Ηλεκτρονική Έκδοση

ΥΠΟΙΚ

Ακίνητα: Πόθεν έσχες επί των εμπορικών τιμών

Οχι επί των αντικειμενικών τιμών όπως προβλέπει το σημερινό καθεστώς

Την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» επί των εμπορικών τιμών των ακινήτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και όχι επί των αντικειμενικών τιμών που στις περισσότερες περιοχές είναι συγκριτκά υψηλότερες, όπως προβλέπει το σημερινό καθεστώς. Εως τώρα αρκετοί αγοραστές ακινήτων καλούνταν να δικαιολογήσουν στην εφορία ποσά τα οποία δεν κατέβαλαν.

Με νομοθετική διάταξη, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, το υπουργείο θα προβλέπει ότι το «πόθεν έσχες» θα εφαρμόζεται επί του τιμήματος της αγοραπωλησίας του ακινήτου που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο μεταβίβασης.

Σήμερα, εφαρμόζεται επί των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που στις περισσότερες περιοχές είναι υψηλότερες των εμπορικών τιμών, λόγω της μεγάλης βουτιάς των τελευταίων από την έναρξη της κρίσης.

Έτσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αγοραστές ακινήτων καλούνται να δικαιολογήσουν στην εφορία ποσά τα οποία δεν κατέβαλαν, γεγονός που αποτελεί ακόμη έναν επιβαρυντικό παράγοντα για την αγορά ακινήτων.

Για αυτό εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην κτηματαγορά καθώς θα συμβάλει στην αύξηση των αγοραπωλησιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική κρίση
Ακίνητα & κτηματαγορά