Έντυπη Έκδοση

ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΓΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ

Πιστοποίηση: το αντίδοτο στην ανεργία

Ο επαγγελματικός στίβος αλλάζει και γίνεται ολοένα πιο ανταγωνιστικός και πιο απαιτητικός. Μέσα σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, μοναδικό όπλο των νέων είναι η γνώση αλλά και η απόδειξη κατοχής της γνώσης αυτής, δηλαδή, η επαγγελματική πιστοποίηση.

Ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Peoplecert Ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Peoplecert Με βάση την πιστοποίηση, δεν είσαι ό,τι δηλώσεις, είσαι αυτό, για το οποίο είσαι πιστοποιημένος. Οι υποψήφιοι εργαζόμενοι σήμερα, για να βρουν δουλειά, αλλά και για να διατηρήσουν τη θέση τους, πρέπει να επιδιώξουν επιπρόσθετα πιστοποιητικά σπουδών, που να είναι ποιοτικά.

Οι δεξιότητες των αποφοίτων πανεπιστημίων αποκλίνουν από τα πραγματικά προσόντα και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, μας δήλωσε ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Peoplecert. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες που 6 στους 10 νέους στη χώρα μας είναι άνεργοι. Στην Ελλάδα έχουμε αναντιστοιχία εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Αυτό που κάνουμε εμείς στην Peoplecert είναι να φέρουμε κοντά το χώρο της εκπαίδευσης με την απασχόληση, να συνδέσουμε τα προσόντα με την αγορά εργασίας.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας συμβούλων McKinsey, σύμφωνα με τα οποία, ένας στους δύο Ελληνες εργοδότες (ποσοστό 45%) αντιμετωπίζει σοβαρές δυσχέρειες να βρει προσωπικό με τις απαραίτητες δεξιότητες για τις θέσεις που ζητά. Η έρευνα μάλιστα κατατάσσει την Ελλάδα στην κορυφή των χωρών με τη μεγαλύτερη έλλειψη σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

Επίσης, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες (Αμερική), η επαγγελματική πιστοποίηση θεωρείται από τους εργοδότες καθοριστικής σημασίας κριτήριο στην επιλογή ενός υποψηφίου. Μάλιστα το πτυχίο, ως κριτήριο, έπεται της πιστοποίησης στη διαβάθμιση. (Ηταν στην έκτη θέση, με την πιστοποίηση να βρίσκεται στην πέμπτη.)

-Το υψηλό ποσοστό ανεργίας που έχουμε στη χώρα μας προφανώς δυσχεραίνει τα πράγματα...

Εξυπακούεται. Στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η σοβαρή παράμετρος, που δεν πρέπει να προσπερνάμε. Είναι η παράμετρος της ανεργίας. Κακά τα ψέματα, βρίσκει πιο εύκολα κανείς δουλειά σήμερα εάν είναι πιστοποιημένος και πετυχαίνει καλύτερη αμοιβή, εάν έχει μια σωστή πιστοποίηση. Μ' ένα πτυχίο και μία καλή επαγγελματική πιστοποίηση, ένας υποψήφιος έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Παλιά, ένας υποψήφιος προσλαμβανόταν σε μια δουλειά και παρέμενε σ' αυτή 20 χρόνια. Σήμερα, κάθε δυο, τρία χρόνια οι εργαζόμενοι αλλάζουν δουλειά και πολλοί δεν αλλάζουν μόνο δουλειά, αλλάζουν και προσανατολισμό.

Αυτό που διευκολύνει την κινητικότητα στην εργασία είναι μια πιστοποίηση. Εχει, π.χ., σπουδάσει κάποιος φυσικός και δουλεύει κάπου για πέντε χρόνια και θέλει να απασχοληθεί στον τομέα της πληροφορικής, παίρνει μια-δυο πιστοποιήσεις πληροφορικής και μετά συνεχίζει σαν πληροφορικός. Δεν χρειάζεται να κάνει άλλα τρία-τέσσερα χρόνια και να πάρει δεύτερο πτυχίο.

Ενα από τα αναγνωρισμένα προγράμματα πιστοποίησης ανθρώπινου δυναμικού είναι το ITIL (αφορά στην Τεχνολογία των Πληροφοριών), στον τομέα του ΙΤ Service Management.

Ενα πιστοποιητικό απαραίτητο για υποψηφίους και επαγγελματίες που ασχολούνται ή επιθυμούν ν' ασχοληθούν με υπηρεσίες πληροφορικής. Το ITIL είναι ένα δημοφιλές πρότυπο στο χώρο του ΙΤ Service Management και οι πιστοποιήσεις του αφορούν στο ευρύ κοινό των επαγγελματιών ΙΤ Directors, ΙΤ Managers, ΙΤ Specialists και Specialists. Προσφέρει συστηματική και επιστημονική προσέγγιση για τη διαχείριση του ΙΤ με βάση ένα ενιαίο σύνολο άριστων πρακτικών. Με την υιοθέτηση του ITIL και την πιστοποίηση των στελεχών τους, οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν σημαντικά οφέλη, όπως: μείωση του κόστους λειτουργίας, βελτίωση των διαδικασιών και υπηρεσιών ΙΤ, βελτίωση στην εξυπηρέτηση των πελατών και αύξηση της παραγωγικότητας στο ΙΤ.

Επίσης, το πρόγραμμα πιστοποίησης PRINCE2 είναι η δημοφιλής και αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης έργων. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε περισσότερες από 150 χώρες και είναι το πρότυπο διαχείρισης έργων για δημόσια έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ένα εργαλείο βέλτιστων πρακτικών που μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες τού κάθε οργανισμού και να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση των έργων κάθε τύπου.

Από την άλλη, το πρόγραμμα πιστοποίησης Lean Six Sigma είναι μια δοκιμασμένη στρατηγική διαχείρισης των επιχειρήσεων που βοηθά τους οργανισμούς να διασφαλίζουν την ποιότητα στις παραγωγικές διαδικασίες και άρα να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

- Η Peoplecert είναι ένας σοβαρός φορέας πιστοποίησης προσόντων ανθρώπινου δυναμικού, από τους ηγέτες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Εχει πιστοποιήσει πάνω από 4 εκατ. άτομα, σε 138 χώρες μέχρι σήμερα, προσφέροντας διεθνώς περί τα 500 αναγνωρισμένα προγράμματα πιστοποίησης ανθρώπινου δυναμικού.

Ξεκίνησε το 2000 πιστοποιώντας βασικές και προχωρημένες δεξιότητες πληροφορικής. Πάνω από μισό εκατομμύριο Ελληνες, περίπου 550.000, έχουν πιστοποιηθεί σε προγράμματα ECDL. Στη συνέχεια διέθεσε τα City & Guilds, στην αγγλική γλώσσα, ενώ πλέον πιστοποιεί επαγγελματίες ορκωτούς εκτιμητές, αναλογιστές κ.ά.

Δεν είναι τυχαίο που η Peoplecert διενεργεί τις εξετάσεις υψηλού κύρους του βρετανικού δημοσίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εργασία & Ασφάλιση
Πιστοποιήσεις/Συστάσεις
Εργασιακά θέματα
Απασχόληση και ανεργία
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης