Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ Ο «ΔΙΑΔΟΧΟΣ» ΒΟΡΙΔΗΣ

Το δαχτυλίδι ήταν τσίγκινο...

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η επιλογή του προερχόμενου από το ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη ως εισηγητή της κυβέρνησης στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αντώνης Σαμαράς όρισε ως γενικό εισηγητή του κόμματος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τον καραμανλικό Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Βιάστηκαν όσοι προέβλεψαν διαδοχή Σαμαρά. Οπως ίσως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού υπάρχει και μια καραμανλική πλευρά που πρέπει να μαλακώσει... Βιάστηκαν όσοι προέβλεψαν διαδοχή Σαμαρά. Οπως ίσως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού υπάρχει και μια καραμανλική πλευρά που πρέπει να μαλακώσει... Η απόφαση αυτή αποτελεί μία σαφή προσπάθεια διόρθωσης της δεξιάς πορείας που σηματοδότησε η επιλογή Βορίδη. Αποτελεί όμως επίσης και κλάδο ελαίας του Μαξίμου προς τους καραμανλικούς βουλευτές, μετά τον υπόγειο πόλεμο που πολλοί εξ αυτών δέχονται τους τελευταίους μήνες διά της στήριξης σαμαρικών ανθυποψηφίων στις περιφέρειές τους, με στόχο τη «σαμαροποίηση» της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο βουλευτής Αρκαδίας, ο οποίος, αν και διετέλεσε γραμματέας της Ν.Δ. και υπουργός επί Σαμαρά, μετά την καρατόμησή του από την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό του Ιουνίου του 2013 δεν είχε καμία επαφή με το Μαξίμου, ήταν ένας εξ αυτών, καθώς στην περιφέρειά του θα είναι επίσης υποψήφιοι ο Κώστας Βλάσης και ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, που παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση του γενικού γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης για να πολιτευθεί.

Αντίστοιχα, ενώ το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Περιφέρεια της Ροδόπης αναζητούνταν σαμαρικό αντίβαρο στον Ευριπίδη Στυλιανίδη, με παρέμβαση των υπουργών Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια δρομολογήθηκε πριν από μία εβδομάδα η επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής, ώστε να την πιστωθεί ο πρώην υπουργός.

Είχαν μεσολαβήσει έντονες αντιδράσεις από το καραμανλικό στρατόπεδο, όπου πολλοί μιλούσαν για οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης βουλευτών και λογική αποκλεισμών από σαμαρικούς κύκλους. Αλλά και η υπενθύμιση ότι δεν μπορεί το Μαξίμου να επιχειρεί την προσέγγιση βουλευτών εκ δεξιών (και εξ αριστερών), την ώρα που επικρατεί κλίμα ηττοπάθειας και καχυποψίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ίδιας της Ν.Δ.

Αντιφάσεις

Η επιλογή του καραμανλικού Λυκουρέντζου μετά το δεξιό μέτωπο Βορίδη έρχεται παράληλλα να προστεθεί σε μία σειρά αντιφατικών κινήσεων του Μαξίμου, που υποδηλώνουν εκλογικό πανικό αλλά και την έλλειψη μιας ενιαίας κεντρικής γραμμής στον ηγετικό πυρήνα. Από την ίδρυση νέου κόμματος προ των ευρωεκλογών, στη δήλωση Σαμαρά «είμαστε υπερήφανοι νεοδημοκράτες» από τη Χαλκιδική, με αφορμή τα 40 χρόνια της Ν.Δ. και την προσπάθεια αφύπνισης της παραταξιακής συνείδησης της γαλάζιας βάσης. Και από την καλλιέργεια κλίματος επιστροφής του Γιώργου Καρατζαφέρη από τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη, στο πλαίσιο της δεξιάς συμμαχίας με υπογραφή Χρύσανθου Λαζαρίδη, στο άδειασμα των υποστηρικτών της τιμητικής επανένταξης του προέδρου του ΛΑΟΣ, με παρασκηνιακή παρέμβαση του κ. Σταμάτη.

Υπό μία έννοια φυσικά τον κ. Σαμαρά εξυπηρετεί να «παίζει» και προς τις δύο κατευθύνσεις, πλην όμως ο σπασμωδικός τρόπος με τον οποίο γίνονται αυτές οι κινήσεις δημιουργεί την εικόνα ενός κόμματος το οποίο αμφιταλαντεύεται συχνά και λόγω προσωπικών στρατηγικών των εμπλεκόμενων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βορίδης έσπευσε να δηλώσει πως δεν υφίσταται θέμα διαδοχής, καθώς ορισμένοι θεώρησαν πως ο κ. Σαμαράς του έδωσε το δαχτυλίδι χρίζοντάς τον εισηγητή στη θέση του. Στελέχη όμως που γνωρίζουν σε βάθος τις εσωκομματικές γαλάζιες ισορροπίες, εκτιμούν πως το μήνυμα στην πραγματικότητα αφορούσε τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Νέα Δημοκρατία