Έντυπη Έκδοση

ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ

Πολεμούν τους μισογύνηδες με αρχηγό μία γυναίκα

Μία γυναίκα έχει τεθεί επικεφαλής των Κούρδων μαχητών στο Κομπάνι εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να τη θέσουν υπό έλεγχο έπειτα από σχεδόν ένα μήνα πολιορκίας και ισχυρής αντίστασης από τις κουρδικές δυνάμεις.

Η Ναρίν Αφρίν, στρατηγός των Κούρδων στο Κομπάνι Η Ναρίν Αφρίν, στρατηγός των Κούρδων στο Κομπάνι Εκκληση να αποφευχθεί μια σφαγή στην κουρδική αυτή πόλη της Συρίας απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Στο Ιράκ, ρίψεις τροφίμων και πυρομαχικών πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κοντά στην πόλη Μπαϊτζί, ενώ Βρετανοί και Γερμανοί εκπαιδεύουν Κούρδους στο Αρμπίλ.

Το Ισλαμικό Κράτος στέλνει πολλές ενισχύσεις μετά την κατάληψη του γενικού αρχηγείου των κουρδικών δυνάμεων και καθώς οι τζιχαντιστές ελέγχουν μεγάλο μέρος του Κομπάνι, κυρίως στο νότιο και το δυτικό τμήμα της πόλης.

Από την πλευρά των Κούρδων μαχητών που ανθίστανται σθεναρά από τις 16 Σεπτεμβρίου στη μεγάλη επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ι.Κ. στο Κομπάνι, μία γυναίκα έχει τεθεί επικεφαλής, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση των Μονάδων Προστασίας του Λαού. Η 40χρονη Μάισα Αμπντο, γνωστή με το ψευδώνυμο Ναρίν Αφρίν, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δίνει τη μάχη της στο πλευρό του Μαχμούντ Μπαρκοντάν. Η Μάισα χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, κάτι που συνηθίζουν οι Κούρδοι μαχητές. Το «Αφρίν» προέρχεται από τη γενέτειρά της, μια κουρδική πόλη που, όπως και το Κομπάνι, βρίσκεται στην επαρχία του Χαλεπιού.

Η παρουσία γυναικών στις κουρδικές δυνάμεις δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο.

Απωθήσεις

Οι τζιχαντιστές επιτίθενται από πολλά μέτωπα στο Κομπάνι, απωθούνται, επιτίθενται ξανά και ξανά... Το Σάββατο, τουλάχιστον 36 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε επιθέσεις των κουρδικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, προσπάθησαν πρώτη φορά να φθάσουν στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά απωθήθηκαν και εκεί από τους Κούρδους.

Από την έναρξη της επίθεσης του Ι.Κ. στην περιοχή του Κομπάνι, 577 άνθρωποι, κυρίως μαχητές, έχουν σκοτωθεί και περίπου 70 χωριά έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Εως 700 πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο της κουρδικής πόλης και 10 με 13 χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο Κομπάνι είναι «ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα» και υπογράμμισε πως η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών θα είναι μακροχρόνια.

Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση «σε όλες τις πλευρές να ορθώσουν το ανάστημά τους προκειμένου να εμποδίσουν μια σφαγή αμάχων στο Κομπάνι».

Συνάντηση των επικεφαλής

Την ώρα που οι αεροπορικές επιδρομές από το διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων του Ι.Κ. στο Ιράκ μπήκαν στον τρίτο μήνα τους και στην τρίτη εβδομάδα τους στη Συρία, χωρίς να έχουν καταφέρει να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών, οι επικεφαλής του στρατού των 21 χωρών του συνασπισμού θα συναντηθούν αύριο Τρίτη στην Ουάσιγκτον για να εξετάσουν τη στρατηγική τους.

Στο Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν την Παρασκευή και το Σάββατο πολλές ρίψεις τροφίμων και πυρομαχικών για να ανεφοδιάσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Επίσης, Βρετανοί και Γερμανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Αρμπίλ για να εκπαιδεύσουν τους Πεσμεργκά.

Τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν χθες κοντά σε συγκρότημα κυβερνητικών κτηρίων στην Μπακούμπα του Ιράκ, προκαλώντας 25 νεκρούς, μεταξύ των οποίων πολλοί στρατιώτες αλλά και πολίτες. Την ίδια ώρα, από την έκρηξη δύο αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε αγορά στο νότιο τμήμα της ίδιας πόλης σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 10.

Αλλοι 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στη Βαγδάτη. Επίσης το Ι.Κ. εκτέλεσε τουλάχιστον 4 γυναίκες, ανάμεσά τους δύο γιατρούς και μία πολιτικό, στο βόρειο Ιράκ.

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Διαδηλώσεις στην Ευρώπη για συμπαράσταση στο Κομπάνι

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ των Κούρδων μαχητών που μάχονται στο Κομπάνι εναντίον του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αυστρία και στη Γαλλία. Στην Αυστρία, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Osterreich» ανέδειξε επίσης το θέμα της στρατολόγησης νέων παιδιών στους κόλπους της οργάνωσης Ι.Κ.

Για τη σφαγή που γίνεται στο Κομπάνι διαδηλώνουν οι νεολαίοι στην Αυστρία Για τη σφαγή που γίνεται στο Κομπάνι διαδηλώνουν οι νεολαίοι στην Αυστρία  Δύο Αυστριακές έφηβες, βοσνιακής καταγωγής, η Σάμρα Κεσίνοβιτς, 17 ετών, και η Σαμπίνα Σελίμοβιτς, 15 ετών, ταξίδεψαν τον Απρίλιο από τη Βιέννη στη Συρία για να ενωθούν με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, και οι γονείς τους εκτιμούν ότι θέλουν πλέον να γυρίσουν στην Αυστρία, απογοητευμένες από όσα είδαν και τη μεταχείριση που τους επιφύλασσαν οι «οικοδεσπότες» της οργάνωσης στη Ράκα.

Από τον Απρίλιο που έφυγαν, διάφορες φωτογραφίες που «ανέβαζαν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούσαν τις εμφάνιζαν σε βίντεο της οργάνωσης Ι.Κ. να λένε «Μην ανησυχείτε για μας. Θα υπηρετήσουμε τον Αλλάχ και θα πεθάνουμε γι' αυτόν». Οι γονείς τους επιμένουν ότι τα παιδιά τους έχουν πέσει θύματα πλύσης εγκεφάλου. Οπως αναφέρουν στους λογαριασμούς τους, οι δύο έφηβες έχουν παντρευτεί με μαχητές της οργάνωσης και εικάζεται ότι είναι έγκυοι.

Στο μεταξύ, διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων που πολεμούν τους ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αυστρία και στη Γαλλία (στην Αυστρία, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, όταν εξτρεμιστές μουσουλμάνοι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές).

Στη Γαλλία, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Μπρέγκεντζ (δυτικά) θέλοντας να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους Κούρδους μαχητές, ενώ στο Παρίσι πολλές χιλιάδες άνθρωποι -6.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, 5.000 σύμφωνα με την αστυνομία- πραγματοποίησαν πορεία από την Πλατεία της Δημοκρατίας στην Πλατεία Βαστίλης κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Τι περιμένετε για να αντιδράσετε; Μια νέα σφαγή;».

«Το Κομπάνι θα αντισταθεί, ο λαός θα νικήσει» έγραφαν πολλά πλακάτ, ενώ αρκετοί διαδηλωτές κρατούσαν τις κόκκινες σημαίες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Στη Λιόν, 200-300 άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης για να «καταδικάσουν την υποκρισία των χωρών της Δύσης, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, απέναντι στους Κούρδους του Κομπάνι» σύμφωνα με τον Αζάντ Ντερσινί, εκπρόσωπο Τύπου της «επιτροπής υποστήριξης στην αντίσταση στο Κομπάνι».

Στα αιτήματα των διαδηλωτών περιλαμβάνονται: η χορήγηση όπλων για την κουρδική αντίσταση, η απόσυρση του ΡΚΚ από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αναγνώριση ενός καθεστώτος για ένα ελεύθερο και αυτόνομο Ροτζάβα (το όνομα του συριακού Κουρδιστάν).

Τουλάχιστον 600 άνθρωποι διαδήλωσαν και στο Μουλχάουζ (ανατολικά). Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ και στους δρόμους του Μπορντό.

(Πηγές: EuropaPress, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Osterreich)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράκ
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Πολεμικές επιχειρήσεις
Τουρκία
Ισλαμικό Κράτος
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Συρία