Έντυπη Έκδοση

Διαδηλώσεις στην Ευρώπη για συμπαράσταση στο Κομπάνι

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ των Κούρδων μαχητών που μάχονται στο Κομπάνι εναντίον του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αυστρία και στη Γαλλία. Στην Αυστρία, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Osterreich» ανέδειξε επίσης το θέμα της στρατολόγησης νέων παιδιών στους κόλπους της οργάνωσης Ι.Κ.

Για τη σφαγή που γίνεται στο Κομπάνι διαδηλώνουν οι νεολαίοι στην Αυστρία Για τη σφαγή που γίνεται στο Κομπάνι διαδηλώνουν οι νεολαίοι στην Αυστρία  Δύο Αυστριακές έφηβες, βοσνιακής καταγωγής, η Σάμρα Κεσίνοβιτς, 17 ετών, και η Σαμπίνα Σελίμοβιτς, 15 ετών, ταξίδεψαν τον Απρίλιο από τη Βιέννη στη Συρία για να ενωθούν με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, και οι γονείς τους εκτιμούν ότι θέλουν πλέον να γυρίσουν στην Αυστρία, απογοητευμένες από όσα είδαν και τη μεταχείριση που τους επιφύλασσαν οι «οικοδεσπότες» της οργάνωσης στη Ράκα.

Από τον Απρίλιο που έφυγαν, διάφορες φωτογραφίες που «ανέβαζαν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούσαν τις εμφάνιζαν σε βίντεο της οργάνωσης Ι.Κ. να λένε «Μην ανησυχείτε για μας. Θα υπηρετήσουμε τον Αλλάχ και θα πεθάνουμε γι' αυτόν». Οι γονείς τους επιμένουν ότι τα παιδιά τους έχουν πέσει θύματα πλύσης εγκεφάλου. Οπως αναφέρουν στους λογαριασμούς τους, οι δύο έφηβες έχουν παντρευτεί με μαχητές της οργάνωσης και εικάζεται ότι είναι έγκυοι.

Στο μεταξύ, διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων που πολεμούν τους ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αυστρία και στη Γαλλία (στην Αυστρία, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, όταν εξτρεμιστές μουσουλμάνοι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές).

Στη Γαλλία, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Μπρέγκεντζ (δυτικά) θέλοντας να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους Κούρδους μαχητές, ενώ στο Παρίσι πολλές χιλιάδες άνθρωποι -6.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, 5.000 σύμφωνα με την αστυνομία- πραγματοποίησαν πορεία από την Πλατεία της Δημοκρατίας στην Πλατεία Βαστίλης κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Τι περιμένετε για να αντιδράσετε; Μια νέα σφαγή;».

«Το Κομπάνι θα αντισταθεί, ο λαός θα νικήσει» έγραφαν πολλά πλακάτ, ενώ αρκετοί διαδηλωτές κρατούσαν τις κόκκινες σημαίες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Στη Λιόν, 200-300 άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης για να «καταδικάσουν την υποκρισία των χωρών της Δύσης, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, απέναντι στους Κούρδους του Κομπάνι» σύμφωνα με τον Αζάντ Ντερσινί, εκπρόσωπο Τύπου της «επιτροπής υποστήριξης στην αντίσταση στο Κομπάνι».

Στα αιτήματα των διαδηλωτών περιλαμβάνονται: η χορήγηση όπλων για την κουρδική αντίσταση, η απόσυρση του ΡΚΚ από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η αναγνώριση ενός καθεστώτος για ένα ελεύθερο και αυτόνομο Ροτζάβα (το όνομα του συριακού Κουρδιστάν).

Τουλάχιστον 600 άνθρωποι διαδήλωσαν και στο Μουλχάουζ (ανατολικά). Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ και στους δρόμους του Μπορντό.

(Πηγές: EuropaPress, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Osterreich)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεμικές επιχειρήσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Διαδηλώσεις
Ισλαμικό Κράτος
Κύριο θέμα
Πολεμούν τους μισογύνηδες με αρχηγό μία γυναίκα