Έντυπη Έκδοση

Το βάρος στις «πύλες» της χώρας και στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ»

Αύξηση του υγειονομικού προσωπικού στις πύλες της χώρας, καθώς και διανομή ερωτηματολογίων στους επιβάτες που φτάνουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής, είναι δύο από τα νέα προληπτικά μέτρα που αποφασίστηκαν την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, ενώ ασκήσεις ετοιμότητας και προσομοίωσης θα πραγματοποιήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Στη σύσκεψη για τον Εμπολα, στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, αποφασίστηκε ακόμα ότι όσοι έρχονται σε επαφή με μετανάστες θα πρέπει να ενημερωθούν για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών.

Επίσης, επιβάτες που προέρχονται από «ύποπτες» περιοχές θα συμπληρώνουν μια κάρτα- ερωτηματολόγιο, από την οποία θα κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας κατά περίπτωση.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν ακόμη να εκδίδουν επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Εμπολα, σύμφωνα με όλα τα νεότερα δεδομένα που θα προκύπτουν.

Ηδη έχει τοποθετηθεί αφίσα στις πύλες εισόδου της χώρας, η οποία αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Επιπλέον, έχουν καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων, τα οποία είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και, επικουρικά, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Σε πλήρη ετοιμότητα, ως νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, βρίσκεται το Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμιγκ», ενώ για τη διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών έχει καταρτιστεί σχέδιο για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού, μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει, επίσης, σε ανακοίνωσή του ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία: Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Υγεία
Εμπολα
Κύριο θέμα
Τρόμο και κινδυνολογία μπολιάζει ο Εμπολα