Έντυπη Έκδοση

Ξύλο, συλλήψεις, χαμός στο Βουκουρέστι

Η ποδοσφαιρική κοινότητα αποστρέφει το βλέμμα μετά βδελυγμίας, αλλά οι παροικούντες την παραδουνάβια Ιερουσαλήμ δεν εκπλήσσονται. Τα φοβερά επεισόδια που έγιναν στο Βουκουρέστι ανάμεσα σε Ρουμάνους και Ούγγρους χούλιγκαν είχαν προαναγγελθεί από μέρες.

Η φωτογραφία μιλά μόνη της... Η φωτογραφία μιλά μόνη της... Η έχθρα ανάμεσα στις δύο γειτόνισσες είναι πατροπαράδοτη και το ποδόσφαιρο δεν έκανε το παραμικρό για να την εξευμενίσει. Οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ουγγαρίας έκαναν δώρο στους «φιλάθλους» το αντίτιμο του εισιτηρίου, σε μία χειρονομία που δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνείας. Ηταν εξαρχής γνωστό ότι ανάμεσα στους 800 εκδρομείς περιλαμβάνονταν ακροδεξιοί τραμπούκοι, που πήγαιναν γυρεύοντας για φασαρίες. Η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει νεοφασιστική παράταξη ισχυρότερη από την αντίστοιχη ελληνική. Το εξτρεμιστικό κόμμα «Τζομπίκ» ξεπέρασε το 20% στις εκλογές του περασμένου Απριλίου.

Μέσα στο γήπεδο, το κακό ξεκίνησε γύρω στο 15ο λεπτό του αγώνα (1-1), όταν άρχισε ανταλλαγή φωτοβολίδων μεταξύ Ρουμάνων και Ούγγρων. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα ξέσπασαν άγριες μάχες σώμα με σώμα στις κερκίδες. Πιστή στην οδηγία για «μηδενική ανοχή», η αστυνομία χύμηξε στις εξέδρες και άρχισε να ανοίγει κεφάλια, χωρίς να υπολογίζει φύλο ή ηλικία: χτυπήθηκαν ηλικιωμένοι, γυναίκες, παιδιά.

Τα όργανα της τάξης εκτόξευσαν δακρυγόνα και βάλθηκαν να συλλαμβάνουν κόσμο. Χθες ανακοινώθηκε ότι 30 Ρουμάνοι χούλιγκαν οδηγήθηκαν στο κρατητήριο, ενώ 5 από αυτούς τιμωρήθηκαν ήδη με αποκλεισμό από τα γήπεδα για έναν χρόνο. Οι γιατροί στα εφημερεύοντα νοσοκομεία διέγνωσαν κατάγματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου είχε συγκροτήσει σώμα ασφαλείας από 12.000 άνδρες.

Οι Ούγγροι οδηγήθηκαν ώς τα σύνορα με αστυνομική συνοδεία. Στα λεωφορεία τους αντηχούσαν εθνικιστικά συνθήματα για τον πόλεμο του 1918-20 και για φλέγοντα μειονοτικά ζητήματα, ενώ οι χωρικοί στις επαρχίες των Καρπαθίων αποχαιρέτησαν τους Μαγυάρους ταραξίες με τσουγκράνες και στολές δράκουλα.

Η UEFA αναμένεται να βάλει λουκέτο στο Εθνικό Στάδιο του Βουκουρεστίου για τα επόμενα παιχνίδια. Η Ρουμανία, που ισοφαρίστηκε στο 82' από τους επικίνδυνους Ούγγρους, υποδέχεται την ελληνική ομάδα στις 7 Σεπτεμβρίου 2015, αλλά μεσολαβούν άλλοι δύο εντός έδρας αγώνες της για τα προκριματικά του επόμενου Euro.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αθλητικό ρεπορτάζ
Διεθνή Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο