Έντυπη Έκδοση

Ο ΧΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΙΣΩ ΣΑΣ, ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΑΣ

Ο τρίτος άνθρωπος ανάμεσά μας

Το 1890, ο Louis Brandeis υποστήριξε ότι η εκτύπωση μιας φωτογραφίας χωρίς την άδεια του ατόμου προκαλεί «ψυχικό πόνο και αγωνία, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να επιβληθεί από απλή σωματική βλάβη.

Ενα απλό κλικ ανεπαίσθητο αλλά όχι τόσο όσο οι αόρατες φωτογραφίες των επιθυμιών μας, ακόμα και των συναισθημάτων μας - των συνηθειών μας. Αλλά δεν μας ενοχλεί το γεγονός ότι αν απαντήσουμε σε μια ερώτηση όλως τυχαία σκάνε δεκάδες διαφημίσεις σχετικές με την απάντησή μας, ακριβώς με την ίδια ταχύτητα που το Facebook γνωρίζει καλά ποιος μας ταιριάζει».

Ο Trevor Eckhart ανακάλυψε μία κρυμμένη εφαρμογή σε smartphone που καταγράφει κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιεί ο χρήστης.

Το λογισμικό μπορεί να βρεθεί τόσο σε smartphone όσο και σε κανονικά κινητά. Τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί φαίνονται να αποστέλλονται ακόμη και αν δεν υπάρχει σύνδεση 3G. Η αποστολή αρχίζει όταν η συσκευή συνδεθεί με κάποιο Wi-Fi δίκτυο. Φυσικά τα κινητά τηλέφωνα iPhone και οι ταμπλέτες iPad καταγράφουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεσαι και μαζί με άλλα στοιχεία την αποθηκεύουν σε κρυφά αρχεία.

Ο νέος κίνδυνος ονομάζεται «Επίθεση του ενδιάμεσου» και θα ακούσουμε συχνά γι' αυτόν στο μέλλον. Ο «επιτιθέμενος» κρυφακούει κάνοντας eavesdropping ακόμα κι αν ο υπολογιστής του δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνδιάλεξη. Κι έτσι ευαίσθητες πληροφορίες μπορούν να αποκαλυφθούν σε τρίτο, χωρίς αυτό να είναι σε γνώση των νόμιμων χρηστών.

Η παρακολούθηση του υπολογιστή μας μπορεί να γίνει και με συσκευές καταγραφής της διαχέουσας ακτινοβολίας. Κάθε πλήκτρο που πατάμε στο πληκτρολόγιο εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η οποία μπορεί να μετρηθεί και να αναγνωριστεί η πηγή της. Είναι σαφές ότι αν εμείς μέσα από το Google Earth μπορούμε να δούμε, κάποιοι μπορούν να δουν περισσότερα από όσο τα προγράμματα που διατίθενται για κοινούς θνητούς στο εμπόριο.

Το Google Earth είναι ένας διαστημικός κατάσκοπος που μέσω δορυφόρου μπορεί να δει οτιδήποτε μέχρι πέντε εκατοστά. Το Oenoview παρακολουθεί τη Γη από ψηλά παρέα με το Hubble Space Telescope που δεν κοιτάζει τα άστρα, αλλά μας κοιτάζει από κει. Κάπου πέρα μακριά αυτή τη στιγμή κάποιοι επεξεργάζονται μεθόδους για να καταγράφουν το γενετικό υλικό όλων των ανθρώπων του πλανήτη. Βοηθήστε τους. Δώστε κι εσείς λίγο αίμα, έστω μια τρίχα.

Σύμφωνα με έναν παλαιό υπάλληλο της αμερικανικής NSA, το 1995 είχαν ήδη εγκατασταθεί σε εννέα εταιρείες Internet εντός των ΗΠΑ snifers -αναλυτές δικτύων που μπορούν να διαβάσουν την κίνηση ενός ψηφιακού δικτύου. Ποια web site επισκέπτεσθε. Πού και τι e-mail στέλνετε. Τι κατεβάζετε και με ποιον μιλάτε στο Διαδίκτυο. Τελείως τυχαία τα περισσότερα κυκλώματα Internet διοχετεύουν την κίνησή τους μέσω των ΗΠΑ. Κι έτσι ένα e-email από την Ελλάδα προς τη Φινλανδία ή την Ιταλία θα περάσει πιθανότατα από το έδαφος των ΗΠΑ, όπου και είναι δυνατή η υποκλοπή του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Χάκερ
Παρακολουθήσεις/Υποκλοπές
Φάκελος
Social Media
Υπόθεση υποκλοπών
Προσωπικά δεδομένα
Κύριο θέμα
Πόσα ξέρω για σένα!