Έντυπη Έκδοση

ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ

Τα εν οίκω, εν Facebook

Το να είσαι logged on σε κάποια από τα «σόσιαλ νέτγουορκ» δίνει πρόσβαση σε πολλά από αυτά που κάνεις στο PC σου, γι' αυτό το αμερικάνικο κράτος έχει απαγορεύσει τη διανομή και χρήση κάποιων αλγόριθμων κωδικοποίησης και κρυπτογραφήσεις που είναι δύσκολο να διαρραγούν

Το Facebook, η Google και η Microsoft συνεργάζονται με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όταν πρόκειται για προσωπικά δεδομένα, επικοινωνίες και στοιχεία «στόχων». Αλλά δεν είναι απαραίτητο. Αφενός μεν οι αμερικάνικες υπηρεσίες -που πρόσφατα αποκαλύφτηκε ότι παρακολουθούσαν το κινητό της Μέρκελ- μπορούν να υποκλέψουν τα κοινωνικά δίκτυα.

 Αφετέρου -όπως θα μας πει ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του- το αμερικάνικο κράτος έχει απαγορεύσει τη διανομή και χρήση κάποιων αλγόριθμων κωδικοποίησης και κρυπτογραφήσεις που είναι δύσκολο να διαρραγούν.

Το κράτος μπορεί να έχει πρόσβαση στα πάντα. Ποιους έχεις πάρει τηλέφωνο, ποια sites έχεις επισκεφτεί. Υπάρχουν διασυνδέσεις - διεπαφές που μπορούν να επιλέγουν πληροφορίες και κλήσεις που μπορούν να ανακατευθύνουν σε κέντρα παρακολούθησης. Η κίνηση στο Ιντερνετ είναι εύκολο να αναλυθεί, όσο και το να ανακτηθούν σβησμένα δεδομένα από ένα π.χ. πεταμένο κινητό. Το Εσελον είναι πλατφόρμα που έχει έναν τέτοιο ρόλο. Αλλά είναι σημαντική και η πληροφορία που προέρχεται από τα κοινωνικά δίκτυα. Το να είσαι logged on σε κάποια από τα «σόσιαλ νέτγουορκ» δίνει πρόσβαση σε πολλά από αυτά που κάνεις στο PC σου.

Αν, π.χ., είσαι στο Amazon ή το FB, θα δει την επόμενη μέρα διαφήμιση σ' αυτό που κοίταζες!

Οι πιο «χοτ» τεχνολογίες είναι σήμερα αυτές που χρησιμοποιούν Raw δεδομένα σαν Data Mining, Big Data Processing σε έναν εξελισσόμενο χώρο επεξεργασίας της πληροφορίας με στόχο την εμπορική αξιοποίηση. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό που λέγεται Forensic Processing -την ψηφιακή ιατροδικαστική έρευνα που χρησιμοποιεί υπολογιστές και κινητά. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν επιστημονικές μεθόδους για να ανακτήσουν ψηφιακές αποδείξεις σε μέσα που κατασχέθηκαν.

Η διαδικασία αυτή φαίνεται πως έχει χρησιμοποιηθεί σε υποθέσεις όπως αυτές του Μαζιώτη ή της Χρυσής Αυγής ή σε υποθέσεις κοινού εγκλήματος. Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αστικές υποθέσεις όπως η περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Τα δεδομένα -ακόμα κι αν έχουν σβηστεί- μπορούν να ανακτηθούν και να αποτελούν digital αποδείξεις είτε πρόκειται για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, chat logs, φωτογραφίες, περιήγηση στο Διαδίκτυο, είτε για ολόκληρα έγγραφα. Αν εντοπιστεί ένα διαγραμμένο αρχείο μπορεί να ανακατασκευαστεί. Οι πληροφορίες αναλύονται, τα γεγονότα και οι ενέργειες ανακατασκευάζονται ακόμα και με λιγότερο εξειδικευμένο προσωπικό.

Μεταδεδομένα

Οι digital ερευνητές είναι οι «ιατροδικαστές» και ανακριτές του μέλλοντος. Οι εμπειρογνώμονες των «μεταδεδομένων». Σε μια υπόθεση τρομοκρατίας στην Ελλάδα, το δικαστήριο δέχτηκε ότι το στοιχείο μεταφέρθηκε από αλλού, αλλά στην περίπτωση του Αγγελου Θεοφίλου, το γενετικό -και όχι ψηφιακό- υλικό ήταν ένα... καπέλο. Η φράση «θα σε τυλίξω σε μια κόλλα χαρτί» θα πρέπει πλέον να μετατραπεί «θα σε τυλίξω σε ένα byte» ή «σε ένα data».

Με πολλή χαρά η ελληνική ηλεκτρονική αστυνομία ανακοίνωσε πρόσφατα πως εντόπισε χίλιους παιδόφιλους. Ωστόσο, γνώστες της μετατεχνολογίας εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν κάποιος που κατεβάζει υλικό από το Ιντερνετ το διακινεί κιόλας. Πολύ περισσότερο η τρομακτική δύναμη της πληροφορίας, που μπορεί εύκολα να μεταποιηθεί, βρίσκεται στα χέρια κρατικής, συμμοριακής ή ιδιωτικής σκευωρίας.

Τα δικαστήρια δέχονται τη δύναμη των ψηφιακών αποδείξεων πότε από βιασύνη και πότε από αμηχανία. Ο δικαστής είναι ανίσχυρος απέναντι σε έναν κομπιουτερά της μετατεχνολογίας. Η νομοθεσία δεν έχει ακόμα ανακαλύψει την έννοια της ψηφιακής πλάνης. Η έννοια της απόδειξης στη δίκη θα πρέπει να ξανασυσταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν περάσει νομοθετικές ρυθμίσεις, που αποδέχονται έπειτα από πιέσεις και οι σύμμαχοι, για συνοπτικές δίκες από επιτροπές, χωρίς την έγκριση από κοινοβούλιο ή τα κοινά δικαστήρια.

Η «ιατροδικαστική» ψηφιακή έρευνα μπορεί να γίνει κάλλιστα από εξωνομικά κυκλώματα που μπορούν να ανακτήσουν από ένα κινητό ή ένα λάπτοπ -που έχει χαθεί ή έχει κλαπεί- πληροφορίες ακόμα κι αν ο χρήστης τις έχει σβήσει. Αν και οι εταιρείες θα το αρνηθούν, υπάρχουν όλο και περισσότερα σημαντικά κενά ασφάλειας. Ενας κλέφτης, «δανειστής» ή απλώς εισβολέας μπορεί να ανακτήσει ακόμα και κωδικούς πρόσβασης σε τράπεζες. Κι έτσι η κλοπή ενός κινητού στο μέλλον μπορεί να δημιουργήσει σε ανύποπτους πολίτες, απέναντι σε μια καχύποπτη αστυνομία, περισσότερους μπελάδες από όσους μια κλεμμένη μοτοσικλέτα ή μια χαμένη ταυτότητα.

Μια φωτογραφία είναι μια εικόνα, αλλά μια εικόνα δεν είναι φωτογραφία. Η βιντεοκάμερα δείχνει έναν ληστή ή τρομοκράτη με εκείνα τα ρούχα, τα παπούτσια, το ύψος. Το περασμένο καλοκαίρι, όταν ένας πολιτικός της Αριστεράς έπεσε θύμα εκβιασμού από «αλήτη-ρουφιάνο-δημοσιογράφο», κατέστησε σαφές πως αύριο η εικόνα μας θα γίνει απειλή για τις ατομικές ελευθερίες.

Η δημοσιότητα ήταν πάντα μια απειλή. Στη γνωστή ιστορία του Κάφκα όπου κάποιος χάνει την ταυτότητά του, αλλά ο αστυνομικός δεν του την παραδίδει χωρίς ταυτότητα, θα πρέπει να προσθέσουμε νέα πλάνα. Στο μέλλον, όπου δεν θα πρέπει να αποδείξουμε πως είμαστε αυτό που είμαστε, αλλά αυτό που λέει η εικόνα ή δείχνει η κάμερα πως «πρέπει» να είμαστε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Social Media
Πληροφορική και διαδίκτυο
Φάκελος
Χάκερ
Facebook
Προσωπικά δεδομένα
Παρακολουθήσεις/Υποκλοπές
Κύριο θέμα
Πόσα ξέρω για σένα!