Έντυπη Έκδοση

Αναστασιάδης: Δεν κάνω διάλογο με την απειλή πολεμικών πλοίων

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε χθες ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν η Τουρκία δεν ακυρώσει τις προγραμματισμένες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την κατεχόμενη πόλη της Μόρφου, κατέστησε σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να μπει και πάλι σε διάλογο υπό τουρκικό εκβιασμό. Ζήτησε ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ σημείωσε με ικανοποίηση τη συμπόρευση και το συντονισμό με την Ελλάδα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως, παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν πως ο ίδιος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού μέσα από διαπραγματεύσεις, η στάση της Τουρκίας και του Ντερβίς Ερογλου δεν του άφησαν άλλη επιλογή εκτός από την αναστολή συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν πρόκειται να εισέλθω σε διαπραγματεύσεις υπό εκβιασμό» σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος, γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί «ειρηνικές συνομιλίες και όχι διάλογο υπό την απειλή των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας».

Απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έντιμη και ειλικρινής στις προθέσεις της. «Ούτε τις ευθύνες μας απεκδυόμαστε ούτε εσωτερικές ή εξωτερικές σκοπιμότητες υπηρετούμε ούτε παιχνίδια επίρριψης ευθυνών επιχειρούμε».

Διαβεβαίωσε επίσης τους Τουρκοκύπριους ότι παραμένει προσηλωμένος στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και επανέλαβε ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και η εξεύρεση λύσης θα υποβοηθούσε ώστε το σύνολο του κυπριακού λαού να ωφεληθεί από αυτόν.

«Εχουμε φίλους»

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ, χωρίς αυτό να γίνει εις βάρος των «φίλων αραβικών κρατών». Αντίθετα, ενισχύονται οι σχέσεις και με την Αίγυπτο και με την Ιορδανία και με τον Λίβανο και με τα κράτη του Αραβικού Κόλπου.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης έστειλε μήνυμα στις κυπριακές πολιτικές δυνάμεις λέγοντας ότι είναι καθήκον όλων η ενότητα δυνάμεων, για να αποτραπούν οι απειλές, οι βλέψεις και οι επεκτατικές πολιτικές της Αγκυρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
ΑΟΖ
Κύπρος
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις