Έντυπη Έκδοση

Οικοδομή, βιομηχανία: χειρότερα δεν γίνεται

Μετά τα αποκαρδιωτικά στοιχεία Αυγούστου για την ετήσια εξέλιξη των εξαγωγών (-5,9%), αρνητική εμφανίζεται η εικόνα τόσο της οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιούλιο (-30,3%) όσο και της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο (-5,7%), με συνέπεια να αναρωτιέται κανείς από πού αναμένει το υπουργείο Οικονομικών θετική αύξηση του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο του 2014 εκτός από τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο 2014 το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας) στο σύνολο της χώρας εμφάνισε ετήσια μείωση κατά 8,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 30,1% στην επιφάνεια και κατά 30,3% στον όγκο.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας μειώθηκε ετησίως κατά 12,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 13,9% στην επιφάνεια και κατά 11,0% στον όγκο.

Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας ετήσια μείωση κατά 18,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 15,1% στην επιφάνεια και κατά 8,1% στον όγκο.

Τη μεγαλύτερη ετήσια κάμψη όγκου οικοδομικής δραστηριότητας είχαν τον Ιούλιο η Αττική (-55%), η Δυτ. Ελλάδα (-50%) και η Κεντρ. Μακεδονία (-40,5%), ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση είχαν η Δυτ. Μακεδονία (560%) και η Ηπειρος (259%).

Στο μεταξύ, από την ανάλυση των ετήσιων μεταβολών μηνός Αυγούστου 2014, προκύπτει πως η μείωση του Γενικού Δείκτη Βίομηχανικής Παραγωγής κατά 5,7% (έναντι -5,5% πέρσι ίδιο μήνα), οφείλεται:

α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων κατά 6,5%.

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη και άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

β. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 0,9%.

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: ειδών ένδυσης, μη μεταλλικών ορυκτών και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 18,1%.

δ. Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 1,4%.

Σημειώνεται πως στο 8μηνο 2014 η βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί ετησίως κατά 2,8%, ενώ στο 12μηνο η κάμψη της φθάνει το 3,3%. Τέλος, σε μηνιαία βάση (Αύγουστος/Ιούλιος) η πτώση ανέρχεται σε 13,9% κι είναι η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2011.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ερευνες & μελέτες
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Βιομηχανία
Οικονομικές έρευνες και μελέτες