Ηλεκτρονική Έκδοση

H Toυρκία ανοίγει τις αεροπορικές βάσεις της στις ΗΠΑ

Η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για τα πλήγματα που εξαπολύουν εναντίον μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος όπως ανακοίνωσε η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις σημειώνοντας ότι η συμφωνία προβλέπει και τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν το τουρκικό έδαφος για να εκπαιδεύουν τις μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία πρόσθεσε η αμερικανίδα αξιωματούχος.

Πυκνοί καπνοί βγαίνουν από το Κομπάνι όπου μαίνονται οι μάχες (φωτ.αρχείου) Πυκνοί καπνοί βγαίνουν από το Κομπάνι όπου μαίνονται οι μάχες (φωτ.αρχείου) Η αμερικανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί από καιρό τη μεγάλη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα τα αμερικανικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνταν για τα πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους απογειώνονταν από τις αεροπορικές βάσεις Αλ-Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Άλι αλ-Σάλεμ στο Κουβέιτ και Αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ. Το τελευταίο διάστημα, η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει την απογοήτευσή της για την απροθυμία της Τουρκίας να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία.

Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαρακτήρισε "τραγωδία" αυτό που εκτυλίσσεται στη συριακή πόλη Κομπάνι και εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για συγκροτηθεί πλήρως ένας συνασπισμός που θα αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές. Τόνισε εξάλλου ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο Ιράκ, υποβαθμίζοντας την ισχύ του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι περισσότεροι από 60 εταίροι έχουν δεσμευτεί στο να συμμετάσχουν στις προσπάθειες των ΗΠΑ να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Επί του πεδίου, οι τζιχαντιστές έστειλαν ενισχύσεις στο Κομπάνι, όπου οι κουρδικές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Οι κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού προωθήθηκαν της Κυριακή κατά περίπου 50 μέτρα προς την κατεύθυνση του γενικού επιτελείου τους απ' όπου οι τζιχαντιστές τους είχαν απωθήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ΙΚ εκτόξευσε 11 ρουκέτες εναντίον του κέντρου της συριακής πόλης, διευκρίνισε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να υπερτερούν, καθώς είναι περισσότεροι και καλύτερα οπλισμένοι. Ελέγχουν περίπου το 40% της πόλης, κυρίως τον ανατολικό τομέα καθώς και νότιες και δυτικές συνοικίες.Ωστόσο, η αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων υποχρέωσε ωστόσο το ΙΚ να φέρει ενισχύσεις από τη Ράκα και το Χαλέπι, τα προπύργιά του στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι υπερασπιστές του Κομπάνι από την πλευρά τους δεν μπορούν να λάβουν ενιχύσεις επειδή η Τουρκία έχει αποκλείσει τα σύνορά της, εμποδίζοντας κυρίως τους Κούρδους της Τουρκίας να σπεύσουν προς βοήθειαν των πολιορκημένων ομοεθνών τους. Η στάση αυτή της Άγκυρας έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες φιλοκουρδικές ταραχές στην Τουρκία, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους. Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε πάντως χθες, Κυριακή, πως η χώρα του θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
ΗΠΑ
Ισλαμικό Κράτος
Συρία