λίγες μέρες αργότερα, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για «αθέτηση συμφωνίας».

Εξισώνει Κούρδους με Ι.Κ.

Παρ' ότι το «ισλαμικό Κράτος απειλεί ευθέως την ασφάλεια της Τουρκίας», όπως υποστήριξε στη «Λιμπερασιόν» ο Μπαϊράμ Μπαλτζί, από το κέντρο Διεθνών Ερευνών και Μελετών (CERI), θέση με την οποία συντάσσεται και η Δύση, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε δημοσίως πριν από μερικές ημέρες ότι οι Κούρδοι είναι εξίσου επικίνδυνοι με τους μαχητές του Ι.Κ. «Είναι λάθος να τους βλέπουμε με διαφορετικό μάτι, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε συλλογικά», υποστήριξε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Οκτωβρίου.

Μια στάση που προκαλεί τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό, καθώς, εκτός από τις αιματηρές διαδηλώσεις των Κούρδων εντός της Τουρκίας, απειλείται και η εύθραυστη 18μηνη κατάπαυση πυρός με τους Κούρδους του ΠΚΚ.

Μια απειλή που χρησιμοποιεί και ο φυλακισμένος στις τουρκικές φυλακές ηγέτης του κουρδικού κινήματος Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σε συνέντευξή του στο αραβικό Al Jazeera ο Σαλίχ Μουσλίμ υποστήριξε ότι «η Τουρκία πιθανότατα θα ικανοποιείτο σε περίπτωση πτώσης του Κομπάνι, μιας πόλης συμβόλου για την αντίσταση των Κούρδων, στην οποία είχε βρει άσυλο για χρόνια ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν όταν ζούσε στη Συρία, υπό την προστασία του τότε Σύρου προέδρου Χαφέζ αλ Ασαντ.

Επιπλέον η στρατηγικής σημασίας θέση που καταλαμβάνει η πόλη, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε μια σειρά από πόλεις και χωριά της ευρύτερης ανατολικής περιοχής Τζαζέρα που ελέγχεται από τους Κούρδους και της πόλης Αφριν που διοικείται από Κούρδους στα νοτιοδυτικά, αποτελεί εφιάλτη για την Αγκυρα. Κι αυτό γιατί απώτερος στόχος εδώ και χρόνια των Κούρδων είναι η ενοποίηση αυτής της περιοχής κάτω από τον έλεγχο του ΠΚΚ.

Η κατάληψη την Παρασκευή του κτηρίου του γενικού επιτελείου στο Κομπάνι από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από μέρες σκληρής πολιορκίας, ανάγκασε τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στέφαν ντε Μιστούρα να ζητήσει από την Αγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της για τους Κούρδους της Τουρκίας που θέλουν να υπερασπιστούν το Κομπάνι και τους εναπομείναντες κατοίκους του.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να μπουν στην πόλη για να υποστηρίξουν την άμυνά της» δήλωσε από τη Γενεύη ο ειδικός απεσταλμένος, εκφράζοντας φόβους για «πιθανή σφαγή τύπου Σρεμπρένιτσα» από τους τζιχαντιστές. «Ολοι πρέπει να κάνουν οτιδήποτε για να το σταματήσουν. Ελπίζω ότι δεν θα δούμε αποκεφαλισμούς ανθρώπων», κατέληξε ο ντε Μιστούρα.

Κάτω από τις έντονες διεθνείς πιέσεις, στο παρά πέντε για τη σωτηρία της πόλης Κομπάνι, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία και την ανάπτυξη ξένων ενόπλων δυνάμεων στο έδαφός της.

Μένει να διαπιστωθεί ποια ανταλλάγματα έλαβε η Τουρκία για να αλλάξει τη στάση της.

(ΠΗΓΕΣ: Independent- al monitor- al jazeera- Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Εξωτερική πολιτική
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Πολεμικές επιχειρήσεις
Ισλαμικό Κράτος