Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΕΣ

Ηταν στραβό το... κλήμα

Περίοδο 4-5μηνης αβεβαιότητας - ρευστότητας στην οικονομία βλέπουν ξένοι επενδυτικοί οίκοι, παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε το βράδυ της Παρασκευής η συγκυβέρνηση. Μάλιστα, οι πιο απαισιόδοξοι δεν αποκλείουν η «ομηρία» της οικονομίας να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ξεπερνώντας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σχετίζουν την απαισιόδοξη προσέγγισή τους κατ' αρχάς με την πολιτική ρευστότητα που κυριαρχεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή, την αδυναμία υλοποίησης ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών ενώ εις βάρος της Αθήνας επενεργεί η εμβάθυνση της κρίσης στην Ε.Ε., οι ενδείξεις επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας σε συνδυασμό με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών του AfD.

Το γεγονός πως ο πολιτικός σχηματισμός Εναλλακτική για την Γερμανία αναδεικνύεται -δημοσκοπικά- σε τρίτη πολιτική δύναμη μετά τα παραδοσιακά CDU/CSU και SPD εν μέσω αρνητικών στοιχείων για τη γερμανική οικονομία δεν φαίνεται να έχει προβληματίσει την Αθήνα, με τη συγκυβέρνηση να μην δείχνει να συνεκτιμά αυτή τη γερμανική παράμετρο, που ενδεχομένως να καταστήσει ακόμη «σκληρότερη» τη στάση του Βερολίνου.

Και αυτό σε μία συγκυρία κατά την οποία το Παρίσι «ασφυκτιά» στη μέγκενη των βαθύτατων προβλημάτων της γαλλικής οικονομίας, της «έκρηξης» του χρέους σε πάνω από 2 τρισ. ευρώ για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ηδη οι «Financial Times» προειδοποιούν πως η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εκροής επενδυτικών κεφαλαίων, με ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως αναλύεται σε έκθεση της Mediobanca, το πολιτικό ρίσκο πλήττει (και θα συνεχίσει να πλήττει) τις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τον εν δυνάμει χρηματοδότη της πραγματικής οικονομίας, της κοινωνίας. Ομως οι ελληνικές τράπεζες, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους «δεσμευμένες» από το ΤΧΣ, διαθέτουν ελάχιστα εργαλεία «αιμοδότησης» μίας αγοράς που χρειάζεται άμεσα «οξυγόνο».

Ξεπερνά το 6%

Η πρόθεση της κυβέρνησης να βγει στις αγορές (όταν το επιτόκιο του 10ετούς ξεπερνά το 6%) είναι μία ριψοκίνδυνη λύση, καθώς σχετίζεται άμεσα με το διεθνές περιβάλλον (που επιβαρύνεται τελευταία), τις ανάγκες για κεφάλαια που θα προκύψουν με τα stress tests για δεκάδες ευρωπαϊκών τραπεζών σε μία ευρωπαϊκή οικονομία που βρίσκεται στον προθάλαμο του αποπληθωρισμού.

Η μείωση της ζήτησης/κατανάλωσης δεν είναι ελληνικό πρόβλημα μόνον, πλέον αγγίζει μέχρι και τη γερμανική εσωτερική αγορά.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μπορεί να ισχυρίζεται πως η Ελλάδα μπορεί να πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, και ενδεχομένως να έχει δίκιο όσον αφορά 3-4 βασικά οικονομικά μεγέθη, όμως η πραγματική οικονομία παραμένει αποκλεισμένη από τη χρηματοδότηση, εν μέσω κρίσης ακριβαίνουν 31 είδη πρώτης ανάγκης (!), η βιομηχανική παραγωγή εξακολουθεί να πέφτει, η μεταποίηση επίσης, τη στιγμή που η ανεργία... μειώνεται στο 26%.

Στο πολιτικό ρίσκο αναφέρεται η Goldman Sachs, που αν και διακρίνει τη βελτίωση οικονομικών μεγεθών κάνει λόγο για κίνδυνο πολιτικής ασυνέχειας και για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Επί της ουσίας, η οικονομία έχει «κολλήσει», η αγορά τελεί σε βασανιστική πολύμηνη αναμονή, οι άμεσες επενδύσεις παραμένουν ελάχιστες και το μόνο χρήμα που μπαίνει στην αγορά το 2014 είναι αυτό των ξένων funds που τοποθετήθηκε στις αυξήσεις κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών και τα εταιρικά ομόλογα 3-4 ισχυρών ομίλων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζα της Ελλάδος
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οίκοι αξιολόγησης
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Επενδυτικές τράπεζες
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική