Έντυπη Έκδοση

Παίζουν την ύπαρξή τους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έως το τέλος του 2014

Κρίσιμο θεωρούν στο Μαξίμου το επόμενο δίμηνο, καθώς σ' αυτό το διάστημα θα κριθεί το πολιτικό στοίχημα στο οποίο επενδύει η κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από το επικοινωνιακό τέλος του Μνημονίου και της παρούσας μορφής της τρόικας, με το πέρασμα σε μια νέου είδους επιτήρηση από τα όργανα της Ε.Ε., χωρίς το ΔΝΤ.

«Καλά τα καταφέραμε ώς τώρα...» «Καλά τα καταφέραμε ώς τώρα...» Χθες στην έδρα του Ταμείου επί αμερικανικού εδάφους και σήμερα στην έδρα του Eurogroup ολοκληρώνεται το πρώτο κρας τεστ για την ελληνική κυβέρνηση.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να αναστρέψουν το ιδιαίτερα αρνητικό γι' αυτούς πολιτικό κλίμα, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβαν στη Βουλή.

Στα επιτελεία των δύο κυβερνητικών κομμάτων, αν και αποτιμούν θετικά το αποτέλεσμα της Παρασκευής στη Βουλή, εντούτοις δεν λείπουν οι γκρίνιες από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες στο παρασκήνιο, καθώς, όπως επισημαίνεται, το αποτέλεσμα δείχνει «πιο πιθανό να βρεθούν οι 120 βουλευτές παρά οι 180».

Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα επιχειρούν να εμφανίζουν ενιαία στάση, δείχνοντας πίστη στο εγχείρημα για «απεμπλοκή από το ΔΝΤ» και το τέλος του κύκλου που άνοιξε το 2010 με την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης με την εποπτεία της τρόικας. Μάλιστα, σ' αυτό το πλαίσιο θα παρευρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό, αύριο Τρίτη, κατά την παρουσίαση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Καχυποψία

Ωστόσο σε ό,τι αφορά τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης, δεν εκλείπουν οι φόβοι της Ν.Δ. για την εσωκομματική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ και τις αμφισβητήσεις που δέχεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ αντίστοιχα στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν σταματήσει να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού του Αντώνη Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα πορευτούν τις επόμενες εβδομάδες με τη γραμμή που χάραξαν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τις ομιλίες τους στη Βουλή την Παρασκευή και θα κρατούν ανοιχτό το μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία με τους εταίρους.

Η Σοφία Βούλτεψη επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «συνεχίζει την απειλητικά υπονομευτική τακτική του», αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την παρουσία του Γιώργου Σταθάκη σε συνέδριο δύο αμερικανικών τραπεζών στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
ΔΝΤ