Έντυπη Έκδοση

Ρόλο ρυθμιστή στο αντιευρωπαϊκό UKIP δίνει δημοσκόπηση της «Mail»

Αν γίνονταν χθες γενικές βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, το 25% των ψηφοφόρων θα ψήφιζε το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα UKIP, ποσοστό που θα του χάριζε 128 βουλευτές στο Ουεστμίνστερ, θα «έκοβε» τουλάχιστον 100 έδρες από τους Τόρις, πιθανότατα θα έδινε τη νίκη στους Εργατικούς αλλά όχι τη δυνατότητα δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Αυτό είναι το πρώτο και κύριο εύρημα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Survation, που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Mail on Sunday». Σε δεύτερη ανάγνωση, όπως σχολιάζουν οι ερευνητές του Survation, τα ποσοστά υποδεικνύουν ότι οι Βρετανοί ουσιαστικά ζητούν από τον Κάμερον να κυβερνήσει με τη «συνεργασία» του ηγέτη του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ. Για ευρήματα-σοκ μιλά η πλειονότητα των βρετανικών ΜΜΕ, με Βρετανούς πολιτικούς αναλυτές να δηλώνουν ότι πλέον οι τριγμοί «όχι απλώς φτάνουν, αλλά κλυδωνίζουν το Κοινοβούλιο». Αν οι τάσεις που αποκαλύπτονται στη δημοσκόπηση διατηρηθούν, το UKIP, που είναι αντίθετο στην παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, «ενδέχεται να κερδίσει έως και 128 έδρες» στις γενικές εκλογές του Μαΐου του 2015, εκτίμησε ο Τζον Κέρτις, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Στράθκλαϊντ.

Πάντως ο Ντέιβιντ Κάμερον, που βλέπει το ποσοστό του κόμματός του στην πρόθεση ψήφου να αγγίζει το 31%, όπως και το ποσοστό των Εργατικών, παραμένει ο πολιτικός που εμπιστεύεται η πλειοψηφία για να κρατά τα ηνία της χώρας. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό, φέρονται να εξασφαλίζουν περίπου 8%.

Με τη δημοσκόπηση του Survation και μία ακόμη για λογαριασμό του «Observer», που τοποθετεί τους Εργατικούς στο 35%, τους Συντηρητικούς στο 28%, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στο 9% και το UKIP στο 17%, για μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων και για ορισμένα κορυφαία στελέχη των Τόρηδων είναι σαφές ότι ο Κάμερον θα πρέπει να συμμαχήσει με τον Φάρατζ αν επιθυμεί να κρατήσει τον ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ.

Συντηρητικοί βουλευτές ζητούν από τον Κάμερον να συνάψει συμφωνία με το UKIP για τις περιφέρειες στις οποίες το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τους Εργατικούς, εκτιμώντας ότι αν δεν γίνει αυτό θα σημάνει «τη σίγουρη αλληλοεξόντωση» των δύο κομμάτων, καθώς οι ψηφοφόροι θα διχαστούν. Ομως ο Φάρατζ δηλώνει ότι δεν θα δεχόταν μια τέτοια συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι το UKIP «δεν είναι μια διαφωνούσα συνιστώσα» του συντηρητικού κόμματος.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, www.dailymail.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία