Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΚΗΡΥΞΑΝ ΟΙ ΗΠΑ, ΕΝΩ ΑΣΘΕΝΕΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ

1.000.000 δολάρια για την καλύτερη στολή κατά Εμπολα

Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης «που επιτρέπουν μια πρώτη αισιοδοξία» παρουσίασε χθες η υγεία της Ισπανίδας νοσοκόμας, Τερέσα Ρομέρο, που έχει μολυνθεί από τον ιό του Εμπολα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Φερνάντο Σιμόν, εκπροσώπου του αρμόδιου τμήματος του ισπανικού υπουργείου Υγείας, ενώ οι υπηρεσίες Υγείας του Τέξας ανέφεραν το δεύτερο περιστατικό ασθενούς.

Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού κάνει τόσο θανατηφόρο τον Εμπολα στην Αφρική, λένε οι γιατροί Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού κάνει τόσο θανατηφόρο τον Εμπολα στην Αφρική, λένε οι γιατροί Πρόκειται για ένα νοσηλευτή που είχε φροντίσει τον Λιβεριανό ο οποίος πέθανε την περασμένη Τετάρτη από Εμπολα. Ο νοσηλευτής φορούσε την προστατευτική στολή του... αστροναύτη (σε αντίθεση με την «απρόσεκτη», όπως χαρακτήρισαν την Ισπανίδα Τερέσα Ρομέρο εκπρόσωποι του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος).

Η υπουργός Υγείας της Ρωσίας, Βερόνικα Σκβόρτσοβα, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει τρία εμβόλια για την αντιμετώπιση του ιού του Εμπολα στους επόμενους έξι μήνες. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεδριάζει την Παρασκευή για το θέμα. Θα συζητηθούν τρόποι καλύτερων ελέγχων στα σημεία των αεροδρομίων. Το ζήτημα της Ισπανίδας νοσοκόμας δεν περιλαμβάνεται καν στην ατζέντα (κι αυτό προτού υπάρξει η ανακοίνωση για βελτίωση της υγείας της).

Την ίδια ώρα, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ισπανός πρωθυπουργός, διαβεβαιώνει περίπου ότι θα στεφθεί επικεφαλής μιας σταυροφορίας κατά του Εμπολα («δεν θα ξαναϋπάρξει κρούσμα Εμπολα στη χώρα») και οι ειδικοί επιδημιολόγοι διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πανδημίας από έναν ιό που έχει στοιχίσει από το 1976 (και όχι από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα), οπότε και καταγράφηκε για πρώτη φορά, 4.033 ζωές κατ' εξοχήν σε μια ήπειρο με ανύπαρκτες υποδομές, όπου τα επίπεδα θνησιμότητας παραμένουν, δυστυχώς, υψηλά για πολλές άλλες ασθένειες.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προκηρύσσουν διαγωνισμό καλύτερης... φορεσιάς, προστατευτικής, δηλαδή, στολής από την οποία δεν θα τη σκαπουλάρει κανένας ιός στο μέλλον και επιδοτούν με ένα εκατομμύριο δολάρια όποιον καταφέρει να την κατασκευάσει. Με το φόβο του «κοινού εχθρού» συνεδρίασαν επίσης χθες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, καθώς στο Ισραήλ καταφθάνουν πολλοί Αφρικανοί προσκυνητές.

Στην ΠΓΔΜ, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν οριστικά πλέον ότι ο Βρετανός «ύποπτος» δεν είχε προσβληθεί από τον ιό του Εμπολα.

Στη Λιβερία, όπως καταγράφει ένα ντοκιμαντέρ του «Vice News», οι πολίτες δεν πολυπιστεύουν στον Εμπολα, κάποιοι λένε ότι είναι «παιχνίδια της κυβέρνησης», γιατί φαίνεται ότι το κακό με τις κυβερνήσεις ανεξαρτήτου «χρώματος» είναι ότι άπαξ και χάσουν την αξιοπιστία τους, και κάτι σωστό να λένε, δεν τους πιστεύει κανείς. Και συνεχίζουν να τρώνε χιμπαντζήδες (το ίδιο παράξενο θα πρέπει να φαίνεται και σε εκείνους ότι τρώμε γουρούνια) που φαίνεται να είναι οι φορείς του θανάσιμου ιού ενώ οι νέοι χορεύουν στο ρυθμό του καινούργιου χιτ «Ebola is in town. Don't touch your friend». («Ο Εμπολα είναι στην πόλη. Μην αγγίζεις τον φίλο σου»). Στο μεταξύ, ο ιός έχει μεταφερθεί πράγματι σε σχέση με το 1976 στις πόλεις, όπου ο τρόπος μετάδοσης δεν έχει αλλάξει, απλά οι δυνητικοί «παραλήπτες» του είναι περισσότεροι, όπως εξηγεί ο Ρον Μπεχρένς, του τμήματος Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Και είναι θανατηφόρος, συνεχίζει, «γιατί είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί στις περιοχές που πλήττονται ειδικευμένο προσωπικό».

(Πηγές: Afp, El Pais, La Vanguardia, EuropaPress, ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Υγεία
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Εμπολα