Έντυπη Έκδοση

Ο ΡΑΝΙΕΡΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΑΙΚΤΕΣ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ

Πειράματα χωρίς ουσία

Μεγάλη κουβέντα ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου. Για τις ανορθογραφίες στις επιλογές Ρανιέρι, για την ατολμία στο κοουτσάρισμα, για τις δηλώσεις του Ιταλού μετά το 1-1 στο Ελσίνκι. Ο Ρανιέρι «τα ακούει» σχεδόν από παντού και στα social media διαμορφώθηκε κλίμα αρνητικό για τον ομοσπονδιακό από ειδήμονες και μη.

Ο Ρανιέρι, με τον Καραγκούνη δίπλα του, είδε τον Καρέλη να σκοράρει μεν, αλλά όχι την Εθνική να κερδίζει... Ο Ρανιέρι, με τον Καραγκούνη δίπλα του, είδε τον Καρέλη να σκοράρει μεν, αλλά όχι την Εθνική να κερδίζει... Η αλήθεια είναι ότι είμαστε καλομαθημένοι από τα αποτελέσματα της προηγούμενης δεκαετίας. Τέτοια ματσάκια Ρεχάγκελ και Σάντος δεν τα κέρδιζαν. Συνήθως τα «έκλεβαν». Μα με τη λογική που επέλεγαν στην τακτική (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα), μα με την πείρα και κλάση παικτών που λείπουν από την τωρινή Εθνική, μα με λίγη δόση τύχης, εξασφάλιζαν αποτελέσματα. Ουσία.

Ο Ιταλός είναι σαφές πως ακόμα πειραματίζεται. Ψάχνει και ψάχνεται. Να γνωρίσει τους παίκτες πρώτ' απ' όλα. Να δώσει μια ταυτότητα στο παιχνίδι της Εθνικής. Να πετύχει με ομαλό τρόπο τη μετάβαση σε μια νέα εποχή. Την πρώτη χωρίς κανένα μέλος από τη χρυσή ομάδα του 2004.

Ανακατεύοντας την τράπουλα ο πολύπειρος Ιταλός, που έχει φάει με το κουτάλι πάγκους τοπ ευρωπαϊκών συλλόγων (και ως εκ τούτου είναι τουλάχιστον unfair να απαξιώνεται από τους ξερόλες προπονητές της εξέδρας), είναι ξεκάθαρο πως υπέπεσε σε λάθη. Ακόμα και για χοντράδες μπορεί κάποιος να μιλήσει. Διότι η λογική τού «έπαιξαν οι πιο φορμαρισμένοι» έρχεται σε αντίθεση με τη χρησιμοποίηση ας πούμε του πρωτάρη Μαυρία. Του οποίου η τύχη αγνοείται στην ίδια τη Σάντερλαντ. Πολύ πρόχειρα αλιεύσαμε από το στατιστικό προφίλ του στο soccerway.com: Από το καλοκαίρι του 2013 μετράει 6 ολιγόλεπτες συμμετοχές στον αγγλικό σύλλογο. Η τελευταία, ένα ματσάκι για το Κύπελλο κατά της Κιντερμίνστερ στις... 25 Ιανουαρίου 2014! Συνεπώς για να καταλήξει στον περιθωριοποιημένο Μαυρία, κάποια άλλα πράγματα πρέπει να είδε (και του άρεσαν) στην προπόνηση, αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η επιλογή. Οπως δεν εξηγούνται με ποδοσφαιρικούς όρους οι αργοπορημένες αλλαγές. Αλλά, διάολε, ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος προπονητής στον κόσμο είναι που αποφασίζει να σπαταλήσει πολύ χρόνο μέχρι να αποφασίσει να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα. Κατά τ' άλλα, στην κουβέντα Μήτρογλου ή Κλάους, η απάντηση είναι... κανένας από τους δύο, αν είναι να παίζουν έτσι!

Η συνέχεια αύριο το βράδυ και το στοίχημα στο «Καραϊσκάκης» δεν αφορά μόνο την ενδεκάδα που θα επιλέξει ο Ιταλός. Ενδιαφέρον θα έχει και το θέαμα στις εξέδρες. Στο Ελσίνκι προχθές είχαν πάει 27.000 Φινλανδοί. Κι ας είναι λαός χωρίς ποδοσφαιρική κουλτούρα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ποδόσφαιρο
Εθνική Ελλάδος
Προπονητές/Μάνατζερ