Έντυπη Έκδοση

Χωρίς αποτελέσματα η διαβούλευση για την αυτοπαραγωγή

Προτάσεις που υποστηρίζουν την αυτοπαραγωγή και τον ενεργειακό συμψηφισμό-netmetering και απευθύνονταν στο ΥΠΕΚΑ φιλοξενούσε σε επιστολή του, ασχολίαστα, τον Μάιο του '13, λίγο πριν αναλάβει την ηγεσία του, ο Γιάννης Μανιάτης, υπογράφοντας απλώς ως «αναφέρων βουλευτής».

Κάτι ήξερε και δεν έγραφε κουβέντα, στέλνοντας προς τον τότε υπουργό ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτο τις «προτάσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Μελετητών-Εγκαταστατών οικιακών και κτηριακών φωτοβολταϊκών για στήριξη του κλάδου», κάνοντας μόνο τον μεσάζοντα. Από τότε πέρασε ενάμισης χρόνος και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υπό τον κ. Μανιάτη έχει στυλώσει τα πόδια της, αντιμετωπίζοντας με σκεπτικισμό και επιφυλάξεις το όλο εγχείρημα της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ. «Πέρασαν έξι ολόκληροι μήνες από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2013 για να προχωρήσει το υπουργείο στην πρώτη νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε το συμψηφισμό εντός της τιμολογιακής περιόδου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος με την επωνυμία «Ηλιος»: Χρειάστηκαν ακόμη τέσσερις ολόκληροι μήνες επιστολών, συναντήσεων και δελτίων Τύπου για να αντιληφθεί το ΥΠΕΚΑ ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Και άλλοι έξι μήνες προστέθηκαν για να πειστεί το υπουργείο ότι το όριο ισχύος πρέπει να αυξηθεί ώστε να ωφεληθούν και μικρές επιχειρήσεις.

Αναρωτιόμαστε, επισημαίνει ο σύνδεσμος, πόσοι ακόμα μήνες «πιλοτικής» στασιμότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα χρειαστούν για να πειστεί η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ότι πρέπει να προχωρήσει και τις υπόλοιπες αναγκαίες ρυθμίσεις: διευθέτηση του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) και των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), αύξηση του ορίου ισχύος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, δωρεάν διάθεση της περίσσειας στους δικαιούχους του ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) και ρυθμίσεις για τις πολυκατοικίες και τους μισθωτές.

Πώς είναι δυνατόν, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση (11.10), «να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για την υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της αυτοπαραγωγής που έληξε στις 29.8.14; Αντιθέτως, είχαμε αποτελέσματα για τη διαβούλευση που αφορά στον κανονισμό του ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών φυσικού αερίου που έληξε στις 26.9.2014». Φ.Κ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)