Έντυπη Έκδοση

«Τιμητικές» συγκρούσεις

Το «σίριαλ» για τέσσερις τιμητικές βραβεύσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της σύγκρουσης μεταξύ διευθυντή και προέδρου του Φεστιβάλ

Νέα «ενδοοικογενειακή» σύγκρουση. Αυτή τη φορά όχι στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου -όπου, όπως μάθαμε από το υπουργείο, ο νέος διευθυντής θα ανακοινωθεί τελικά μάλλον στις αρχές Νοεμβρίου. Αλλά στους κόλπους του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: αφορμή, η πρόταση του προέδρου του Φεστιβάλ Γιάννη Σμαραγδή, το καλοκαίρι, να τιμηθούν από το 55ο Φεστιβάλ (31.10-9.11) τέσσερις προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου: Παντελής Βούλγαρης, Λάκης Παπαστάθης, Αννα Συνοδινού, Βούλα Ζουμπουλάκη.

Η πρόταση αυτή συζητήθηκε στο Δ.Σ. το καλοκαίρι και δημοσιοποιήθηκε από μία εφημερίδα. Πριν από μερικές μέρες ωστόσο ο διευθυντής Δ. Εϊπίδης επικαλέστηκε την οικονομική στενότητα του Φεστιβάλ και αποφάσισε να μην προχωρήσει στην εκδήλωση αυτή.

Ο Γιάννης Σμαραγδής θεώρησε απαράδεκτη την ενέργεια αυτή και προσεφέρθη δημοσία να καλύψει εκείνος το κόστος που, όπως υπολόγιζε, ανερχόταν στα 2.500-3.000 ευρώ, προκειμένου να μην εκτεθεί το Φεστιβάλ. Τελικά, την Παρασκευή, σε ανακοίνωσή του, το Φεστιβάλ ξεκαθάρισε πως οι τιμητικές βραβεύσεις θα γίνουν, αλλά θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, που προφανώς επενέβη για να δώσει λύση.

Είναι γνωστή η κόντρα Εϊπίδη-Σμαραγδή. Αρχικά φαινόταν πως οι σχέσεις μεταξύ τους θα ήταν αρμονικές. Γρήγορα όμως αναπτύχθηκε ένταση ανάμεσά τους, τέτοια μάλιστα ώστε τους τελευταίους μήνες να μην ανταλλάσσουν κουβέντα...

«Ο κ. Εϊπίδης ουδέποτε με πήρε για να με συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων μου», μας είχε πει παλιότερα ο Γ. Σμαραγδής, του οποίου η θητεία έληξε, αλλά συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου. Οπως μας είπε προχθές, «δεν είναι δυνατόν να ακυρώνει μια απόφαση του Δ.Σ. να τιμηθούν τέσσερις άνθρωποι με τέτοια προσφορά στον τόπο. Κι όταν μάλιστα φέτος θα δοθούν τόσα χρήματα για τόσους άλλους προσκεκλημένους στο πλαίσιο της ψηφοφορίας από 100 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Αλλά προφανώς τον ενόχλησε που ήταν μια δική μου πρόταση... Εχει μια εμπάθεια ο κ. Εϊπίδης. Του ζήτησα να προχωρήσουμε εν ειρήνη τώρα μέχρι το Φεστιβάλ, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά».

Ο κ. Εϊπίδης, πάλι, μας τα είπε αλλιώς: «Ουδέποτε υπήρξε απόφαση του Δ.Σ. για μια τέτοια βράβευση», ξεκαθάρισε. «Αντίθετα, τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. προβληματίστηκαν για το κόστος. Το οποίο θα ήταν υψηλό, πολύ υψηλότερο απ' ό,τι υπολογίζει ο κ. Σμαραγδής, αν σκεφτεί κανείς ότι θα ήταν πρώτη θέση αεροπορικά κ.λπ. Το Δ.Σ. κατέληξε πως θα το ξανασυζητήσει, εφ' όσον όμως ο κ. Σμαραγδής υποβάλει προϋπολογισμό. Ελάτε, αν θέλετε, να δείτε τα πρακτικά. Αλλά ο πρόεδρος δεν υπέβαλε προϋπολογισμό. Ουδέποτε λοιπόν υπήρξε απόφαση την οποία εγώ ακυρώνω τώρα. Και ουδέποτε εστάλη ανακοίνωση του Φεστιβάλ για τη βράβευση αυτή. Μόνο από μια εφημερίδα γράφτηκε αυτό».

Αναφορικά με την κόντρα του με τον κ. Σμαραγδή, ο κ. Εϊπίδης είπε πως αδυνατεί να αντιληφθεί την αρνητική στάση του κ. Σμαραγδή απέναντί του, δεδομένου πως «εγώ ο ίδιος, με επιστολή μου, τον είχα προτείνει για τη θέση του προέδρου. Κι αν δεν του τηλεφώνησα για να τον συγχαρώ ήταν διότι ήμουν πνιγμένος με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ εκείνες τις μέρες. Κι όμως εκείνος προσπάθησε να μπλοκάρει τρεις φορές την ανανέωση της θητείας μου. Γιατί;».

Το συμβάν είναι πράγματι άκομψο (σκεφθείτε πώς ένιωσαν οι τιμώμενοι...) αλλά, όπως και στην περίπτωση του ΕΚΚ, ίσως να είχε αποφευχθεί (και μαζί όλη η αρνητική δημοσιότητα στο Ιντερνετ) αν υπήρχε μια εσωτερική συνεργασία και μια διάθεση λύσης των προβλημάτων, πριν τα εν οίκω βρεθούν εν δήμω. Διότι το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα να επιλυθούν στο χώρο του πολύπαθου ελληνικού κινηματογράφου. Το οποίο, μοναχό, και ξανά προς τη δόξα τραβά...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βραβεία/Απονομές
Φεστιβάλ
Κινηματογράφος