Ηλεκτρονική Έκδοση

Χουντής: «Ανάπτυξη χωρίς διαγραφή χρέους δεν υπάρχει»

«Αν δεν γίνει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένα αναπτυξιακό πρόγραμμα» σημειώνει ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος της χώρας, Νίκος Χουντής. Παράλληλα, διευκρινίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευθεί για το χρέος με τους μηχανισμούς της ΕΕ ενώ χαρακτηρίζει μονομερή ενέργεια την επιβολή των μνημονίων.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ν. Χουντής τονίζει πως "αν δεν γίνει διαγραφή του χρέους, θα είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο χρέους, αποπληρωμής, ύφεσης, λιτότητας, πράγμα που θα καταστήσει ατελέσφορη κάθε προσπάθεια απαλλαγής από αυτόν τον βραχνά".

Ξεκαθάρισε επίσης τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος του χρέους: «Υπάρχουν κάποιες απόψεις, τεχνικές για την ακρίβεια, αλλά η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που επανέλαβε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή και τη ΔΕΘ είναι ότι εμείς πάμε να διαπραγματευθούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης και διεκδικώντας ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων για το διάστημα που θα χρειαστεί να μπει η χώρα σε φάση ανάπτυξης».
 
«Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την αποπληρωμή μέρους του χρέους είναι πολιτική και θα γίνει με τα οργανα της ΕΕ», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα μπουν και οι ζημιές που έχουν κάνει οι θεσμοί της ΕΕ, που ακολούθησαν -κατά τη γνώμη μου- παρανόμως μια πολιτική που επέφερε τόσα δεινά στη χώρα μας. Και αυτή την κοινωνική ζημιά είναι υποχρεωμένοι να την αναλάβουν οι θεσμοί της ΕΕ, γιατί αυτοί την προκάλεσαν. Με αυτούς θα συζητήσουμε, λοιπόν, τι θα γίνει με τη διαγραφή του χρέους. Όχι με τεχνοκράτες».
 
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση περί συμφωνημένης ή μονομερούς λύσης, υπογράμμισε: "Μονομερής ήταν η επιβολή μνημονίων, εν τέλει και των δανειακών συμβάσεων, από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, με τη συμμετοχή βεβαίως του ΔΝΤ. Δεν το λέω εγώ. Δείτε τι είπε ο κ. Βενιζέλος, ότι μας επεβλήθη το μνημόνιο. Μπορεί να το είπε για αντιπολιτευτικούς λόγους ή για να πλήξει τον κ. Παπανδρέου. Η αλήθεια όμως είναι αυτή. Είναι, όμως, μια επιβολή. Επεβλήθη αυτή η διαδικασία, επεβλήθησαν οι μνημονιακές πολιτικές. Τα ίδια λέει και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, στην περίοδο της κρίσης. Στο βιβλίο που έχει γράψει λέει: «με απειλούσε ο Τρισέ, με απειλούσαν να δεχθώ το μνημόνιο». Βεβαίως, δεν ήταν ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανείς άλλος. Επομένως, οι μονομερείς ενέργειες μέχρι τώρα ήταν από την πλευρά της επιβολής αυτών των πολιτικών. Εμείς λέμε ότι μια κυρίαρχη κυβέρνηση που έχει την εντολή του λαού, προφανώς έχει τη δυνατότητα, πρώτον, να ακυρώσει με νόμο τους μνημονιακούς νόμους και, δεύτερον, να διεκδικήσει τα συμφέροντα της χώρας."
 
 
newsroom enet
Πηγή: ΑΜΠΕ
 
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ