Έντυπη Έκδοση

Στα ΠΑΝΩ & στα ΚΑΤΩ τους

«Να διαλυθούν οι ελληνικές τράπεζες, αν δεν μπορούν να επιτελέσουν το κύριο έργο τους»

Δικαίωση Μυτιληναίου για Αλουμίνιο

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεωρούσε παράνομη κρατική ενίσχυση τα συμφωνηθέντα τιμολόγια με τη ΔΕΗ. Με την ετυμηγορία του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «ακυρώνει την απόφαση 2012/339/Ε.Ε. της Επιτροπής, της 13ης Ιουλίου 2011, σχετικά με την κρατική ενίσχυση SA.26117 - C 2/2010 (πρώην ΝΝ 62/2009) που χορήγησε η Ελλάδα στην Αλουμίνιον της Ελλάδος Α.Ε.».

Οπως σημειώνεται από τον όμιλο «σε συνέχεια της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου, το καταβληθέν από την ΑτΕ στη ΔΕΗ ποσό των 17,4 εκατ. ευρώ (πλέον τόκων), σύνολο 21,3 εκατ. ευρώ, θα επιστραφεί στην ΑτΕ και θα υπολογιστεί ανάλογα στις οικονομικές καταστάσεις και τα αποτελέσματα του ομίλου».

Παράλληλα, τη συμμόρφωσή της με την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. που έκανε δεκτή την προσφυγή της Αλουμίνιον της Ελλάδος για ακύρωση προηγούμενης απόφασης σχετικά με τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης γνωστοποίησε την Πέμπτη η ΔΕΗ.

Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη ανακοίνωσε πως η Eurobank προέβη (στις 3/10) σε αγορά 10.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, συνολικής αξίας 60.080 ευρώ.

Η γνωστοποίηση γίνεται επειδή ο Wade Burton ασκεί διευθυντικά καθήκοντα ως Μη Εκτελεστικός Σύμβουλος του Δ.Σ. της Eurobank Ergasias, ενώ κατέχει ταυτόχρονα τη θέση του Μη Εκτελεστικού Μέλους του Δ.Σ. της Μυτιληναίος. Είχε προηγηθεί η αγορά άλλων 30.000 μετοχών στη συνεδρίαση της Πέμπτης 2 Οκτωβρίου.

Στα 690 εκατ. ευρώ η αποτίμηση του Μυτιληναίου, στα 508 της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ, μετά και τη σημαντική διόρθωση της Παρασκευής.

Πτωτικό σερί του γενικού δείκτη

ΕΧΑΣΕ και τις 1.000 μονάδες σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης (998) την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης, «επιστρέφοντας» στα... τριψήφια επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2013. Συνεχίζοντας το... εντυπωσιακό καθοδικό σερί των συνεχόμενων αρνητικών εβδομάδων, που συμπληρώνουν αισίως τις πέντε. Ο τελευταίος κύκλος διόρθωσης ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.197,11 μονάδες (την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου), συνεχίστηκε στις 1.161,28 (12/9), ακολούθησαν οι 1.148,64 (19/9), με τον Σεπτέμβριο να κλείνει στις 1.086,59 μονάδες. Με απώλειες η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, με τον Γ.Δ. στις 1.049,73 (στις 3/10), με απώλειες και η δεύτερη, καθώς την Παρασκευή (10/10) τελικά έκλεισε στις 1.004,88 μονάδες. Χαμηλό αυτής της περιόδου οι 1.003,45 μονάδες στα μέσα της συνεδρίασης της Τετάρτης.

Οι μαύροι γάτοι της χρηματαγοράς

ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ στα διάφορα Road Shows, που οργανώνονται στο εξωτερικό (Λονδίνο, Νέα Υόρκη και αλλαχού) να είναι λαλίστατοι. Για το πόσο καλά πηγαίνει το Χρηματιστήριο, που αυτό βεβαίως οφείλεται στη βελτίωση της οικονομίας και μπλα, μπλα, μπλα. Διαφήμιση ανέξοδη και πομφόλυγες κενές περιεχομένου και συνήθως άνευ αποτελέσματος, εάν θυμηθούμε πως δύο φορές μετά τα τελευταία ισάριθμα Road Shows στο Λονδίνο ακολούθησε σημαντική υποχώρηση δεικτών, μετοχών και τιμών.

Σαν να λέμε... μαύροι γάτοι, οι καθ' ύλην αρμόδιοι με τα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Success story Ι

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Αυγούστου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2013, παρουσίασε μείωση κατά 5,7%, έναντι μείωσης 5,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2013 προς το 2012, σύμφωνα με τα προσωρινά και διορθωμένα ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013, παρουσίασε μείωση κατά 2,8%, έναντι μείωσης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2013 προς το 2012.

Success story ΙΙ

«ΒΟΥΤΙΑ» και για τις εξαγωγές τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών τον Αύγουστο ανήλθε στα 2,052 δισ. ευρώ έναντι 2,180 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2013, παρουσιάζοντας μείωση 5,9%.

Αντίστοιχα, η μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση 6,1%.

Ωστόσο, σημαντική ήταν η μείωση που παρουσίασαν και οι εισαγωγές, καθώς η συνολική αξία τους κατά το μήνα Αύγουστο ανήλθε στο ποσό των 3,283 δισ. ευρώ έναντι 3,926 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2013, παρουσιάζοντας μείωση 16,4%. Αντίστοιχα, η μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση 13%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει κατ' αρχάς δύο πολύ ουσιώδη: μείωση εξαγωγών και μείωση συνολικής ζήτησης- κατανάλωσης.

Για τέτοιες... επιτυχίες μιλάμε.

Στις «Αττικές Διαδρομές» πάει η... Εγνατία

ΣΤΗΝ «Αττικές Διαδρομές» που διαχειρίζεται τα διόδια της Αττικής Οδού, ανέθεσε το δ.σ. της Εγνατίας Οδού (με ομόφωνη απόφαση, παρακαλώ) τη διαχείριση των διοδίων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ για την επόμενη 4ετία.

Η «Αττικές Διαδρομές», η οποία είχε ούτως ή άλλως καταθέσει τη μοναδική προσφορά που πληρούσε τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, προσέφερε έκπτωση 12,2% επί του προϋπολογισμού της σύμβασης που ανέρχεται σε 48 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κατατεθεί από την εταιρεία Κλέαρχος Ρούτσης.

Η εταιρεία ελέγχεται από τους κατασκευαστικούς ομίλους ΕΛΛΑΚΤΩΡ και J&Ρ ΑΒΑΞ, καθώς και τον γαλλικό όμιλο Egis Road. Διαχειρίζεται ήδη τους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού με βάση παλαιότερη σύμβαση, ύψους 14 εκατ. ευρώ.

Το «πάρ' τα όλα» συνεχίζεται για ένα γιγάντιο έργο όπως αυτό της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Οδού που χρηματοδοτήθηκε ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ από κοινοτικά κονδύλια και χρήματα του Δημοσίου, με το κόστος να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ και τους ιδιώτες μεγαλοεργολάβους να μην βάζουν ούτε... σέντσι, που λένε. Ετσι αποφάσισαν οι «δώσ' τα όλα».

Τι μεθοδεύει το Βερολίνο για τις τράπεζες

«ΝΑ διαλυθούν οι ελληνικές τράπεζες, αν δεν μπορούν να επιτελέσουν το κύριο έργο τους που είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων» δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας της Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο Εσεν, Ρόλαντ Ντερν. «Τέτοιες μη λειτουργικές τράπεζες πρέπει να υπαχθούν σε μια bad bank και να αντικατασταθούν από άλλες, πιο αποτελεσματικές. Οι εμπειρίες των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι αυτό είναι και σώφρον και εφικτό».

Το γεγονός ότι έγινε σε ημερίδα (στο Βερολίνο) που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την τετράδα των πανίσχυρων-συστημικών οικονομικών ινστιτούτων της χώρας (της Χάλε, Ολιβερ Χολτεμέλερ, του Μονάχου ifo, Τίμο Βολμερσχόιζερ, του Βερολίνου diw, Φέρντιναντ Φίχτνερ, και του Εσεν) θα έπρεπε να έχει ήδη απασχολήσει το εγχώριο σύστημα.

Γιατί οι γνωρίζοντες έστω και ελάχιστα τους Γερμανούς ξέρουν πως τίποτε δεν λέγεται στην τύχη.

Αραγε ο διορισμός του Josef Ackermann (πρώην επικεφαλής της Bundesbank) στη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου (Λευκωσίας) θα μπορούσε να σχετίζεται με τη γενικότερη μεθόδευση των γερμανικών συμφερόντων σε Αθήνα-Λευκωσία;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στα πάνω & στα κάτω τους