Έντυπη Έκδοση

Απειλή χρήσης βίας κατά των «εκτός ελέγχου» διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

Το ενδεχόμενο χρήσης «της ελάχιστης δυνατής βίας», ώστε να διωχθούν οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ που επιστρέφουν στους δρόμους της πόλης δεν απέκλεισε ο κυβερνήτης Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, λέγοντας ότι το «κίνημα είναι πλέον εκτός ελέγχου», ενώ οι πιθανότητες να αλλάξει το Πεκίνο στάση είναι «μηδενικές».

Φωτογραφία από EPA Φωτογραφία από EPA Αφού αρνήθηκε για μια ακόμη φορά την πιθανότητα να παραιτηθεί από τη θέση του, όπως ζητούν οι φοιτητές, που διανύουν την τρίτη εβδομάδα δυναμικών διαδηλώσεων παραλύοντας το οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ, ο Τσουν-Γινγκ δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον.

Οι τελευταίες εβδομάδες «απέδειξαν ότι ένα μαζικό κίνημα είναι εύκολο να ξεκινήσει, όμως δύσκολο να σταματήσει. Και κανείς δεν μπορεί να ορίσει την κατεύθυνση και το ρυθμό του κινήματος» υπογράμμισε.

Εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, ενώ χθες περισσότερες από 200 σκηνές στήθηκαν στον πιο εμπορικό δρόμο του Χονγκ Κονγκ που οδηγεί στην οικονομική συνοικία Σέντραλ. Παράλληλα, αρκετοί διαδηλωτές παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας έξω από το κτήριο της έδρας της κυβέρνησης και σε τουλάχιστον δύο ακόμη σημεία.

Ο επικεφαλής των φοιτητών, Λέστερ Σουμ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTHK ότι απέστειλε μια ανοικτή επιστολή στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με την οποία επιθυμεί να του δείξει ότι οι διαδηλώσεις είναι «ένα ειρηνικό, δημοκρατικό κίνημα» και όχι ένα επαναστατικό.

Στην επιστολή που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο Σουμ ζητεί «ένα δημοκρατικό σύστημα που θα προσφέρει ίσα δικαιώματα», αλλά και «τα προβλήματα του Χονγκ Κονγκ να επιλύονται στο Χονγκ Κονγκ» χωρίς την παρέμβαση του Πεκίνου.

«Το κίνημα Occupy Central σήμερα στο Χονγκ Κονγκ σίγουρα δεν είναι (...) μια επανάσταση, αλλά μάλλον ένα κίνημα για τη δημοκρατία», υπογραμμίζει στην επιστολή του.

Ο Σουμ πρόσθεσε ότι οι διαμαρτυρίες ενδέχεται να κλιμακωθούν και πάλι, αν η κυβέρνηση αρνηθεί να ξεκινήσει διάλογο για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ ανέβαλε τις συνομιλίες όταν οι ηγέτες των διαδηλωτών κάλεσαν σε μια κινητοποίηση για να αυξηθεί η πίεση προς τις αρχές.

(Πηγές: ΑΠΕ- Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Χονγκ Κονγκ
Διαδηλώσεις