Έντυπη Έκδοση

Τίθεται θέμα αξιοπιστίας των πυροσωλήνων

Στην κατάσταση του πυροσωλήνα στρέφονται μεταξύ άλλων οι έρευνες των ειδικών του στρατού, προκειμένου να ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας στον Βόλο. Οι προγραμματισμένες βολές με όλμο βύθισαν την περασμένη Τρίτη στο πένθος τρεις οικογένειες, που θρηνούν το χαμό δύο Επαγγελματιών Οπλιτών και ενός στρατιώτη.

Ο πυροσωλήνας, που χρησιμοποιήθηκε στις βολές, είναι τύπου Μ 524Α6 με έτος κατασκευής το 1984. Το βλήμα είναι τύπου Μ 374Α2, επίσης κατασκευασμένο την ίδια χρονιά και ο όλμος είναι τύπου Ε 44. Ολα είναι ελληνικής κατασκευής και προελεύσεως. Ο στρατός αποφάσισε τη δέσμευση όλων των πυροσωλήνων όλμων αυτού του τύπου, όπως και τα πυρομαχικά της ίδιας παρτίδας, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για την κατάστασή τους.

Ωστόσο, οι πυροσωλήνες που διαθέτει ο στρατός έχουν και κατά το παρελθόν βρεθεί στο στόχαστρο για την αξιοπιστία τους. Το 2002, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Κ. Σπυριούνης, Π. Κρητικός, Στ. Παπαθεμελής) με ερώτησή τους προς τον τότε υπουργό Αμυνας Γ. Παπαντωνίου αναφέρονταν στην προμήθεια πυροσωλήνων με απ' ευθείας ανάθεση από γιουγκοσλαβική εταιρεία, παράλληλα με άλλη προμήθεια που είχε ανατεθεί στην τότε ΠΥΡΚΑΛ (σήμερα πλέον ΕΑΣ).

Πέραν της καταγγελίας περί υπερκοστολόγησης (η παραγγελία έγινε «με υπογραφή κ. Τσοχατζόπουλου», αναφερόταν σε έγγραφο της Διεύθυνσης Εξοπλισμών), οι βουλευτές κατήγγειλαν ότι οι διαδικασίες προχώρησαν χωρίς να ληφθεί υπ' όψιν ότι η Διεύθυνση Υλικού Πολέμου του ΓΕΣ με έγγραφό της διαπίστωνε ότι οι επίμαχοι πυροσωλήνες κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών βολών παρουσίασαν δυσλειτουργίες από 20% έως 60%, ενώ κατά τη διάρκεια βολών με γέμισμα οι δυσλειτουργίες έφτασαν στο 100%! Στο ίδιο έγγραφο, αναφερόταν ότι για πυροσωλήνες 81 εκατ. παρατηρήθηκε ποσοστό δυσλειτουργίας από 10% έως 30%, για να καταλήξουν, συμπερασματικά, ότι διαπιστώθηκαν κρίσιμα ελαττώματα.

Στην απάντησή του ο τότε υπουργός Γ. Παπαντωνίου, όμως, ισχυριζόταν ότι στις αρχικές δοκιμές που έγιναν «δεν διαπιστώθηκαν οι δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν αργότερα σε άλλες μερίδες παραγωγής».

Ο ίδιος προσέθετε ότι πραγματοποιήθηκαν επαναληπτικές δοκιμές με μέριμνα του ΓΕΣ σε διάφορα πεδία βολής, που «προσέγγιζαν κατά πολύ το απαιτούμενο εκ της συμβάσεως ποσοστό αξιοπιστίας (94% αντί 98%)». Ενα χρόνο μετά, ο ίδιος υπουργός Αμυνας απαντούσε στη Βουλή ότι η προμήθεια των επίμαχων πυροσωλήνων έχει ακυρωθεί τελεσίδικα από τον Απρίλιο του 2003. Πλην, όμως, αναφερόταν στην άσκηση προαίρεσης και όχι στην αρχική προμήθεια.

Η ιστορία των γιουγκοσλαβικών πυροσωλήνων, πέραν των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, καταγράφεται σε βιβλίο του στρατηγού Κ. Φράγκου για τους εξοπλισμούς της περιόδου 1996-2006.

Εξακολουθούν να βρίσκονται στο οπλοστάσιο του στρατού, πλην όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι διαθέσιμοι μόνο για κρουστικές βολές και όχι με καθυστέρηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Στρατόπεδα
Ερευνες & μελέτες
Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ)
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)