Ηλεκτρονική Έκδοση

Λιγότερες προσλήψεις το Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη»

Αρνητικό πρόσημο προσλήψεων- απολύσεων, κατά 3.960 άτομα, εμφανίζει ο φετινός Σεπτέμβριος, για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», του υπουργείου Εργασίας.

«Αναμενόμενη επίδοση», θεωρεί το αποτέλεσμα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς όπως επισημαίνει, «ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα ο οποίος, ιστορικά, λόγω λήξης της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας, παρουσιάζει συνήθως αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης».

Αναφερόμενος στο περυσινό αντίστοιχο αποτέλεσμα, ο υπουργός Εργασίας αποδίδει, «το κατ΄εξαίρεση» όπως το χαρακτηρίζει, «υψηλότατο θετικό πλεόνασμα του περσινού Σεπτεμβρίου 2013 οφειλόταν κατά βάση στο κύμα μετατροπής "μαύρης εργασίας" σε νόμιμες και φανερές θέσεις εργασίας, αμέσως μετά την εφαρμογή των νέων υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία».

Συνολικά, όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», η εικόνα του εννεαμήνου Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014, είναι θετική καθώς δημιουργήθηκαν 186.923 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, επίδοση υψηλότερη από αυτήν του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι, το οποίο ήταν επίσης θετικό κατά 165.702 θέσεις εργασίας και η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου εννεαμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριου- Σεπτεμβρίου 2014, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.186.928 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 47,8%, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.000.005, εκ των οποίων οι 560.562 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 439.443 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας και σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας δείχνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εργασιακά θέματα
Οικονομική κρίση
Συμβασιούχοι/Προσλήψεις
Απασχόληση και ανεργία
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης