Έντυπη Έκδοση

Το «κόμμα-Βενιζέλος» αντιμέτωπο με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ

Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αποκάλυψε ακόμη ένα σημαντικό θέμα που αφορά στο ΠΑΣΟΚ. Αφορμή αποτέλεσε ένα ερώτημα που έθεσα στον κ. Βορίδη.

Πράγματι, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην εισηγητική του ομιλία σε διάφορα κείμενα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κάποια αφορούσαν στη μελλοντική κοινωνία που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μια σοσιαλιστική κοινωνία, και άλλα στις προτάσεις του κ. Τσίπρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του υπάρχοντος οικονομικού συστήματος, που είναι καπιταλιστικό. Διέκρινε μια αξεπέραστη αντίφαση μεταξύ αυτών των δύο προτάσεων και συμπέρανε ότι όσοι προτάσσουν το όραμα μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας και ταυτόχρονα προωθούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι είτε «επικίνδυνοι», αν όντως θέλουν το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, είτε «ψεύτες» αν το λένε χωρίς να το εννοούν και μάλιστα προτάσσοντας μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας στο υπάρχον πλαίσιο.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει αντίφαση, αλλά αυτό δεν ήταν το θέμα της παρέμβασής μου. Ρώτησα όμως τον κ. Βορίδη μήπως του έχει διαφύγει με ποιους συγκυβερνά. Δηλαδή αν έχει αναλογιστεί ότι οι κυβερνητικοί του εταίροι του ΠΑΣΟΚ προσδιορίζονται ως... σοσιαλιστές! Οι οποίοι λογικά οραματίζονται μια σοσιαλιστική κοινωνία, που αν είναι σοσιαλιστική δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και καπιταλιστική. Και επικαλέστηκα τα ιδρυτικά κείμενα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ρητά ορίζουν:

«Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα αγωνίζεται για μια σοσιαλιστική Ελλάδα. Επιδιώκει την κοινωνική απελευθέρωση του εργαζόμενου ελληνικού λαού, που ταυτίζεται με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Επιδιώκει την κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού συστήματος στο σύνολό του, των βασικών μονάδων παραγωγής, καθώς και του μεγάλου εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου».

Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται και συνεπώς ρώτησα τον κ. Βορίδη σε ποια κατηγορία από τις δύο, που ο ίδιος όρισε, κατατάσσει τους σημερινούς σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους συνεργάζεται: στους «επικίνδυνους» ή στους «ψεύτες»;

Ο κ. Βορίδης δεν απάντησε. Αλλά ένας θερμόαιμος υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, παρών στη συνεδρίαση, ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει αντ' αυτού. Η «απάντηση» ήταν ένας καταιγισμός ψευδών αρχικά και ύβρεων στη συνέχεια, προς εμένα που τολμώ να θέτω τέτοιες ερωτήσεις, σε βαθμό που ο προεδρεύων της Ολομέλειας αναγκάστηκε να τον διακόψει. Προφανώς είχα ακουμπήσει ένα πολύ ευαίσθητο σημείο που πονάει αφόρητα και προκαλεί ανεξέλεγκτες αντιδράσεις. Δεν πονάει τόσο τη Ν.Δ., όπως είχα φανταστεί, όσο το κόμμα του κ. Βενιζέλου και ειδικά τα κυβερνητικά στελέχη που θέλουν να εμφανίζονται προσηλωμένα στις ιδρυτικές αξίες του ΠΑΣΟΚ.

Να θυμίσουμε ότι το 2009 ο τότε επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ διακήρυττε «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και κέρδισε τις εκλογές με τη δέσμευση της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο, μη όντας μέλος του ΠΑΣΟΚ, έδωσα τότε τη μάχη μαζί με το κόμμα αυτό.

Σήμερα, ο κ. Βενιζέλος κυβερνά με τον κ. Σαμαρά, και τα στελέχη του νιώθουν προφανώς άβολα να εφαρμόζουν χέρι χέρι με τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη και το πιο σκληρό τμήμα της Ν.Δ., μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική. Νιώθουν παγιδευμένοι μεταξύ της ιστορικής τους αναφοράς και των σημερινών επιλογών τους. Και, μαζί με την πολιτική τους ταυτότητα, χάνουν και την ψυχραιμία τους.

Ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει. Και γι' αυτό θέλει να ξεκόψει επίσημα και οριστικά με τις ενοχλητικές ιστορικές πολιτικές αναφορές του ΠΑΣΟΚ. Προσπαθεί συνεπώς να το αντικαταστήσει με ένα άλλο σχήμα, «Ελιά» πριν από λίγους μήνες, «Δημοκρατική Παράταξη» προσεχώς, που θα αποκοπεί επισήμως από τις «σοσιαλιστικές αμαρτίες» του παρελθόντος. Δεν είναι υπερβολή κατά συνέπεια αυτό το κόμμα να το αποκαλούμε, μέχρι και την επίσημη μετάλλαξή του, «κόμμα-Βενιζέλος». Και αυτό το κόμμα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο και σε πλήρη αναντιστοιχία με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Αναλύσεις
Γνώμες/Απόψεις
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις