Έντυπη Έκδοση

«ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ» ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τραυματισμένη η κυβέρνηση»

Την απομόνωση του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνει το πρόσφατο αποτέλεσμα στη Βουλή, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να στέλνει μηνύματα για το χρέος, ότι δηλαδή καμία συμφωνία που θα συναφθεί από την παρούσα κυβέρνηση δεν θα γίνει αποδεκτή.

Ή μήνυμα στέλνει, ή πολύ καταπτοημένος είναι... Ή μήνυμα στέλνει, ή πολύ καταπτοημένος είναι... Τονίζει ταυτόχρονα ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα με διαιώνιση του Μνημονίου.

Ειδικότερα όσον αφορά τους 155 βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως η κυβέρνηση βγήκε τραυματισμένη χωρίς να χαίρει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, «πολιτικά απομονωμένη και αποδυναμωμένη» και πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 180 που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είναι χαρακτηριστικές οι φωνές αμφισβήτησης των κ. Σαμαρά-Βενιζέλου, μέσω της πρότασης για κυβέρνηση ειδικού σκοπού», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αν υπάρχει κάτι άξιο αναφοράς, πέρα από τα ήδη τετριμμένα και διχαστικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η σαφέστατη αναφορά του κ. Σαμαρά περί του τέλους της διαπραγμάτευσης όπως την κατανοεί ο ίδιος. Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει η δήλωσή του πως το "ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο";» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Αλήθεια, τι θα διαπραγματευτεί ο κ. Σαμαράς, όταν θεωρεί πως όλα πάνε καλά και το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ως έχει, εκεί που βρίσκεται; Πώς είναι δυνατόν να φεύγεις από το Μνημόνιο και να συζητάς για νέα μνημονιακά μέτρα;»

«Συνδυασμός αλλαγών»

Στην αποτυχία του Μνημονίου στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο συνέδριο το οποίο διοργάνωσαν η Bank of America και η Merrill Lynch, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται ένας «συνδυασμός αλλαγών» που πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική και να περιλαμβάνουν «τη νομισματική χαλάρωση, την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου και μια νέα αναπτυξιακή ατζέντα προκειμένου να βγει η οικονομία από την κρίση».

Ο κ. Σταθάκης στην Ουάσιγκτον αναφέρθηκε και στην παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα και στα πολλά λάθη του, λέγοντας: «Νομίζουμε ότι το ΔΝΤ επ' αφορμή της Ελλάδας ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μετά από πολλές δεκαετίες. Αποδείχτηκε ότι η πολιτική του ΔΝΤ, η οποία περίπου είναι πανομοιότυπη με αυτή που εφάρμοσε στη δεκαετία του '90 σε πολλές χώρες, δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της κρίσης και έχουμε τη βεβαιότητα, αν όχι την πεποίθηση, ότι συνολικά το ελληνικό πρόγραμμα έχει άλλα αίτια απ' αυτά τα οποία θεωρήθηκαν από το ΔΝΤ ως αίτια της ελληνικής κρίσης και ως εκ τούτου απέτυχε πλήρως το πρόγραμμά του, στο οποίο συμμετείχε».

«Σχέδιο Β' με Τσίπρα επεξεργάζονται οι Γερμανοί»

Διακριτικές επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα έχει αρχίσει η γερμανική κυβέρνηση κατά το Reuters, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές με το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ και νυν υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας Γεργκ Ασμουσεν, παλαιότερα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πολύ πρόσφατα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με το Reuters, στόχος της Γερμανίας είναι να μετριάσει τις πολιτικές επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία, εκτιμώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «συμπεριφερθεί πολύ ρεαλιστικά» στις περιοχές όπου επικράτησε στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το πρακτορείο επικαλείται δήλωση του Γερμανού οικονομολόγου Γενς Μπαστιάν, που ζει στην Αθήνα, σύμφωνα με τον οποίον «οι Γερμανοί ακόμα στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά εξερευνούν και επιλογές για σχέδιο Β'». Να σημειωθεί ότι ο Γερμανός οικονομολόγος ανήκε στην ομάδα δράσης της Κομισιόν για την τεχνική στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Γίνεται, παράλληλα, αναφορά σε εκτίμηση ανώτερου Γερμανού αξιωματούχου που τονίζει ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το πώς σκέφτεται η αντιπολίτευση, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας». ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΛΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Βουλή