Έντυπη Έκδοση

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΣΤΙΣ 5 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΑΠΟ ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

«Κομπάνι, η κουρδική έξοδος του Μεσολογγίου»

Δεκάδες νεοφερμένοι Κούρδοι, στριμωγμένοι στο Ελληνο-κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο στην οδό Αριστοτέλους, παραμένουν ολόκληρα 24ωρα άγρυπνοι, πίνοντας τσάι, με το βλέμμα στραμμένο στις μάχες σώμα με σώμα που προβάλλει το κουρδικό κανάλι. Είναι νέοι άνδρες, που ήρθαν από την ευρύτερη περιοχή του Κομπάνι.

Σήμερα οι κουρδικές οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5 το απόγευμα, στα Προπύλαια και μία ώρα αργότερα, πορεία στη Βουλή. «Οι Αρχές δεν μας επέτρεψαν να πραγματοποιήσουμε πορεία μέχρι την τουρκική και την αμερικανική πρεσβεία», τονίζει ο γιατρός Ιμπραήμ Μουσλίμ, αναφέροντας τα αιτήματά τους. Ζητούν παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τον άμαχο πληθυσμό, να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για να καταφέρουν να περάσουν οι πρόσφυγες σε ασφαλές έδαφος.

Οσοι έμειναν πίσω

«Παλεύουν με την ψυχή τους», λένε, εκφράζοντας την αγωνία τους για τους συγγενείς που έμειναν πίσω. Ανάμεσα στους νεοαφιχθέντες είναι και η 35χρονη δασκάλα Ραουσέν Μουσλίμ από το Κομπάνι. Κοιτάζοντας την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε να καλύπτεται από τον μαύρο καπνό των μαχών, δυσκολεύεται να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Εφυγα από την Αθήνα όπου ζούσα το τελευταίο διάστημα κι επέστρεψα. Είμαι η διεθύντρια στο Ελληνοκουρδικό Σπίτι Φιλίας, που υπάρχει στο Κομπάνι. Αναγκάστηκα να γυρίσω πίσω», εξηγεί η Ραουσέν. Φοράει τζιν παντελόνι, έχει βάψει τα μαλλιά της ξανθά. Με μεγάλη δυσκολία διακρίνεται για την κουρδική της καταγωγή. Τονίζει ότι «το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή είναι η έλλειψη παιδείας. Αν είχαν μορφωθεί δεν θα σκότωνε ο ένας τον άλλο...».

Ολοι με το βλέμμα στραμμένο στο κουρδικό κανάλι (φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου) Ολοι με το βλέμμα στραμμένο στο κουρδικό κανάλι (φωτ.: Ορέστης Σεφέρογλου) Λέει ότι περίπου 300.000 Κούρδοι πρόσφυγες, που κατοικούσαν κοντά στα τουρκικά σύνορα, έχουν περάσει στην τουρκική πλευρά. «Αλλά οι Τούρκοι αστυνομικοί πλέον στηρίζουν τους τζιχαντιστές. Ενας γιατρός από το νοσοκομείο στο Κομπάνι κάνει έκκληση ν' ανοίξουν μια δίοδο στα σύνορα για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικό υλικό γιατί οι τραυματίες είναι πολλοί». Προσθέτει ότι ο άμαχος πληθυσμός παραμένει στη συνοριακή γραμμή ελπίζοντας να επιστρέψει σύντομα στην πόλη «πιστεύοντας ότι οι κουρδικές μονάδες λαϊκής προστασίας (YPG) θα τα καταφέρουν και θα νικήσουν».

«Επειτα από ένα χρόνο πολιορκίας, στο Κομπάνι δεν υπάρχουν βασικά αγαθά. Οσο υπήρχε ελευθερία και δημοκρατική διοίκηση δεν μας απασχολούσε», λέει ο αδελφός της, Ιμπραήμ Μουσλίμ. Τονίζει ότι «τώρα καταστράφηκαν τα σπίτια, τα ζώα, τα αγροτικά μηχανήματα. Κι ό,τι απέμεινε το μεταφέρουν στην Τουρκία, αλλά οι Τούρκοι τα αγοράζουν τζάμπα...».

Η Ραουσέν τονίζει ότι οι τζιχαντιστές «ρίχνουν διαρκώς δακρυγόνα. Τα παιδιά πνίγονται. Ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν όλοι στα τουρκικά σύνορα. Εκεί δεν υπάρχει ούτε αντίσκηνο. Κοιμούνται στο δρόμο, πάνω στο χώμα. Τα βράδια κάνει κρύο, αλλά δεν υπάρχουν κουβέρτες να σκεπαστούν. Το Κομπάνι θυμίζει το Μεσολόγγι, τον Σπάρτακο».

Οι νεαροί Κούρδοι τονίζουν ότι ακόμα και οι γυναίκες πολεμάνε τους ISIS. Οτι έχουν σκοτωθεί αρκετοί τζιχαντιστές αλλά «άλλοι τόσοι μπαίνουν καθημερινά, κυρίως από τα τουρκικά σύνορα: "άλλοι είναι ντόπιοι κι άλλοι από το εξωτερικό. τζιχαντιστές από 70 εθνότητες επιτίθενται στο Κομπάνι"». Τονίζουν μάλιστα ότι «η Τουρκία στηρίζει τους ισλαμιστές. Δεν επιτρέπει να προσεγγίσει βοήθεια για τους Κούρδους. Χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, φάρμακα, γάλα για τα παιδιά. Οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα σύνορα έφυγαν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν, δεν έχουν άλλα ν' αλλάξουν. Δεν έχουν χρήματα. Στην τουρκική πλευρά είναι όλα ακριβά. Κι όσοι γύρισαν στο Κομπάνι, είναι όλοι νεκροί».

Εφυγαν οι νέοι

Οι περισσότεροι από τους νεαρούς Κούρδους είναι αποφασισμένοι να ταξιδέψουν μέχρι τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες. «Φύγαμε μόνο οι νέοι, που αντέχουμε στο δύσκολο ταξίδι. Περπατούσαμε μερόνυχτα στο βουνό, πεινούσαμε, περιμέναμε πολλές μέρες για να μας περάσουν στη Μυτιλήνη. Περίπου 300 άτομα την ημέρα προσπαθούν να περάσουν. Εχουν πληρώσει 6.000-8.000 ευρώ ο καθένας. Φαντάσου πόσα χρήματα χρειάζεται μιά οικογένεια...».

«Εναν παππού που κρατούσε απ' το χέρι τη γιαγιά τούς πυροβόλησαν την στιγμή που πλησίαζαν στα σύνορα» θυμάται η Ραουσέν. Οπως μας περιγράφει, η ηλικιωμένη γυναίκα σκοτώθηκε, ο άνδρας της έμεινε ώρες τραυματισμένος, δίχως να μπορεί κανείς να τους πλησιάσει «αφού από την τουρκική πλευρά δεν μας επέτρεπαν να περάσουμε».

* Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Καλλιτεχνών για τα παιδιά της Συρίας διοργανώνει δημοπρασία έργων ζωγραφικής την Πέμπτη, στις 8 το βράδυ, στο περιοδικό «ΑΡΔΗΝ», Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα. Τα έργα δώρισαν καλλιτέχνες και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα αποσταλούν στο Ελληνοκουρδικό Σπίτι της πόλης Κομπάνι, για τα παιδιά.

** Στα όρια του υποσιτισμού οι μετανάστες στο Κέντρο Κράτησης

Σχεδόν εξαντλημένα είναι τα αποθέματα τροφίμων στα μαγειρεία του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών Λαυρίου, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, καθώς πολλοί από τους επαγγελματίες, οι οποίοι προμήθευαν τη δομή, έχουν πάψει να ενδιαφέρονται λόγω της οικονομικής αδυναμίας του Κέντρου να πληρώσει. Αυτό έχει αποτέλεσμα οι «φιλοξενούμενοι» εκεί να βρίσκονται στα όρια του υποσιτισμού. Η κατάσταση βαίνει συνεχώς επί τα χείρω και οποιαδήποτε βοήθεια προς το Κέντρο, είτε σε τρόφιμα είτε σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως ρουχισμός, θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεκτίμητη.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση του γερασμένου κτηρίου παραμένει επικίνδυνη, ενώ οι εργαζόμενοι του Κέντρου έχουν να πληρωθούν έντεκα μήνες. Στον αέρα, δε, παραμένει, σύμφωνα με πηγές, σχέδιο να μεταφερθούν οι άνθρωποι σε χωράφι τρία χιλιόμετρα εκτός Λαυρίου, σε κοντέινερ! Γ. Λ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδηλώσεις
Κουρδικό
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Ανθρωπιστικές οργανώσεις