Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ

Ο όμιλος δυνατά και η TV χαλ(λλ)αρά

Το κανάλι του Αμαρουσίου δεν φείδεται εξόδων για να κρατήσει την πρώτη θέση

Κάθε φορά, μα κάθε φορά που πάω σε παρουσίαση προγράμματος του Antenna είναι σαν να παρακολουθώ μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ενα φιλμ απ' αυτά της δυστοπίας, όπου ο πρωταγωνιστής είναι παγιδευμένος ανάμεσα σε δύο παράλληλες πραγματικότητες.

Το «Ταμάμ» δένει το γλυκό μεταξύ μιας χριστιανής και ενός μουσουλμάνου Το «Ταμάμ» δένει το γλυκό μεταξύ μιας χριστιανής και ενός μουσουλμάνου  Στη μία δουλεύουν όλα ρολόι και πάνε πρίμα οι καταστάσεις και στην άλλη γίνεται της τρελής το μαλλί και σαλάτα το σύμπαν. Και δώσε αγωνία και πάρε μπουρδούκλα και σύρε μια βόλτα να δεις αν έρχομαι.

Γιατί τα γράφω τα ανωτέρω; Τα γράφω γιατί όπως κοιτάει κανείς το προφίλ του Antenna, κάτι τέτοιο του προκύπτει ως γενική εντύπωση. Αφ' ενός έχουμε τον όμιλο, που γεννάνε και τα κοκόρια του υπό την επιστημονική καθοδήγηση του τσάκαλου Θοδωρή Κυριακού. Διαρκής επέκταση σε νέες αγορές, κέρδη επί κερδών, καινοτομικές πρωτοβουλίες, ανάπτυξη που δεν σταματάει ούτε μήνα. Αφ' ετέρου, υπάρχει το κανάλι του Antenna, που μοιάζει σαν να λειτουργεί υπό την εποπτεία του Δημήτρη Σταρόβα. Χαλαρά φιλαράκι σαν να λέμε (συγγνώμη, χαλλλαρά φιλλλαράκι) και δεν τρέχει τίποτα. Σιγά μωρέ, πάλι δικιά μας θα είναι η πρώτη θέση τόσα λεφτά που ρίχνουμε στην αγορά.

Συμφωνώ, πάλι δικιά τους θα είναι η πρώτη θέση. Πρώτον, διότι το Mega σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες και από σχετική αφραγκία και δεύτερον, γιατί ο Alpha δεν έχει καμία όρεξη να διακινδυνεύσει το ίσα βάρκα ίσα πανιά. Από ένα σημείο και πέρα ωστόσο, είναι ανάγκη να ρίχνεις και μια ματιά σε αυτό το καταραμένο το πράγμα που οι Βρετανοί αποκαλούν value for money. Την απόδοση δηλαδή των κεφαλαίων σου, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι και η υψηλοτέρα των υψηλοτέρων για τον Antenna. Αν είναι να σπρώχνεις τόσα λεφτά και να τελειώνεις τη σεζόν ολίγες, ελάχιστες μοναδούλες πάνω από το Mega και τον Alpha αντί να τους ρίχνεις ένα «δεκάρικο» στην κεφάλα, τότε συγγνώμη αλλά μάλλον το παράκανες με τη γαλαντομία. Εκτός κι αν είσαι απολύτως πεπεισμένος ότι το τηλεοπτικό προϊόν σου θα κάνει διπλή απόσβεση στις ξένες αγορές.

Οι αλλοδαποί...

Ενω στην «Εκδρομή» η δράση οδηγεί μακριά Ενω στην «Εκδρομή» η δράση οδηγεί μακριά Δεν το αποκλείω. Ετσι όπως έχει οργανωθεί ο όμιλος ανά την υφήλιο, έτσι όπως έχουν απλωθεί τα πλοκάμια του σε τέσσερις ηπείρους, κάποια στιγμή και τα προϊόντα που πρωτογενώς απευθύνονται στην ελληνική αγορά θα βρουν το δρόμο τους και προς τη λοιπή υδρόγειο. Υπάρχει άφθονη και ένδοξη προϊστορία άλλωστε, αν θυμάστε καλά μια φορά και έναν καιρό οι Φωσκολιάδες σάρωναν στη Βουλγαρία και χτυπάγανε κορυφαίες θεαματικότητες. Και τώρα βεβαίως κάτι γίνεται (άμα έχεις τόσα κανάλια, όλο και κάπου θα διοχετεύσεις τις παραγωγές σου), αλλά σημασία έχει να τσιμπήσουν οι αλλοδαποί και ν' ανοίξουν την πορτοφόλα. Κάτι που ελπίζει ότι θα το πετύχει φέτος το κανάλι του Αμαρουσίου με αιχμή του δόρατος την «Εκδρομή».

Η οποία «Εκδρομή» είναι ένα μοντέρνο θρίλερ γυρισμένο στα βάθη της ελληνικής επαρχίας. Θυμίζει λίγο «Παράξενο Ταξιδιώτη», θυμίζει κάπως «Blair Witch Project», αλλά αυτό που έχει σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μοιάζει να έχει τις προδιαγραφές για διεθνή καριέρα. Δεν διακρίνεται σαν να λέμε για το τοπικό της στοιχείο και το φολκλόρ, αλλά για τις καταστάσεις της, τις συγκρούσεις των χαρακτήρων, τις υπόγειες εκρήξεις της δράσης. Ο,τι χρειάζεται για να πάει μακριά και να κατακτήσει την κατανόηση των ξένων τηλεθεατών.

Αυτό ήταν το ένα θετικό νέο από τη φετινή παρουσίαση του αντενικού προγράμματος και το άλλο ήταν το «Ταμάμ». Το νέο σίριαλ με την ανάμειξη δύο οικογενειών: μιας μουσουλμανικής και μιας χριστιανικής. Μουσουλμάνος είναι ο Μανώλης Μαυροματάκης, που τα βρίσκει με την ορθόδοξη Μαρία Λεκάκη και ερωτεύονται και αγαπιούνται και αποφασίζουν να συζήσουν, αλλά δεν είναι μόνοι τους, υπάρχουν και παιδιά σε όλη αυτή την ιστορία και προκύπτει ένα μπάχαλο να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Οπως μάλιστα είδαμε από το τρέιλερ, η αντιμετώπιση των σχετικών διαφορών ανάμεσα στους δύο κόσμους γίνεται με πολύ κομψό τρόπο και σεβασμό και όχι με γάντια του μποξ. Μπράβο τους και μαγκιά τους και αν προσέχανε λιγάκι περισσότερο τα πιτσιρίκια της σειράς που ξελαρυγγιάζονται σε πρώτη ευκαιρία, θα κάναμε λόγο για ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο προϊόν.

...και οι ανεκδιήγητοι

Κι από εκεί και πέρα, ο πήχυς πέφτει χαμηλά. Οι υπόλοιπες καινούργιες σειρές του Antenna δείχνουν σαν εκείνα τα τετράδια από ανακυκλωμένο χαρτί, που τα βλέπεις και αναρωτιέσαι αυτή η μαυρίλα, αυτό το λεκεδάκι στη σελίδα από πού ακριβώς να προήλθαν. Ανευ πρωτοτυπίας, δίχως ζωή, χωρίς φρεσκάδα, με χειρότερη όλων αυτό το ανεκδιήγητο σίριαλ που φέρει το όνομα «Συμμαθητές». Μια σειρά χωρίς αρχή, μέση και τέλος, που, εδώ που τα λέμε, θυμίζει και αυτή επιστημονική φαντασία. Οχι όμως παράλληλους κόσμους, αλλά το άλλο στόρι, το Χαμένοι στο Διάστημα. Παίζει να αποτελεί ό,τι το χειρότερο θα προβληθεί φέτος στη μικρή οθόνη, αν και θα είναι σκληρός ο συναγωνισμός με τις «Τρίχες». Ενα σίριαλ με διαρκή ουρλιαχτά από τους πρωταγωνιστές και αστεία πιο χοντροκομμένα κι από πατσαδάκι στην κεντρική αγορά. Και γι' αυτό το χάλι, παράτησε ο Μουτσινάς την ησυχία του στον Alpha;

Κλείνω με μια παρατήρηση του Θοδωρή Κυριακού. Μιλώντας για το δελτίο ειδήσεων του Antenna, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μιας έρευνας. Σύμφωνα με αυτή, ο Antenna δεν επιβάλλει άποψη στους τηλεθεατές αλλά αποδίδει τα γεγονότα και τις καταστάσεις ως έχουν. Ορθή η παρατήρηση, δεν λέω, με μια εξαίρεση όμως. Μια εξαίρεση όχι και τόσο ασήμαντη. Εκείνες τις καταραμένες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, που το έκαψε το γάλα ολοσχερώς...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεοπτικοί σταθμοί
Τηλεόραση
Μέσα & Media
ΑΝΤ1