Έντυπη Έκδοση

ΕΠΤΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Περιήγηση μνήμης και τιμής

Η επέτειος των 70 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας είχε χθες μια άλλη διάσταση για όσους είχαν την ευκαιρία να κάνουν έναν μοναδικό περίπατο στο κέντρο της πόλης. Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργάνωσε επετειακή περιήγηση με τίτλο «Το τέλος της γερμανικής κατοχής. 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας».

Ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης ξενάγησε τους Αθηναίους σε γωνιές μνήμης της Κατοχής και της Αντίστασης, σε κτήρια και δρόμους που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας Ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης ξενάγησε τους Αθηναίους σε γωνιές μνήμης της Κατοχής και της Αντίστασης, σε κτήρια και δρόμους που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας Η εκδήλωση βασίστηκε στην πρωτοβουλία του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη και αποτέλεσε πρόταση της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», του Γ. Σακελλαρίδη, που αποδέχτηκαν ο δήμαρχος Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, και το δημοτικό συμβούλιο. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείται ο συγκεκριμένος επετειακός περίπατος. Οπως δήλωσε ο κ. Χαραλαμπίδης, απώτερος σκοπός είναι η επίσημη θεσμοθέτηση του εορτασμού για την απελευθέρωση της Αθήνας.

Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η περιήγηση σε περιοχές του κέντρου της πόλης που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα της Κατοχής αλλά και με την αντίσταση του αθηναϊκού λαού. Η ξενάγηση έγινε από τον κ. Χαραλαμπίδη, ο οποίος σε κάθε σταθμό του επετειακού περιπάτου έδινε μέσω της αφήγησής του μια άλλη διάσταση σε κτήρια και δρόμους που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από τα Προπύλαια στην οδό Πανεπιστημίου και στη συνέχεια η περιήγηση είχε επτά σταθμούς:

* Τον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας, όπου βρισκόταν το νεκροτομείο στο οποίο καταγράφονταν οι νεκροί από την πείνα και της κακουχίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 45.000 άτομα σε Αθήνα και Πειραιά έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του μεγάλου λιμού.

* Το χώρο μπροστά από το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ασκληπιού και Σόλωνος). Στο σημείο αυτό, στις 24/3/1942, οι δυνάμεις κατοχής χτύπησαν τους διαδηλωτές που αποπειράθηκαν να εορτάσουν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ηταν η πρώτη μεγάλη διαδήλωση εναντίον του κατακτητή στην οποία πρωτοστάτησαν οι φοιτητές και συμμετείχαν όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις, σε μια επίδειξη εθνικής ενότητας.

* Το κτήριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου 15. Εκεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής στεγαζόταν η τηλεφωνική εταιρεία, οι υπάλληλοι της οποίας ήταν οι πρώτοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που απήργησαν στις 12/4/1942. Παρά τις αντιδράσεις της κατοχικής κυβέρνησης, η απεργία επεκτάθηκε σε όλο το Δημόσιο, διήρκεσε 10 μέρες και στέφθηκε τελικά με επιτυχία.

* Το κτήριο της Τραπέζης της Ελλάδος, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου. Στο σημείο αυτό οι κατακτητές επιτέθηκαν στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 22/7/1943. Περίπου 70.000 Αθηναίοι διαδήλωσαν τότε εναντίον της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στην κεντρική Μακεδονία. Ο απολογισμός ήταν τουλάχιστον 15 νεκροί και 60 τραυματίες.

* Τη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα. Εκεί, αλλά και σε άλλα σημεία της Αθήνας, βρίσκονταν ρουλέτες όπου οι μαυραγορίτες ξέπλεναν τα κέρδη τους και τα μετέτρεπαν σε λίρες, με την άδεια των κατοχικών αρχών.

Στον πεζόδρομο της Κοραή, όπου βρισκόταν το γερμανικό φρουραρχείο Αθηνών. Στα υπόγεια του κτηρίου βασανίζονταν Ελληνες πατριώτες Στον πεζόδρομο της Κοραή, όπου βρισκόταν το γερμανικό φρουραρχείο Αθηνών. Στα υπόγεια του κτηρίου βασανίζονταν Ελληνες πατριώτες * Τη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος. Εκεί βρίσκονταν τα γραφεία της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση), η οποία στρατολογούσε ντόπιους εθελοντές για το γερμανικό στρατό. Στις 20/9/1942, μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ενωσις Αγωνιζομένων Νέων) ανατίναξαν το κτήριο σκοτώνοντας 29 μέλη της ΕΣΠΟ και 48 Γερμανούς στρατιωτικούς.

* Τον πεζόδρομο της Κοραή, όπου βρισκόταν το γερμανικό φρουραρχείο Αθηνών, το οποίο διέθετε υπόγεια σε δύο επίπεδα. Εκεί κρατούνταν και βασανίζονταν Ελληνες πατριώτες και αντιστασιακοί.

Μετά την περιήγηση η εκδήλωση συνεχίστηκε στο αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου της Νομικής Σχολής με προβολή ταινιών-ντοκιμαντέρ του Φιλοποίμενος Φίνου και του Αγγελου Παπαναστασίου, σχετικά με την καθημερινότητα στην Κατοχή. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευγενία Μπουρνόβα, παρουσίασε την ερευνητική της εργασία με θέμα «Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα της Κατοχής» ενώ προβλήθηκαν και σπάνιες φωτογραφίες εκείνης της περιόδου από τον ερευνητή φωτογραφίας Μανώλη Κασιμάτη.

Παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων τιμώντας την ιστορική ημέρα διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων. Το πρωί πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Σε μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων που διαβάστηκε την Παρασκευή στους μαθητές των σχολείων της Αθήνας, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Είναι μια μέρα ιστορική, που τείνουμε να λησμονούμε. Μια επέτειος πολύ σημαντική για τη δημοκρατία μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πνευματική ανάπτυξη. Οι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν τη συντριβή του φασισμού και τον τερματισμό των αιματηρών εχθροπραξιών».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Απελευθέρωσης της Αθήνας διοργανώθηκε χθες ο απογευματινός αγώνας δρόμου «Παναθήναια 2014». Συμμετείχαν περίπου τέσσερις χιλιάδες δρομείς, με το σύνθημα «Τρέχουμε μαζί... Αγαπάμε τη ζωή». Η εκκίνηση και ο τερματισμός έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνικές επέτειοι
Εκδηλώσεις
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Ναοί/Ιστορικά κτίσματα