Έντυπη Έκδοση

Η Αμάλ φθάνει σήμερα για τα Γλυπτά

Καταφθάνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα η Αμάλ Αλαμουντίν, συνοδευόμενη από τον Τζέφρι Ρόμπερτσον, τον επικεφαλής της λονδρέζικης νομικής εταιρείας Doughty Street, για να συζητήσουν με την ελληνική πλευρά το ενδεχόμενο διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα διά της νομικής οδού.

Μαζί τους θα είναι ο Νόρμαν Πάλμερ ο οποίος ειδικεύεται όπως και ο Τζ. Ρόμπερτσον σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και ένας συνεργάτης τους. Η κυρία Κλούνεϊ όπως και το Μέγαρο Μαξίμου -που χειρίζεται αποκλειστικά τη φιλοξενία της- επιθυμούν να δείξουν το μεγάλο τους ενδιαφέρον γι' αυτή την υπόθεση. Στην τετραήμερη παραμονή της στη χώρα μας η όμορφη Αμάλ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Πολιτισμού Κων. Τασούλα και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η ελληνική πλευρά δεν είναι η πρώτη φορά που απευθύνεται στο γραφείο του κ. Ρόμπερτσον για νομικές συμβουλές επί του θέματος. Και το 2011 ο τότε υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος είχε απευθυνθεί στην εταιρεία του για τον ίδιο λόγο. Ωστόσο δεν έχει ακόμη αποφασισθεί, όπως διευκρινίζεται από το ΥΠΠΟΑ, αν θα διεκδικήσουμε τα Γλυπτά με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ο υπουργός Πολιτισμού σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε προ ημερών διευκρίνισε ότι η Αμάλ Αλαμουντίν και μια ομάδα διακεκριμένων νομικών του Λονδίνου επιθυμούν να μας παρουσιάσουν κάποιες απόψεις τους για την προσφορότερη διεκδίκηση των Γλυπτών. Θέλει να πει πως η αποστολή της ομάδας έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Κατόπιν θα σταθμίσουν με «σύνεση» κατά πόσον υπάρχουν τα αδιάσειστα εκείνα στοιχεία στο σχετικό φάκελο προκειμένου να μηδενιστεί το ρίσκο μιας τυχόν αρνητικής απόφασης.

Η κ. Κλούνεϊ θα βρεθεί την Τετάρτη στην Ακρόπολη και στο Μουσείο προκειμένου να έχει μια επιτόπια ενημέρωση για το θέμα. Η σχέση της με την υπόθεση αυτή έχει κάποιο παρελθόν. Είναι πολύ καλά ενημερωμένη για την ελληνική διεκδίκηση από τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τον Αυστραλό Ντέβιντ Χιλ, ο οποίος βρίσκεται από μέρες στην Αθήνα. Το δε γραφείο του κ. Ρόμπερτσον έχει κι αυτό παράδοση στη νομική διεκδίκηση πολιτιστικών θησαυρών. Το 2006 ηγήθηκε νομικά πρωτοβουλίας προκειμένου να επιστραφεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας η σορός του Αβορίγινα της Τασμανίας. Τα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν την Αμάλ Αλαμουντίν όχι απλώς ως όμορφη, αλλά σκεπτόμενη και ακτιβίστρια. Ν.Κ.-Ρ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μάρμαρα του Παρθενώνα
Αρχαιολογία
Τέχνη/Πολιτισμός
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι