Έντυπη Έκδοση

Συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Γάζας απαιτεί το Ισραήλ

Εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν χθες για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, με τη σύνοδο των δωρητών στο Κάιρο. Ισχυρή έκκληση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ειρήνης απηύθυνε στα δύο μέρη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ορίσει το χρονικό πλαίσιο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε ότι η χώρα του παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση.

Μετά τον πόλεμο των 50 ημερών, 30 αξιωματούχοι και εκπρόσωποι περίπου 50 χωρών και διεθνών οργανισμών συναντήθηκαν χθες στο Κάιρο με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα για την ανοικοδόμηση, που σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή θα στοιχίσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσα στους δωρητές είναι και το Κατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών του οποίου ανακοίνωσε στη σύνοδο ότι η χώρα του θα προσφέρει ένα δισεκατομμύριο δολάρια: το μεγαλύτερο ποσό που έχει μέχρι στιγμής προσφερθεί γι' αυτόν το σκοπό.

«Μία παύση πυρός δεν είναι ειρήνη» τόνισε ο Τζον Κέρι, υπογραμμίζοντας ότι «οφείλουμε να ξανακαθίσουμε στο τραπέζι και να βοηθήσουμε τα μέρη να κάνουν δύσκολες επιλογές, πραγματικές επιλογές».

Στο μεταξύ, ο Μαχμούντ Αμπάς, μιλώντας στη σύνοδο, κάλεσε σε «σοβαρές διαπραγματεύσεις», με στόχο την οριστική διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος, που διαρκεί εδώ και επτά δεκαετίες.

Ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ -το οποίο δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο- τόνισε σε συνέντευξή του ότι «η Γάζα δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί χωρίς τη συνεργασία και τη συμμετοχή του Ισραήλ».

Το Ισραήλ είναι σε θέση να εμποδίσει ή να διευκολύνει τη μεταφορά της βοήθειας που θα χορηγηθεί στην περιοχή, ενώ ζητεί εγγυήσεις ότι η διεθνής βοήθεια δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εξωτερικών
Εξωτερική πολιτική
Λωρίδα της Γάζας
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις