Έντυπη Έκδοση

5.000, ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Αβυσσος τα «κενά» στα σχολεία

«Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται το Δημόσιο Σχολείο μετά και τη δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία» δηλώνει το αιρετό τακτικό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), Νεκτάριος Κορδής.

Με τις συμπτύξεις τμημάτων οι σχολικές αίθουσες χωρούν 27 μαθητές Με τις συμπτύξεις τμημάτων οι σχολικές αίθουσες χωρούν 27 μαθητές Και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι με τα σημερινά δεδομένα τα υφιστάμενα κενά δεν καλύπτονται! Στην Ελλάδα των μνημονίων θεωρείται επαρκής η λειτουργία των σχολείων με πάνω από 5.000 κενά; Και η ανεπαρκής, άραγε, πώς ορίζεται;»

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία που δίνει στην «Ε» ο κ. Κορδής, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.000 κενά, στην Ειδική Αγωγή τα κενά ανέρχονται σε 500 περίπου, ενώ υπάρχουν πάνω από 1.200 κενά σε Ειδικό Βοηθητικό και Επιστημονικό προσωπικό. Σοβαρά κενά υφίστανται και στα Μουσικά Σχολεία, τη στιγμή που οι διαθέσιμες πιστώσεις αφορούν 220 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.

Παραλλήλως, όσον αφορά το θέμα των αποσπάσεων, ενημερώνει ότι την περσινή χρονιά υπήρξαν 1.749 αποσπάσεις σε φορείς, ενώ τη φετινή 1.701. Οι αποσπάσεις αυτές δεν υπάγονται στον έλεγχο του ΚΥΣΔΕ (τονίζει ότι πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι η επαναφορά στο ΚΥΣΔΕ της αρμοδιότητας των αποσπάσεων σε υπηρεσίες και φορείς με αντικειμενικά κριτήρια και αδιάβλητες διαδικασίες). Παράλληλα πέρσι έγιναν 3.016 αποσπάσεις σε σχολεία, ενώ τη φετινή χρονιά 3.706. Στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου από 477 πέρσι φέτος αποσπάστηκαν 341. Το άθροισμα συνεπώς των αποσπάσεων για την περσινή χρονιά ήταν 4.765 ενώ για τη φετινή 5.407.

Σχετικά με τις διαθέσιμες πιστώσεις, για την κάλυψη θέσεων, όπως επισημαίνει, η κατάσταση καθημερινά γίνεται και δυσκολότερη. Από τις πιστώσεις καλύφθηκαν:

- 239 θέσεις από την Περιφερειακή Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΠΔΕ), με μόλις 29 στη Δευτεροβάθμια.

- 1.900 περίπου είναι οι θέσεις πλέον από τις διαθέσιμες πιστώσεις μέσω ΕΣΠΑ για όλη την εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια, Ειδική αγωγή, Μουσικά Σχολεία)!

- Καταβάλλεται προσπάθεια να εξοικονομηθούν κάποιες πιστώσεις (400-500 θέσεις) για τη λειτουργία ενισχυτικής διδασκαλίας στα ΕΠΑΛ. Για τους υπόλοιπους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων αναμένεται το «ψηφιακό φροντιστήριο»!

Η κατάσταση αυτή οδηγεί το τελευταίο διάστημα -ένα μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων- σε συμπτύξεις τμημάτων, ώστε αυτά να λειτουργούν με τον ανώτατο αριθμό μαθητών (27)!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
ΚΥΣΔΕ
Παιδεία
Εκπαίδευση