Έντυπη Έκδοση

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Τον απειλεί η αμφισβήτηση

Βουλευτές ζητούν να μην είναι επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης ο Βενιζέλος

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που καλείται να επιλύσει πολλές και διαφορετικές εξισώσεις με αδιευκρίνιστο αριθμό αγνώστων Χ. Οι πολλές και μεταξύ τους αντικρουόμενες προσωπικές στρατηγικές χαρακτηρίζουν τη στάση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλων παραγόντων που κινούνται στο χώρο που διεκδικεί ως Δημοκρατική Παράταξη ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κινδυνεύει ακόμα και να μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ, αφού δημοσκοπήσεις το δείχνουν ακόμα και στο 3,5%. Σ' αυτή την κατάσταση έχουν φέρει το κόμμα οι δύο τελευταίοι ηγέτες του, που εφάρμοσαν τα μνημόνια Κινδυνεύει ακόμα και να μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ, αφού δημοσκοπήσεις το δείχνουν ακόμα και στο 3,5%. Σ' αυτή την κατάσταση έχουν φέρει το κόμμα οι δύο τελευταίοι ηγέτες του, που εφάρμοσαν τα μνημόνια Στο μικροσκόπιο της Χαριλάου Τρικούπη μπήκαν δύο βασικά προβλήματα που επισημοποιήθηκαν στη Βουλή με αφορμή την ψήφο εμπιστοσύνης και αφορούν την αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που προέρχεται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τάχθηκαν υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ζήτησαν ημερομηνία λήξης στη συνεργασία με τη Ν.Δ., όπως π.χ. οι Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σηφουνάκης και Δημήτρης Κρεμαστινός, αλλά και από ανεξάρτητους κεντροαριστερούς βουλευτές που αρνήθηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης σε Σαμαρά-Βενιζέλο, προτείνοντας από την παρούσα Βουλή μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με αντάλλαγμα την ψήφο τους στην προεδρική εκλογή. Πρόκειται για βουλευτές, όπως οι Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου και Χρήστος Αηδόνης, που αρνούνται τη συμπόρευση με τη Δημοκρατική Παράταξη υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έχουν κόψει κάθε γέφυρα με τη ΔΗΜΑΡ και συζητούν με το Ποτάμι.

Διλήμματα

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα πλέον για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών και το αποτέλεσμά τους. Ειδικά το τελευταίο θα κρίνει και τις δυνατότητες που θα έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος να διεκδικήσει την παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εφ' όσον ο ίδιος το επιθυμεί. Κύριος στόχος του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι να μη χάσει την εκλογική πρωτιά στο χώρο της Κεντροαριστεράς από το Ποτάμι ή άλλο σχήμα, προκειμένου να παραμείνει κυρίαρχος του παιχνιδιού - και εκεί εστιάζει την «επιτυχία» της Ελιάς η Χαριλάου Τρικούπη.

Ως προς το ένα σκέλος του διλήμματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ξεκαθάρισε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι ο ίδιος θα τεθεί επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Παράταξης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αφήσει να εννοηθεί, σε σύσκεψη στελεχών του κόμματος τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, ότι θα μπορούσε η παράταξη να κατέλθει και με άλλον επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού. Το σενάριο αυτό φαίνεται να εγκαταλείπεται από τον ίδιο και δεν είναι άσχετη εξέλιξη το γεγονός ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να μη γίνει συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά «συνδιάσκεψη προγραμματικών θέσεων», όπου δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας ούτε και εκλογής οργάνων.

Ως προς το σκέλος του χρόνου των εκλογών, φαίνεται πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει να επιλέγει μια τακτική, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ επίσημα εμφανίζεται βέβαιο ότι ο Σαμαράς δεν θα το αιφνιδιάσει εκλογικά πριν από τον Μάρτη, και ταυτόχρονα η ηγετική ομάδα του κόμματος συντονισμένα θα ρίξει το βάρος της στη μεταλλαγή της στάσης του Φώτη Κουβέλη και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Νέα ΠΑΣΟΚογενής πολιτική κίνηση

Στην ίδρυση πολιτικής κίνησης του «σοσιαλιστικού χώρου», που θα εκφράζει επικαιροποιημένες τις βασικές θέσεις της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, προχωρούν δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, επιστημονικών συλλόγων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και δηλώνουν ότι τους χωρίζει «άβυσσος» από τη Ν.Δ. και τις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη περίπου 200 στελεχών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα αποφασίστηκε η διαμόρφωση πανελλαδικής οργάνωσης ανά γεωγραφικό και εργασιακό χώρο και η διοργάνωση συνδιάσκεψης με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που συγκροτούν το «σοσιαλιστικό χώρο».

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν μεταξύ πολλών άλλων ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπιρτζής, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ο Βασίλης Βραχιώτης από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βασιλόπουλος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Γιώργος Δέδες. Η κίνηση αυτή αγκαλιάζει επίσης συνδικαλιστικά στελέχη από τις πρώην ΔΕΚΟ, τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζικών υπαλλήλων (ΟΤΟΕ).

Στόχος της πολιτικής αυτής κίνησης είναι η συνένωση δυνάμεων της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της ευρωπαϊκής αριστεράς, της οικολογίας και του ριζοσπαστισμού σε «ενιαία προοδευτική κατεύθυνση» για «την ανοικοδόμηση μιας πραγματικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου για μια βιώσιμη παραγωγική δομή, για μια κοινωνία αλληλεγγύης και για μια ανεξάρτητη Ελλάδα». Θ.Λ.

Μάχη με το σταυρό για την επιβίωση

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, οι κινήσεις αμφισβήτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου έχουν σε μεγάλο βαθμό προσωπική διάσταση, καθώς βουλευτές έχουν το άγχος της επανεκλογής τους και προσπαθούν να βρουν δικό τους πολιτικό στίγμα για να διασωθούν.

Οι πληροφορίες θέλουν τον εκνευρισμό στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε μια παρασκηνιακή συζήτηση, που έχει ανοίξει για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων εν όψει πρόωρων εκλογών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις που αναπτύσσονται σ' αυτό το πλαίσιο για να αφαιρέσει κομματικά ερείσματα από ενοχλητικές -για τον ίδιο- φωνές.

Σύμφωνα με την παραπάνω ανάγνωση, οι κινήσεις Χρυσοχοΐδη αποδίδονται στο γεγονός ότι πολιτεύεται στη Β' Αθήνας, όπου είναι αμφίβολο αν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει και πάλι να εκλέξει 3 βουλευτές. Στην ίδια περιφέρεια εκλέγονται οι Απ. Κακλαμάνης και Α. Λοβέρδος, ενώ πληροφορίες θέλουν να κατέρχονται εκεί υποψήφιοι και η Φ. Γεννηματά και ο Πύρρος Δήμας.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην Α' Αθήνας, όπου εκλέγεται ο Κώστας Σκανδαλίδης, και η Περιφέρεια Αττικής, καθώς για τον Ευάγ. Βενιζέλο μπαίνει το δίλημμα τι θα κάνει με στελέχη που τον στηρίζουν και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρουν να επανεκλεγούν στις περιφέρειές τους, όπως π.χ. ο Γιάννης Μανιάτης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε Αργολίδα και Αρκαδία αντίστοιχα. Θα κάνει μετεγγραφές στην Αθήνα ή θα τους δώσει εντολή να δώσουν τη μάχη στις περιφέρειές τους;

Από την άλλη, θέση μάχης παίρνουν και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, διακινούνται πληροφορίες που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να επιθυμεί υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής, όπου εκλέγεται η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Θ.Λ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ