Ηλεκτρονική Έκδοση

Μετά την ισοπέδωση, έρχεται η ανοικοδόμηση της Γάζας

Ισραήλ: Όχι χωρίς εμάς

Αφού οι Ισραηλινοί ισοπέδωσαν τη Λωρίδα της Γάζας από άκρη σε άκρη, αφήνοντας πάνω από δύο χιλιάδες νεκρούς μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, τώρα οι ΗΠΑ θέλουν να προσφέρουν 212 εκατομμύρια για την ανοικοδόμησή της, αλλά το Ισραήλ δηλώνει πως αυτή η ανοικοδόμηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συμμετοχή τους.

Ολη η γειτονιά τους, ερείπια. Και πού να πάνε... Ολη η γειτονιά τους, ερείπια. Και πού να πάνε... Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε, από το Κάιρο όπου διεξάγεται διάσκεψη δωρητών, πως η Ουάσινγκτον θα προσφέρει στη Γάζα 212 εκατομμύρια δολλάρια, για την ανοικοδόμησή της. 

«Ο λαός της Γάζας χρειάζεται πράγματι απεγνωσμένα της βοήθεια μας, όχι αύριο, όχι την επόμενη εβδομάδα, αλλά τώρα», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που προσπαθεί να αναβιώσει τις παγωμένες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Παράλληλα, έκανε έκκληση να επαναδεσμευτούν όλες οι πλευρές στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία.

«Από αυτήν τη σύνοδο δεν πρέπει να προκύψουν μόνο χρήματα αλλά και η ανανεωμένη δέσμευση όλων να εργαστούν για την ειρήνη που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων, των Ισραηλινών, των Παλαιστίνιων και όλων των λαών της περιοχής. Και σας υπόσχομαι την πλήρη δέσμευση του προέδρου (των ΗΠΑ) Μπαράκ Ομπάμα, εμού του ιδίου και των ΗΠΑ», τόνισε. «Οτιδήποτε άλλο δεν θα είναι παρά ένα τσιρότο, όχι μια μακροπρόθεσμη λύση», επέμεινε ο Κέρι.
 
Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ κατέρρευσε τον περασμένο Απρίλιο, μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε το Ισραήλ για τη συμφωνία σχηματισμού μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία θα μετείχε και η Χαμάς και τις αντιρρήσεις των Παλαιστινίων για τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς εποικισμούς.
 
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Λωρίδα της Γάζας «παραμένει μια μπαρουταποθήκη». «Οι κάτοικοί της έχουν απεγνωσμένα ανάγκη να δουν αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους» από τις νέες υποσχέσεις της διεθνούς κοινότητας, σημείωσε ο Μπαν Γκι-μουν, υπενθυμίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα είχε δεσμευτεί και το 2009 να βοηθήσει τη Γάζα.
 
«Υποσχεθήκαμε τη βοήθειά μας και καταφέραμε να την ανοικοδομήσουμε και σήμερα βρισκόμαστε και πάλι εδώ (...) ο κύκλος καταστροφής-ανοικοδόμησης συνεχίζεται, επιδεινώνεται» τόνισε.
 
Ωστόσο, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν - το Ισραήλ δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο των δωρητών του Καΐρου- προειδοποίησε πως «Η Γάζα δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί χωρίς τη συνεργασία και τη συμμετοχή του Ισραήλ».
 
Το Ισραήλ, που έχει επιβάλει αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2006, μπορεί επί της ουσίας να εμποδίσει ή να διευκολύνει τη μεταφορά της βοήθειας που θα χορηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας, επιτρέποντας ή απαγορεύοντας τη μεταφορά οικοδομικών υλικών και πόρων.
Οι ισραηλινές αρχές ζητούν εγγυήσεις ότι η διεθνής βοήθεια δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.
 
Ντ.Μ.
newsroom enet
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας
ΗΠΑ
Ισραήλ